Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Θέμα Συνειδήσεως (1973) ανέκδοτο OST

Βρισκόμαστε στα 1973. Ο Πέτρος Λύκας, από τους πλέον πετυχημένους μοντέρ της Φίνος Φιλμ δοκιμάζει την τύχη του ως σκηνοθέτης γυρίζοντας το "Θέμα Συνειδήσεως". Μια πολιτική και αστυνομική ταινία που σεναριακά υπογράφει ο Σταύρος Τσιώλης με το ψευδώνυμο Διονύσης Φωκάς. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό καθώς η ταινία (χάρη και στην άρτια παραγωγή του Φίνου) είναι εφάμιλλη των αντίστοιχων ξένων ταινιών. Το στόρι αναφέρεται στην πρώτη πετρελαϊκή κρίση με επακόλουθο η οικονομική ανάπτυξη που είχε γνωρίσει η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια να τεθεί σε κίνδυνο. Η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο δημιουργεί διαπλεκόμενες σχέσεις όχι μόνο μεταξύ εταιρειών αλλά και κρατών καθώς τα αντικρουόμενα συμφέροντα επηρεάζουν και την πολιτική. Από τους πρωταγωνιστές ξεχωρίζουν ο Νίκος Κούρκουλος, ο οποίος αν και πρώτο όνομα δε μονοπωλεί το φιλμ καθώς το σενάριο του Τσιώλη μοιράζει έξυπνα το χρόνο και στους υπόλοιπους ηθοποιούς. Η Μπέτυ Αρβανίτη υποδύεται μια γιατρό που μπλέκεται σε μια υπόθεση βρώμικη οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής. Χωρίς ίχνος από μακιγιάζ και φορώντας τη νοσοκομειακή μπλούζα προσφέρει στο φακό ένα πρόσωπο ειλικρινές θυσιάζοντας (πράγμα ασυνήθιστο για Ελληνίδα πρωταγωνίστρια) την εντυπωσιακή ομορφιά της στην παρουσίαση μιας σωστής κινηματογραφικής εικόνας. Φυσικά ξεχωρίζουν και οι: Βασίλης Ανδρεόπουλος, Ζώρας Τσάπελης, Μηνάς Χρηστίδης, Λουίζα Ποδηματά και η Λίνα Κρασσά σε ρόλο, μάλλον υποστηρικτικό.
Διαφημιστικό της ταινίας από εφημερίδα της εποχής.
Το  "Θέμα Συνειδήσεως" έκανε πρεμιέρα στις 12 Μαρτίου 1973 και έκοψε 132.930 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. Μικρός αριθμός εισιτηρίων για ταινία του Φίνου αλλά και του Νίκου Κούρκουλου. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και η Φίνος Φιλμ σε μια ύστατη προσπάθεια αλλάζει ρότα και στρέφεται σε σενάρια πιο κοντά στη σύγχρονη προβληματική.
Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της ταινίας έγινε περίπου πέντε χρόνια μετά την κινηματογραφική της πρεμιέρα, το καλοκαίρι του 1978. Από τότε ελάχιστες ήταν οι προβολές της στη μικρή οθόνη ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια δε προβάλλεται πλέον, ίσως και λόγο της ιδιαιτερότητας του θέματος της.
Τηλεοπτικό έντυπο της εποχής ενημερώνει το κοινό για την πρώτη μετάδοση της ταινίας στη μικρή οθόνη.
Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Μίμης Πλέσσας, διατηρώντας υψηλό το δραματικό τόνο του φιλμ από τους τίτλους αρχής μέχρι το φινάλε. Αποκορύφωμα της μουσικής επένδυσης αποτελεί το τραγούδι "Το Ποτάμι" με τον Αντώνη Καλογιάννη, με στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου. Το τραγούδι υπάρχει και στο άλμπουμ "Για μια σταγόνα αλάτι" που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με την πρεμιέρα της ταινίας. Το σάουντρακ ωστόσο δεν κυκλοφόρησε  ποτέ στην αγορά ως αυτόνομο έργο του συνθέτη. Σε μια προσπάθεια να σας το παρουσιάσω άντλησα το υλικό από το dvd, προσθέτοντας στο τέλος τη δισκογραφημένη εκτέλεση του τραγουδιού καθώς στο έργο ακουγόταν σε μια πολύ λιτή ενορχήστρωση με κύριο όργανο το σαντούρι.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ