Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Σαπφώ Νοταρά (1907 - 1985)

Χωρίς να πρωταγωνιστήσει στις ταινίες της, η Σαπφώ Νοταρά ξεχώρισε γιατί είχε αρκετή από τη στόφα της μεγάλης θεατρίνας. Δυναμική σπιτονοικοκυρά, γουρλού υπηρέτρια, υπερπροστατευτική μάνα, η Σαπφώ γέμιζε τη μεγάλη οθόνη με την αγριοφωνάρα της και τις άγαρμπες χειρονομίες της.
Γεννήθηκε ως Σαπφώ Χανδάνου στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1907. Από μικρή έδειξε την κλήση της στο χώρο του θεάματος καθώς πήρε μαθήματα χορού και μπαλέτου. Μεγαλώνοντας απέκτησε πανεπιστημιακή μόρφωση καθώς αποφοίτησε από τη Βιομηχανική Σχολή και άρχισε να εργάζεται ως τραπεζικός υπάλληλος. Ωστόσο εγκατέλειψε τη δουλειά της και αποφάσισε να γίνει θεατρίνα. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή  Πειραϊκού Συνδέσμου και άλλαξε το επώνυμο της σε Νοταρά από την οδό που βρισκόταν η σχολή στην οποία φοιτούσε. Η θεατρική της πορεία ξεκίνησε συνεργαζόμενη με κορυφαίους ηθοποιούς  όπως το Χριστόφορο Νέζερ, την Έλλη Λαμπέτη, την Κατερίνα Ανδρεάδη και άλλους. Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο της στην ταινία "Η Λύκαινα" και θα ακολουθήσουν περισσότερες από 30 ταινίες με πιο ξεχωριστές τις: "Κυριακάτικο Ξύπνημα"(1954), "Συνοικία το Όνειρο"(1961), "Η Χαρτοπαίχτρα"(1964), "5000 Ψέματα"(1966), "Αχ! αυτή η γυναίκα μου"(1967) και το "Παιδί της Μαμάς"(1970).
Ο ρόλος της στη "Χαρτοπαίχτρα"(1964), ως "γούρι" της Βλαχοπούλου, αφήνει εποχή. Ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνει τη διαμαρτυρία της όταν αυτή την σκουντάει και τη ξυπνάει, με τις φωνές και τη γκρίνια της, έχουν περάσει στην κινηματογραφική μας μυθολογία.
Έντονη υπήρξε και η παρουσία της στο ραδιόφωνο με πολλές και επιτυχημένες παραγωγές. Το κύκνειο άσμα της υπήρξε η παρουσία της στην "Πορνογραφία" του Μάνου Χατζιδάκι το 1981. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε σε ένα διαμέρισμα επί της Πλατείας Κουμουνδούρου, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή στις 11 Ιουνίου 1985.
Με την Τόνια Καζιάνη στην κωμωδία της Φίνος Φιλμ "5000 Ψέματα"(1966).

Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το Γιάννη Μιχαλόπουλο στην κωμωδία "Αχ! αυτή η γυναίκα μου"(1967).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ