Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Λυκούργος Μαρκέας - Κώστας Καπνίσης: Χαρούμενο Ξεκίνημα (1954) ανέκδοτο OST

Το "Χαρούμενο Ξεκίνημα" αποτελεί την πρώτη απόπειρα κινηματογραφικού μιούζικαλ στην Ελλάδα. Γυρίστηκε το 1954 από το Ντίνο Δημόπουλο (για λογαριασμό της Φίνος Φιλμ), επάνω σε σενάριο των Ασημάκη Γιαλαμά, Κώστα Πρετεντέρη και Γιώργου Οικονομίδη. Ο τελευταίος είναι και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, έχοντας στο πλευρό του το Ντίνο Ηλιόπουλο, το Νίκο Ρίζο, το Βασίλη Αυλωνίτη, τη Γεωργία Βασιλειάδου, τη Κάτια Λίντα, τη Στέλλα Στρατηγού, το Γιώργο Δαμασιώτη, τη Μαργαρίτα Παπαγεωργίου και τους Χρήστο και Νίτσα Τσαγανέα.
Φυσικά η ταινία "εκμεταλλεύεται" την τεράστια προσωπικότητα του Γιώργου Οικονομίδη. Ένας μορφωμένος, δραστήριος και υπέρ ταλαντούχος σταρ, ο οποίος ανέδειξε πολλούς καλλιτέχνες και κατέκτησε όλους τους Έλληνες ως ο πρώτος κονφερασιέ. Σε κάποια σκηνή της ταινίας και ενώ ο Οικονομίδης τραγουδά το περίφημο "Εγώ αγαπώ τη Λιάνα"(αφιερωμένο στη γυναίκα του Λιάνα Βιτσιώρη) εμφανίζονται σε ρόλους διακοσμητικούς οι άγνωστες τότε Μαίρη Χρονοπούλου και Μάρω Κοντού. Ιστορική στιγμή για τις μετέπειτα μεγάλες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου. Κορυφαία στιγμή της ταινίας το χορευτικό με τους Γιάννη Φλερύ και Λίντα Άλμα. Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 1954 και έκοψε 124.749 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής.
Στα συν της ταινίας και η παρουσία του σπουδαίου Νίκου Γούναρη(μεγάλος σταρ της εποχής), ο οποίος ερμηνεύει τα:"Η Κότα η στρουμπουλή" και το ρομαντικό "Θα θελα να μουν θάλασσα" (με στίχους του Γιώργου Οικονομίδη). Το σάουντρακ της ταινίας δεν εκδόθηκε ποτέ στη δισκογραφία.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ