Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ευάγγελος Πρωτοπαππάς (1917 - 1995)


Ο ηθοποιός Ευάγγελος Πρωτοπαππάς απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, στις 21 Μαΐου 1995, νικημένος από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ. Φίλος και συνεργάτης του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού Βασίλη Λογοθετίδη, είχε καταγωγή από το Μεσολόγγι. Ο πατέρας του Δημήτριος Πρωτοπαπάς, πρωτοδίκης δικαστής και βουλευτής τον προόριζε για δικηγόρο αλλά εκείνος στο πρώτο έτος της Νομικής αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού, φοιτώντας στη Δραματική σχολή του Εθνικού. Διέκοψε τις σπουδές του το 1938 για τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις  και τις τελείωσε το 1942, αριστούχος στην πρώτη δεκάδα. Ο δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος τον βρίσκει να πολεμά στο Αλβανικό μέτωπο όπου του απονεμήθηκε το παράσημο του Σιδηρού Σταυρού εξαιρέτων πράξεων. Ο βαρύς χειμώνας της μεγάλης πείνας της Αθήνας το 1942 τον βρήκε στον θίασο Κοτοπούλη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Βασίλη Λογοθετίδη. Την ίδια περίοδο, το γεγονός του θανάτου της μητέρας του από πείνα σε ηλικία μόλις 45 ετών σημάδεψε την καριέρα του και την μετέπειτα ζωή του. Μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα να θάψει την μητέρα του, περίμενε από τον δήμο να το κάνει, μέχρι που ο Λογοθετίδης (που έμενε στο καμαρίνι του για να μην ρισκάρει την απαγόρευση της κυκλοφορίας) του πρόσφερε χρήματα για να πληρώσει τα έξοδα της κηδείας. Από τότε δυνατή φιλία έδεσε τούς δύο άνδρες, μέχρι το θάνατο του Λογοθετίδη το 1960. Η φιλία αυτή σφραγίσθηκε επίσης με το γεγονός ότι ο Λογοθετίδης εκτός του ότι τον πάντρεψε τον Δεκέμβριο του '53 βάφτισε τον μοναχογιό του Δημήτρη τον Σεπτέμβριο του '56. Καλλιτεχνικά υπήρξαν σπουδαίοι συνεργάτες στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο, με τις κοινές εμφανίσεις τους στα φιλμ: "Οι Γερμανοί Ξανάρχονται"(1948), "Ένα Βότσαλο στη Λίμνη"(1952), "Σάντα Τσικίτα"(1953), "Δεσποινίς ετών 39"(1954), "Ούτε γάτα, ούτε ζημιά"(1954), "Η κάλπικη λίρα"(1955), "Ο ζηλιαρόγατος"(1956), "Δελησταύρου και Υιός"(1957) και "Ένας ήρως με παντούφλες"(1958).
Μετά το θάνατο του Λογοθετίδη ο Ευάγγελος Πρωτοπαππάς θα εμφανιστεί αρχικά στη θρυλική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι "Οδός Ονείρων" και αμέσως μετά θα συγκροτήσει θίασο με τη Χριστίνα Σύλβα πραγματοποιώντας μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Το 1964 τον καλεί στο Εθνικό ο φίλος και συμμαθητής του Αλέξης Σολωμός και εκεί θα μείνει για τα επόμενα 13 χρόνια, ερμηνεύοντας ρόλους κλασικού ρεπερτορίου. Το 1976 περνά στο Άρμα Θέσπιδος σαν Καλλιτεχνικός Διευθυντής, όπου ανεβάζει πληθώρα έργων κλασσικών και Ελλήνων δραματουργών. Υπήρξε επίσης Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου του Άργους. Ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική έχοντας για δάσκαλο του τον ηθοποιό και ζωγράφο Μιχάλη Νικολινάκο.
Από την υπόλοιπη φιλμογραφία του αξίζει να αναφέρουμε τις εμφανίσεις του στις ταινίες της Φίνος Φιλμ "Ο σκληρός άνδρας"(1961) και "Ο Ατσίδας"(1962).
Με τους Θάνο Τζενεράλη και Βασίλη Λογοθετίδη στην ταινία "Σάντα Τσικίτα"(1953).

Με τον φίλο και συνεργάτη του Βασίλη Λογοθετίδη στη θρυλική ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα "Η Κάλπικη Λίρα"(1955).

Χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη "Ο σκληρός άνδρας"(1961). Μαζί του η Γκόλφω Μπίνη και ο Κώστας Βουτσάς.

Από την ταινία "Ο Ατσίδας"(1962), μαζί με το Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Παντελή Παλιεράκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ