Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: Το Ξύλο βγήκε απ΄τον Παράδεισο (1959) OST


Μια από τις κλασικές ταινίες του καλλιτεχνικού ζευγαριού Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου, υπήρξε "Το Ξύλο βγήκε απ΄τον Παράδεισο", που έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 16 Νοεμβρίου 1959. Ως θεατρικό έργο ανέβηκε για πρώτη φορά την Άνοιξη του 1944 στο θέατρο Κοτοπούλη - Ρεξ, με τη Μαρία Καλουτά στο ρόλο της άτακτης και κακομαθημένης μαθήτριας Λίζας Παπασταύρου. Τη μουσική στην παράσταση είχε γράψει ο Μενέλαος Θεοφανίδης.
 Στην ταινία, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 1959 στο Ψυχικό, συμμετείχαν συνολικά 200 κοπέλες, οι οποίες υποδύονταν τις μαθήτριες του κολεγίου, όπου διαδραματιζόταν το σενάριο της ταινίας. Από τις 200, επί καθημερινής βάσης χρησιμοποιούνταν οι 30, η αμοιβή των οποίων είχε γραφτεί ότι θα ήταν 2500 δραχμές. Αρχική επιλογή του Φίνου για το ρόλο του καθηγητή Πάνου Φλωρά ήταν ο Δημήτρης Χορν, ο οποίος αρνήθηκε και ο ρόλος πήγε στο Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η επιτυχία της ταινίας ήταν παροιμιώδης. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, άνοιξαν ακόμα και θερινοί κινηματογράφοι υπό βροχή (!) για να εξυπηρετήσουν το διψασμένο για θέαμα κοινό. Τα δύο τραγούδια της ταινίας, «Το Γκρίζο Γατί» και «Έχω ένα Μυστικό» κυκλοφόρησαν σε δισκάκι 45 στροφών και έγιναν ανάρπαστα, πουλώντας κοντά στα 100.000 αντίτυπα, αριθμό απίστευτο για την εποχή, γεγονός το οποίο αποτελεί σταθμό στην ελληνική δισκογραφία, αφού απονεμήθηκε ο πρώτος χρυσός δίσκος στην Ελλάδα από τον διευθυντή της ολλανδικής δισκογραφικής εταιρίας PHILIPS.

Τα γυρίσματα του τραγουδιού "Το Γκρίζο Γατί" (με χορογραφίες του Μανώλη Καστρινού) κράτησαν τρεις μέρες με την Αλίκη να χορεύει ξυπόλητη πάνω στα χαλίκια . Η σκηνή έμεινε κλασική έκανε τη Βουγιουκλάκη παιδικό είδωλο και το "Νιάου νιάου βρε γατούλα" ύμνο για όλα τα Ελληνόπουλα. 
Το σάουντρακ δεν εκδόθηκε ποτέ ως αυτόνομο έργο του συνθέτη, αλλά είχε ενταχθεί σε μια συλλεκτική κασετίνα με διάφορα κινηματογραφικά τραγούδια του Χατζιδάκι.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ