Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Κάτι να Καίη (1964) OST

Το "Κάτι να Καίη" είναι ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, καθώς πέρα από τα απίστευτα μουσικά μέρη καθόλη τη διάρκεια του φιλμ, έχει και ένα εντυπωσιακό φινάλε με όλους τους ηθοποιούς, πλαισιωμένους από χορευτές με φανταχτερά κοστούμια και σκηνικά. Κάτι που έλλειπε από το πρώτο του μιούζικαλ, το "Μερικοί το προτιμούν κρύο"(1963).
Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1963, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη(στην παραλία της Αγίας Τριάδας,στο χώρο της Έκθεσης και στο Λευκό Πύργο) και τα Τέμπη. Πρωταγωνιστούν ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Κώστας Βουτσάς, η Μάρθα Καραγιάννη, η Χλόη Λιάσκου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Χρήστος Νέγκας και η πρωτοεμφανιζόμενη Έλενα Ναθαναήλ, η οποία ήταν μόλις 16 χρονών. Φίνος και Δαλιανίδης βλέποντας τη μικρούλα Έλενα γοητεύονται από τη λαμπερή ομορφιά και τα εβένινα μαλλιά της και ο Φιλοποίμην της προσφέρει συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας. Μια παρεξήγηση όμως στα γυρίσματα της επόμενης ταινίας της την οδήγησαν εκτός Φίνος Φιλμ, στην οποία επανήλθε το 1968-69 για να γυρίσει δυο ταινίες.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης δίνει οδηγίες πριν από το γύρισμα, για ένα χορευτικό πάνω στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.
Η μουσική και τα τραγούδια στο "Κάτι να Καίη" είναι γραμμένα από το Μίμη Πλέσσα ενώ η Ρένα Βλαχοπούλου τραγουδά τα: "Άνοιξε, άνοιξε", "Όπου κι αν πάω", "Ο δρόμος είναι δύσκολος" και το "Γλυκιά ζωή". Το ερωτικό τραγούδι "Αυτή τη Νύχτα" που στην ταινία φαίνεται πως τραγουδούν η Έλενα Ναθαναήλ και ο Χρήστος Νέγκας είναι ντουμπλαρισμένο από τις φωνές της Νέλλης Μάνου και του Αλέκου Ζαχαράκου. Φυσικά στην ταινία υπάρχει και το "Φστ Μπόινγκ" με τον Κώστα Βουτσά. Το σάουντρακ κυκλοφόρησε σε δίσκο 33 στροφών το 1988, από τη δισκογραφική εταιρεία Polydor. Επανεκδόθηκε στην δεκαετία του 90 σε cd και σήμερα θεωρείται ένας δυσεύρετος δίσκος.
Το "Κάτι να Καίη" έκανε πρεμιέρα στις 13 Ιανουαρίου 1964 και έκοψε 660.791 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. Για την ιστορία ήταν η πρώτη ταινία που γυρίστηκε έγχρωμη και με σύστημα σινεμασκόπ, από καταβολής του ελληνικού κινηματογράφου. Και μια λεπτομέρεια είναι η εμπορικότερη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη.
Μάρθα Καραγιάννη και Χλόη Λιάσκου στο εντυπωσιακό φινάλε της ταινίας "Κάτι να Καίη".
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ