Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ζακ Ιακωβίδης - Γιάννης Δαλιανίδης: Λούνα Παρκ (1976)

Το "Λούνα Παρκ" υπήρξε η δημοφιλέστερη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης από το 1974 ως το φινάλε της το 1981. Ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου 1974 ως τηλεπαιχνίδι και η αποδοχή του κοινού ήταν αρχικά μέτρια. Σε μια προσπάθεια για να συνεχιστεί το "Λούνα Παρκ", ο Γιάννης Δαλιανίδης προσθέτει σκετσάκια με στοιχεία μυθοπλασίας. Έτσι αρχίζει η άνοδος της τηλεθέασης αφήνοντας πίσω τη χλιαρή υποδοχή του κοινού στα πρώτα επεισόδια. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι η πρεμιέρα έγινε στην καρδιά του καλοκαιριού, εντελώς αδόκιμη εποχή για νέο τηλεοπτικό προϊόν. Πρωταγωνιστής ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος που αφήνει εποχή με το ρόλο του κυρ - Γιώργη. Μάλιστα ο Δαλιανίδης εκμεταλλευόμενος την τηλεοπτική ρέντα του Παπαγιαννόπουλου γυρίζει την τελευταία του ταινία στη Φίνος Φιλμ αλλάζοντας τον τίτλο από "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" σε..."Ο κυρ - Γιώργης εκπαιδεύεται". Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζουν η Άννα Παϊταζή, ο Νίκος Δαδινόπουλος, η Ρένα Παγκράτη, η Μαίρη Ευαγγέλου, η Αλέκα Στρατηγού, η Κάτια Αθανασίου, η Καίτη Ιμπροχώρη, ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Σωτήρης Τζεβελέκος και άλλοι. Κατά καιρούς ο Γιάννης Δαλιανίδης ανανέωνε το καστ για να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και το πετύχαινε.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης καθοδηγεί τους Αλέκα Στρατηγού, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Κάτια Αθανασίου και Σωτήρη Τζεβελέκο.
Στα τηλεπαιχνίδια του "Λούνα Παρκ" αρχικός παρουσιαστής ήταν ο Τέρενς Κουίκ, θα ακολουθήσει η Μάρω Κοντού και αμέσως μετά ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης. Το 1980 όταν αποχωρεί και μέχρι το τέλος τη παρουσίαση αναλαμβάνει η ανερχόμενη τότε Ισμήνη Καλέση. Από τους υπόλοιπους συντελεστές αξίζει να αναφέρουμε τα αριστουργηματικά σκηνικά του Μίνωα Αργυράκη αλλά τη μουσική των τίτλων γραμμένη από το Μίμη Πλέσσα (η ορχηστρική βερσιόν του τραγουδιού "Απόψε κάποιος θα χαθεί" που πρωτοερμήνευσε ο Γιάννης Πουλόπουλος στο μιούζικαλ "Οι Θαλασσιές οι Χάντρες" - 1967).
Ο μακροβιότερος παρουσιαστής των παιχνιδιών του "Λούνα Παρκ", ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης.
Το 1981, μετά τις εκλογές αλλάζει η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης και αποφασίζει να..."εξαφανίσει" ότι θύμιζε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Έτσι το "Λούνα Παρκ" ρίχνει τίτλους τέλους . Δεν είναι λίγοι εκείνοι από τη νέα διοίκηση που υποστηρίζουν ότι οι σειρές αυτές υποβίβαζαν το πνευματικό επίπεδο των τηλεθεατών. Παρόλα αυτά το "Λούνα Παρκ" υπήρξε η μακροβιότερη εβδομαδιαία σειρά της ελληνικής τηλεόρασης (μαζί με το "Μεθοριακό Σταθμό"). Από τη σειρά, δυστυχώς, το μόνο που σώζεται είναι το τελευταίο επεισόδιο και ένας δίσκος 33 στροφών με τραγούδια και σκετς στα οποία συμμετέχουν όλοι οι πρωταγωνιστές. Το βινύλιο κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Polydor, το 1976 με τη μουσική του Ζακ Ιακωβίδη, επανεκδόθηκε το 1995 σε ψηφιακή μορφή και από τότε θεωρείται δυσεύρετο.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ