Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Σταύρος Ξαρχάκος: Το Μεγάλο μας Τσίρκο (1973) Θεατρικό σάουντρακ

Στις 22 Ιουνίου 1973 στο θέατρο Αθήναιον(στο Μουσείο, σχεδόν απέναντι από το Πολυτεχνείο) κάνει πρεμιέρα το έργο "Το Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το έργο παρουσιάζει ο Θίασος Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου με τη συμμετοχή του Διονύση Παπαγιαννόπουλου και του Νίκου Ξυλούρη. Ο φοτητόκοσμος σχηματίζει ουρές κάθε βράδυ έξω από το θέατρο, και το χειμώνα μεταφέρεται στο χειμερινό Ακροπόλ. Το "Μεγάλο μας Τσίρκο" είναι ένα σπονδυλωτό έργο με σατιρικά κείμενα που αναφερόταν με ιδιαίτερα εύστοχο και αποκαλυπτικό τρόπο στα δεινά και στις πληγές της Ελλάδας. Μιλούσε για τις προδοσίες, για τα σκάνδαλα και τις Εθνικές καταστροφές. Κορυφαία στιγμή της παράστασης ο διάλογος του Ρωμιού, που έπαιζε ο Κώστας Καζάκος, με το Ρωμιάκι, που έπαιζε η Τζένη. Στις 2 Νοεμβρίου 1973, ημέρα Πέμπτη, οι ασφαλίτες μπαίνουν στο θέατρο Ακροπόλ και συλλαμβάνουν την Τζένη Καρέζη. Την οδήγησαν στην ΕΣΑ Φιλαδέλφειας και εκεί ο μόνος που μπορούσε να την επισκέπτεται ήταν ο Γιώργος Λεμπέσης, από τον οποίο ζητούσε να προσέχει τη μάνα της και το παιδί της. Η κορυφαία Ελληνίδα Σταρ αποφυλακίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου, και λίγο πριν τα Χριστούγεννα αρχίζει πάλι τις παραστάσεις του έργου, με τη παρουσία της ασφάλειας στο θέατρο αλλά και με ένα κοινό συγκινημένο που έβλεπε επί σκηνής και πάλι την αγαπημένη του ηθοποιό.
Το "Μεγάλο μας Τσίρκο" αν και πολιτογραφήθηκε ως κωμωδία, είναι ουσιαστικά ένα δράμα. Μια αναδρομή στη νεότερη Ελληνική ιστορία ξεκινώντας από την Τουρκοκρατία, περνά στη Μικρασιατική Καταστροφή και καταλήγει στη γερμανική κατοχή. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το έργο έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Κυρίαρχα συνθήματα, γνωστά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" και "Φωνή Λαού - Οργή Θεού", είχαν πρωτοακουστεί στην παράσταση.

Από τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης αξίζει να αναφέρουμε τα σκηνικά και τα κοστούμια του Φαίδωνα Πατρικαλάκη και τη μουσική και τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου τα οποία κυκλοφόρησαν αρχικά σε δισκάκια 45 στροφών και αρκετά χρόνια αργότερα, το 2003, επανακυκλοφόρησαν σε συλλεκτικό βινύλιο και cd.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ