Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Η "άγνωστη"...Ελληνική Eurovision!!!


Το ιταλικό φεστιβάλ του San Remo στάθηκε η έμπνευση για να δημιουργηθεί το 1955, ένας Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός τραγουδιού, γνωστός σε όλους μας ως Euronision Song Contest. Σκοπός του νέου αυτού θεσμού ,να ενώσει τα έθνη της μεταπολεμικής Ευρώπης. Η Eurovision ανοίγει αυλαία το βράδυ του Σαββάτου ,στις 24 Μαΐου 1956 με τη συμμετοχή μόλις επτά χωρών. Η Ελλάδα κάνει την παρθενική της εμφάνιση αρκετά χρόνια αργότερα το 1974. Ωστόσο αρκετά χρόνια πριν συγκεκριμένα το 1961, ο Έλληνας Τζίμης Μακούλης ,σταρ της γερμανικής μουσικής σκηνής, εκπροσωπεί την Αυστρία με το τραγούδι "Sehnsucht" (Προσμονή). Δύο χρόνια αργότερα η Νάνα Μούσχουρη εκπροσωπεί το Λουξεμβούργο ερμηνεύοντας άψογα το συγκινητικό "A force de pier" που όμως κατατάσσεται μόλις 8ο.

Το 1965 η δική μας Γιοβάννα ,ήδη μεγάλη σταρ στη Ρωσία, τραγουδά το "Non a jamais sans toi" για λογαριασμό της Ελβετίας. Το κομμάτι έρχεται στην ογδόη θέση, παρά το δύσκολο σύστημα βαθμολογίας και χάρη στο άριστα της γαλλικής επιτροπής. Το 1967 άλλη μία Ελληνίδα κάνει την εμφάνιση της στη σκηνή της Eurovision ,είναι η 16χρονη Βικυ Λέανδρος, που ερμηνεύει με αρκετό τρακ, αλλά φωνητικά άψογα το "Lamour est blue" το οποίο και καταλήγει στη 4ηθέση.Το κομμάτι ηχογραφήθηκε από την ερμηνεύτρια σε 6 γλώσσες ενώ έγινε μεγάλο σουξέ ακόμη και στην Ιαπωνία.
Το 1970 παρότι η χώρα μας δεν συμμετέχει στο διαγωνισμό, η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σχολιασμό της Μακώς Γεωργιάδου, από το κτίριο του ΟΤΕ στην 3ης Σεπτεμβρίου.
Τη χρονιά του 1972 ,η Βίκυ Λέανδρος θριαμβεύει στη Eurovision με το μοναδικό "Apres Toi" που κατακτά τη πρώτη θέση και αμέσως μετά όλα τα τσαρτς των Ευρωπαϊκών χωρών. Και το 1974 η χώρα μας ξεκινά την πορεία της στο διαγωνισμό με την επίσημη πλέον παρθενική εμφάνιση της με το «Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου»… αλλά από εδώ και πέρα λίγο πολύ είναι όλα γνωστά. Από τη χρονιά αυτή η Ελλάδα συμμετέχει κάθε χρόνο με μοναδικές εξαιρέσεις το 1975, λόγω της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1982,χρονιά που η ΕΡΤ αποσύρει τη συμμετοχή χαρακτηρίζοντας το θεσμό ως μουσική μετριότητα, το 1984 και το 1986 με πρόσχημα τον εορτασμό του Πάσχα που τυγχάνει να συμπίπτει με την ημερομηνία διεξαγωγής. Το 1999 έχουμε τον πρώτο αποκλεισμό ενώ το 2000 απλά δεν δηλώνουμε συμμετοχή. Από το 2001 η στάση μας απέναντι στο διαγωνισμό αλλάζει ενώ μπαίνουμε δυναμικά στο παιχνίδι της πρωτιάς η οποία και θα ρθει το 2005 με το αγγλόφωνο" My number one"...το 2016 είναι η πρώτη φορά που δεν περνάμε από τον ημιτελικό στην τελική βραδιά του διαγωνισμού και το ίδιο θα συμβεί και φέτος!
Η Βίκυ Λέανδρος, είναι η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision...για λογαριασμό όμως του Λουξεμβούργου!

Ο Τζίμης Μακούλης, είναι ο πρώτος Έλληνας που συμμετείχε στη Eurovision...για λογαριασμό της Αυστρίας!

Η δική μας Γιοβάννα, το 1965 εκπροσωπεί την Ελβετία!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ