Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Σταύρος Ξαρχάκος: Ο Πειρασμός (1976) Θεατρικό σάουντρακ

Στις 19 Ιουνίου 1976 εγκαινιάζεται το Κηποθέατρο ΑΛΙΚΗ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας στο Πεδίο του Άρεως) με την παράσταση "Ο Πειρασμός" με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου, διασκευασμένο από τον Παύλο Μάτεσι, κράτησε το πρόγραμμα ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο. Η σκηνοθεσία ήταν του Τάκη Βουγιουκλάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Σπύρου Βασιλείου και οι χορογραφίες της Λίας Μελετοπούλου. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης γράφει ο Σταύρος Ξαρχάκος και το σάουντρακ της παράστασης κυκλοφόρησε σε δίσκο 33 στροφών από την εταιρεία Lyra.
Την Αλίκη πλαισίωναν επί σκηνής ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Νίκος Γαλανός, η Δέσποινα Νικολαΐδου, η Βιβέτα Τσιούνη, η Μαρία Φωκά, ο Βασίλης Ανδρεόπουλος, ο Νικηφόρος Νανέρης, η Νταίζη Σεμπεκοπούλου και άλλοι. Ο Αλέκος Λιδωρίκης είχε γράψει στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", την επομένη της πρεμιέρας: "Η Αλίκη παρά τις κάποιες κριτικές επικρίσεις για το τόλμημα της ζωντάνεψε τον "Πειρασμό" του Γρηγορίου Ξενόπουλου με μια πικάντικη, καλόγουστα δοσμένη παρουσίαση που ενθουσίασε χιλιάδες θεατών. Η ίδια σαν Καλλιόπη ενσάρκωσε την κύρια ηρωίδα του έργου με τόσο μπρίο, τόση ζωτικότητα, που ασφαλώς αν ο αξέχαστος δάσκαλος του θεάτρου μας ζούσε ακόμα θα τη χειροκροτούσε πρώτος!".
Αυτόγραφο της Αλίκης , από τον "Πειρασμό".
Από την πλευρά του ο Ν. Φενεκ - Μικελίδης έγραψε και αυτός για την παράσταση: "Το μεγαλύτερο ατού της παράστασης παραμένει η ίδια η Αλίκη Βουγιουκλάκη, που όπως τόσο εύστοχα αναφέρει σε μια στιγμή, δε θα πάψει να είναι πειρασμός ακόμη και όταν φτάσει στα ογδόντα της (πράγμα που οι οπαδοί της χειροκροτούν με ενθουσιασμό). Η ερμηνεία της Καλλιόπης που μας δίνει έχει ζωντάνια και σπιρτάδα".
Με το Νικηφόρο Νανέρη στην παράσταση "Πειρασμός"
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο παρουσίασε για πρώτη φορά η Εθνική μας Σταρ το Φεβρουάριο του 1965 στο Θέατρο ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ, σκηνοθετημένο τότε από το Μήτσο Λυγίζο. Το 1966 το μετέφερε στον κινηματογράφο ο Αλέκος Σακελλάριος με τίτλο "Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι", με πρωταγωνίστρια την Άννα Φόνσου.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ