Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Γιάννης Πουλόπουλος - Τα κινηματογραφικά (ανέκδοτη συλλογή)


Ο Γιάννης Πουλόπουλος υπήρξε ο πιο κινηματογραφικός τραγουδιστής, ίσως γιατί οφείλει τη διαχρονική αναγνωρισιμότητα του στον ελληνικό κινηματογράφο. Παρότι οι συμμετοχές του σε ταινίες δε ξεπερνούν τις είκοσι εν τούτοις αγαπήθηκε ένθερμα κι έγινε ο τραγουδιστής είδωλο την πενταετία 1965 - 1970.
Ο Γιάννης γεννήθηκε το 1941 στην Καρδαμύλη της Μάνης, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα σε μια γειτονιά στο Περιστέρι , όπου μετακόμισαν μετά τον πρόωρο θάνατο της μητέρας του. Από μικρός έδειξε την αγάπη του στο τραγούδι και τελειώνοντας τις σπουδές του σε τεχνική σχολή βγήκε στο μεροκάματο για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια του. Εργάστηκε σαν ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος αλλά πάντα πίστευε ότι κάποια στιγμή θα γίνει τραγουδιστής. Καθημερινά πήγαινε στα στούντιο της Columbia ζητώντας να τον ακούσουν. Κάποια μέρα - μάλλον γιατί βαρέθηκαν να τον βλέπουν καθημερινά μπροστά τους - του έκλεισαν αυτό που επιθυμούσε περισσότερο... μία ακρόαση!
Από την ταινία "Ο Ψεύτης" - 1968. Σε δεύτερο πλάνο η Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι αλλά δεν κυκλοφορεί γιατί ο Γιάννης ήταν ανήλικος και απαγορευόταν να εκδοθεί δισκοαναγραφόμενο τραγούδι. Η μεγάλη στιγμή για τον ανερχόμενο καλλιτέχνη θα έρθει το 1963 όταν στο σάουντρακ της θεατρικής παράστασης "Η Γειτονιά των Αγγέλων" ερμηνεύει τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη: ¨Δόξα Το Θεό" και "Το ψωμί είναι στο τραπέζι".
Η καθιέρωση του Γιάννη Πουλόπουλου θα έρθει με τη συμμετοχή του στις ταινίες της Φίνος Φιλμ. Εμφανίστηκε σε όλα σχεδόν τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη αλλά και σε ταινίες του Ντίνου Δημόπουλου ,του Σταύρου Τσιώλη, του Αλέκου Σακελλάριου  και του Ερρίκου Ανδρέου. Σύντομα κερδίζει τον τίτλο του ζεν πρεμιέ και το όνομα του δεν προσθέτει μόνο καλλιτεχνικά αλλά και εμπορικά στην επιτυχία των ταινιών. Τα περισσότερα τραγούδια του κυκλοφορούν σε 45αρια ενώ οι φωτογραφίες του κοσμούν όλα σχεδόν τα εξώφυλλα της εποχής. Η εξωτερική του εμφάνιση και τα υπέροχα γκρο πλαν γεμίζουν τη μεγάλη οθόνη.

Κορυφαία στιγμή για την καριέρα του αποτελεί η συμμετοχή του στον αριστουργηματικό δίσκο των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου "Ο Δρόμος" (1969). Ο Πουλόπουλος γνώρισε τότε καθολική αποδοχή και η πορεία του είχε πια χαραχτεί. Έχει συνεργαστεί με όλους τους κορυφαίους συνθέτες και η δισκογραφία του μετρά περισσότερους από 20 δίσκους και αμέτρητα 45 αρια. Τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί και βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Άλλωστε ποτέ δεν είχε αποδεχθεί τον τίτλο του σταρ αφού την πορεία του την διέκρινε η σεμνότητα του.
Με τους Κλειώ Δενάρδου και Μίκη Θεοδωράκη.

Με τους Φαίδωνα Γεωργίτση και Γιάννη Βογιατζή στο μιούζικαλ "Οι Θαλασσιές οι Χάντρες" - 1967

Με τη Λίτσα Σακελλαρίου.

Στη ιδιωτική συλλογή που σας παρουσιάζω έχουν συγκεντρωθεί μερικά από τα πλέον αγαπημένα τραγούδια  του, μέσα από κινηματογραφικές ταινίες.

Τα τραγούδια της συλλογής:

1.Ποια νύχτα σ΄ έκλεψε (από την ταινία "Ο Κατεργάρης" - 1970)
2.Στη Γειτονιά (από την ταινία "Ο Ψεύτης" - 1968)
3.Τα Φιλιά (από την ταινία "Ο Ψεύτης" - 1968)
4.Στην Κρεμάστρα (από την ταινία "Δύο πόδια σε ένα παπούτσι" - 1968)
5.Ήλιε και ουρανέ (από την ταινία "Η Ωραία του Κουρέα" - 1968)
6.Το δάκρυ μας σταλιά σταλιά (από την ταινία "Ο μικρός δραπέτης" - 1968)
7.Μην κλείσεις το παράθυρο (από την ταινία "Κάτι κουρασμένα παλικάρια" - 1967)
8.Γαλάζια Πέτρα (από την ταινία "Η Ωραία του Κουρέα" - 1968)
9.Πάλι απόψε μεθυσμένος (από την ταινία "Πιο θερμή από τον ήλιο" - 1972).
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ