Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Κώστας Καρράς (1936 - 2012)


Χωρίς ποτέ να γίνει ο μεγάλος κινηματογραφικός αστέρας, ο Κώστας Καρράς υπήρξε από τα αγαπημένα πρόσωπα της εγχώριας κινηματογραφικής μυθολογίας. Μεταπηδούσε με απίστευτη ευκολία από την κωμωδία στο δράμα, διαγράφοντας μια σπουδαία καριέρα στο θέατρο, τη μεγάλη οθόνη και τη τηλεόραση.
Ο Κώστας Καρράς γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1936. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Λονδίνο, υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποφοίτησε από τη Royal  Academy of  Arts του Λονδίνου. Η πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση έγινε στον κινηματογράφο με την κομεντί "Ποιά είναι η Μαργαρίτα"(1961) δίπλα στην Τζένη Καρέζη. Στο θέατρο αμέσως μετά την αποφοίτηση του από τη Δραματική σχολή εμφανίστηκε  στο πλευρό του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο έργο "Η Ποντικοπαγίδα" της Αγκάθα Κρίστι.
Η θεατρική του συνεργασία με την Έλλη Λαμπέτη ξεκίνησε τη χειμερινή σεζόν 1964 - 65 στο θέατρο "Διονύσια", με το έργο "Ξυπόλητη στο Πάρκο", σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη. Θα ακολουθήσουν τα έργα: "Λεωφορείο ο Πόθος"(1965), "Αγία Ιωάννα"(1966), "Μαμζέλ Πέπσι"(1966), "Θυμήσου τον Σεπτέμβρη"(1966-67) και τα "Σαράντα Καράτια"(1968-69). Κινηματογραφικά οι δυο τους θα συναντηθούν στην έγχρωμη ταινία "Μια μέρα ο Πατέρας μου"(1967), σκηνοθετημένη από τον Φρέντερικ Γουέικμαν.
Από το 1974 έως το 1981 συγκρότησε  δικούς του θιάσους, ενώ σημείωσε πολύ μεγάλη θεατρική επιτυχία με το έργο «Το Ημερολόγιο ενός Τρελού» του Γκογκόλ. 
Η φιλμογραφία του Κώστα Καρρά περιλαμβάνει περισσότερες από 35 ταινίες, παίζοντας σε κωμωδίες, μελοδράματα, μιούζικαλ και σε πολεμικά δράματα. Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε 7 ταινίες ξεκινώντας το 1964 με την κωμωδία "Δεσποινίς Διευθυντής" ενώ αξιοσημείωτες υπήρξαν και οι εμφανίσεις του στα φιλμ: "Πολύ αργά για δάκρυα"(1968), "Η Παριζιάνα"(1969), "Εν ονόματι του νόμου"(1970), "Η Κόρη του ήλιου"(1971) και "Αιχμάλωτοι του Μίσους"(1972).
Το 1970 πρωταγωνιστεί στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη στη πολεμική υπερπαραγωγή "Υπολοχαγός Νατάσα" στην οποία  ερμηνεύει τον ρόλο του Μαξ, ενός  Γερμανού αξιωματικού με Ελληνικές ρίζες.
Ο ίδιος θεωρούσε ως καλύτερη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη το ρόλο του "Μενέλαου" στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη "Ιφιγένεια"(1977).
Το 1976 ηχογραφεί το δίσκο "Ανάσα μου" με την υπέροχη μουσική του Βαγγέλη Πιτσιλαδή. Η χαρακτηριστική φωνή του τον βοηθά πολύ στο να τραγουδά όποτε το απαιτούν οι ρόλοι του. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τις ερμηνείες του στα τραγούδια από τη παράσταση "Ω! Κύριε Τοπάζ"(1976) αλλά φυσικά και το ερωτικό "Θυμήσου το Σεπτέμβρη", του Γιάννη Σπανού με στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου, από την ομώνυμη παράσταση. Το 1971 στο ερωτικό δράμα "Κάθε Ναυάγιο και μια κόλαση" ερμηνεύει τη "Στέλλα" του Γιώργου Κριμιζάκη και της Σώτιας Τσώτου.
Στη μικρή οθόνη ο Κώστας Καρράς υπήρξε πρωταγωνιστής στο πρώτο ελληνικό σίριαλ, το "Σπίτι με το Φοίνικα"(1970) ενώ έπαιξε στο "Εν τούτω Νίκα"(1973) του Νίκου Φώσκολου, στη "Θεατρίνα"(1977) δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, στο μουσικό σίριαλ "Τρείς στο γύρω"(1978) και φυσικά στο "Πάτερ ημών" του Αλέξανδρου Ρήγα, τη διετία 1994-96.
Μεγάλη ήταν επίσης και η πολιτική του σταδιοδρομία καθώς διετέλεσε βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για επτά χρόνια. Από το 1994 ήταν επίτιμος πρόεδρος στο ίδρυμα «Χαμόγελο του Παιδιού» και επανειλημμένως έδωσε παραστάσεις για την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Ο ίδιος διοργάνωσε τον πρώτο διεθνή έρανο για τα θύματα του πολέμου της Βοσνίας και βραβεύτηκε  από πολλές οργανώσεις και συλλόγους για την κοινωνική και ανθρωπιστική του δράση. Μέχρι το τέλος της ζωής του, αν και χτυπημένος από τον καρκίνο, συνέχιζε τις κοινωνικές, τις καλλιτεχνικές και τις πολιτικές του δραστηριότητες. Έσβησε ταλαιπωρημένος από τον καρκίνο, στις 6 Μαΐου 2012.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ