Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Γιάννης Σπανός: Παύλος Μελάς(1974) OST

Το 1973 και ενώ ο Ελληνικός κινηματογράφος έχει αρχίσει να πέφτει σε μαρασμό, λόγω της εμφάνισης της τηλεόρασης, ο Φίλιππας Φυλακτός γυρίζει την ιστορική ταινία "Παύλος Μελάς". Μια υπερπαραγωγή του εγχώριου κινηματογράφου με γυρίσματα σε φυσικούς χώρους με τους σεναριογράφο και σκηνοθέτη να διαπραγματεύονται το παρασκήνιο και προσκήνιο του Μακεδονικού Αγώνα σε στρατιωτικό και διπλωματικό πλαίσιο. Βέβαια η ταινία στηρίζεται κυρίως στη ζωή του Παύλου Μελά, ωστόσο με κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Χρονολογικά η ιστορία της ταινίας τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου ο Εύελπης Παύλος Μελάς γίνεται μέλος της Εθνικής εταιρείας, μιας οργάνωσης που είχε σκοπό την προστασία όσων Ελλήνων βρίσκονταν ακόμα κάτω από τον τουρκικό ζυγό και ήθελαν να ενωθούν με την Ελλάδα. Εκείνη την εποχή οι Έλληνες της Μακεδονίας δεν υπέφεραν μόνο από τον τουρκικό ζυγό αλλά και τους Βούλγαρους αντάρτες, που μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήθελαν να εξασφαλίσουν την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Το 1904 ο Μελάς (που στην ταινία ενσαρκώνει ο Λάκης Κομνηνός) με τ΄όνομα Μίκης Ζέζας πηγαίνει για πρώτη φορά στη Μακεδονία να ηγηθεί του επαναστατικού αγώνα. Αυτός και οι άνδρες του θα μπουν κρυφά στη Μακεδονία τρεις φορές. Η τελευταία όμως απέβη και μοιραία αφού έπεσαν θύματα προδοσίας και σκοτώνονται από τους κομιτατζήδες που τους είχαν στήσει παγίδα.
Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Γιάννης Σπανός, ο οποίος για πρώτη φορά "ντύνει" μουσικά ταινία επικού χαρακτήρα. Μέχρι τότε τον είχαμε συνηθίσει μ΄ένα εντελώς διαφορετικό μουσικό πρόσωπο, αφού είχαν προηγηθεί τα σάουντρακς των ερωτικών ταινιών "Εκείνο το καλοκαίρι", "Αναζήτηση" και "Όμορφες Μέρες". Η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει το μοναδικό τραγούδι του φιλμ το "Σε κλαίει λαός" σε ποίηση του Κωστή Παλαμά, το οποίο ακούστηκε το 1976 και στη σειρά της κρατικής τηλεόρασης "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", από χορωδία. Το σάουντρακ της ταινίας κυκλοφόρησε για πρώτη φορά παράλληλα με την προβολή της και επανακυκλοφόρησε το 2006 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Σήμερα βέβαια είναι εκτός κυκλοφορίας.
Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 1974 και εισπρακτικά πήγε πολύ καλά συγκεντρώνοντας 432.989 εισιτήρια Α΄προβολής. Μετά την προβολή της τόσο η ταινία όσο και το σάουντρακ εξαφανίστηκαν από την αγορά. Η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ από την ελληνική τηλεόραση ενώ μια πολύ κακή κόπια της κυκλοφόρησε στην αγορά, με περικοπές μειώνοντας τον αρχικό χρόνο της ταινίας από 3 ώρες σε 95 λεπτά.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ