Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Νέστορας Μάτσας (1935 - 2012)

Συγγραφέας και ένας από τους πρώτους αξιόλογους σκηνοθέτες ελληνικών μορφωτικών ταινιών, ο Νέστορας Μάτσας έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιουνίου 2012. Η προσφορά του, στην ελληνική Λαογραφία υπήρξε αναμφισβήτητα μεγάλη και ίσως η μεγαλύτερη στο καλλιτεχνικό αυτό είδος του ντοκιμαντέρ. Ποιος ήταν όμως αυτός ο ιδιαίτερος άνθρωπος;
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935.Αδελφός του ήταν ο Αρτέμης Μάτσας, ηθοποιός που είχε ειδικευτεί σε ρόλους κακού, προδότη ή και καταδότη. Ο Νέστορας με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε υποκριτική στο Παρίσι. Το 1951 αρχίζει να γράφει στο περιοδικό Νέα Εστία και 3 χρόνια αργότερα κυκλοφορεί  το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο "Άνθρωποι των Χαμένων Παραδείσων". Θα ακολουθήσουν πολλά βιβλία όπως βιογραφίες, διηγήματα, μυθιστορήματα αλλά και παιδική λογοτεχνία. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το "Κλειστοί ουρανοί", "Ο Μεσσίας", "Το παραμύθι του Θεόφιλου" (με το οποίο και κατέκτησε το Α' κρατικό βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας), "Χωρίς Αγάπη" (με το οποίο έλαβε διεθνή έπαινο βραβείου Άντερσεν), "Στέγη από ουρανό: Σαρακατσάνικο οδοιπορικό", "Το περιβόλι με τα χαμένα παραμύθια" (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), "Το δισάκι του ασκητή" κ.ά.
Παράλληλα ο Νέστορας Μάτσας ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο και ιδιαίτερα με τη διάσωση του λαογραφικού υλικού της Ελλάδος έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερα από 70 ντοκιμαντέρ και 3 ταινίες μεγάλου μήκους με εθνογραφικό περιεχομένο. Με την έλευση της τηλεόρασης στην Ελλάδα είναι ο πρώτος που εισήγαγε λαογραφικές εκπομπές στη μικρή οθόνη.
Ο Νέστορας Μάτσας απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά του στη λογοτεχνία αλλά και στον κινηματογράφο. Κορυφαίες διακρίσεις υπήρξαν το ασημένιο κύπελλο του Ιταλικού υπουργείου παιδείας για το εξαίρετο ντοκιμαντέρ: "Ο Οδυσσέας ζει πάντα - Ελληνικές θάλασσες", επίσης το Μεγάλο Βραβείο με χρυσό Μετάλλιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μασσαλίας για το ντοκιμαντέρ "Η γιορτή δεν τελειώνει ποτέ", καθώς και τιμητικό δίπλωμα του Φεστιβάλ Καννών 1970 για την ταινία μικρού μήκους "Η άλλη σιωπή". Το 1971 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ρώμης τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν και στα δύο ντοκιμαντέρ του "Το παραμύθι του Θεόφιλου" και "Το τάμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ