Τρίτη 22 Μαΐου 2018

"Ο Ανήφορος" - 1964


"Ο Ανήφορος" είναι ένα καλογυρισμένο μελό με πρωταγωνιστές τη Ξένια Καλογεροπούλου και το Γιάννη Φέρτη. Γυρίστηκε το 1964 από τη Μαρία Πλυτά επάνω σε δικό της σενάριο με την υπέροχη μουσική του Μίμη Πλέσσα.
Η Μαρία Πλυτά ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε ως σκηνοθέτρια σε έναν χώρο που όπως παντού, έτσι και στη χώρα μας ήταν κατ' εξοχήν ανδροκρατούμενος. Ανήσυχο πνεύμα, ξεκίνησε ως καλλιτεχνική διευθύντρια στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Μαρίνα»(1947). Χωρίς να καταφύγει σε καμία ευκολία σε ότι αφορούσε την επιλογή των θεμάτων της και τη σκηνοθεσία υπηρέτησε τον καλό ελληνικό κινηματογράφο.
"Ο Ανήφορος"(παραγωγή της Σάββας Φιλμ Α.Ε.) μοιάζει σήμερα ξεπερασμένη ταινία ως προς το στόρι. Η κεντρική ηρωίδα εκφράζει το ηθικό στοιχείο με τη Ξένια Καλογεροπούλου να δημιουργεί έναν από τους καλύτερους ρόλους της στη μεγάλη οθόνη. Άλλωστε το φιλμ δεν είναι τίποτα άλλο από μια ηθογραφία των χρόνων του 60 καλογυρισμένη με ένα εκπληκτικό καστ από το οποίο ξεχωρίζουν η Μαρία Αλκαίου, η Καίτη Παπανίκα, ο Γιάννης Φέρτης και ο Βύρων Πάλλης.
Υπέροχες και οι Αδελφές Έρρικα και Μαργαρίτα Μπρόγερ στο χαριτωμένο τραγούδι του Πλέσσα.
"Ο Ανήφορος" έκανε πρεμιέρα στις 12 Οκτωβρίου 1964 κόβωντας 166.958 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής.
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι η πρώτη του ζευγαριού Ξένια Καλογεροπούλου - Γιάννης Φέρτης μετά την επισημοποίηση του δεσμού τους και του γάμου τους στις 15 Ιουνίου 1964.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ