Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Φρύνη, η Εταίρα: Η παράσταση που έστειλε τη Λάσκαρη στο...νοσοκομείο!!!

Τη χειμερινή περίοδο 1980 - 81, στο θέατρο Διάνα της οδού Ιπποκράτους, η Ζωή Λάσκαρη παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Γιώργου Ρούσσου "Φρύνη, η Εταίρα". Ένα έργο ιστορηματικό με σατιρικές προεκτάσεις. Η Φρύνη, όπως είναι γνωστό, υπήρξε διάσημη εταίρα που κάποτε κατηγορήθηκε για ασέβεια, επειδή παρουσιάστηκε γυμνή στα δημόσια λουτρά. Στο δικαστήριο την έσωσε ο αγαπημένος της εραστής, που της έβγαλε τον χιτώνα παρουσιάζοντας την μπρος στα μάτια των δικαστών ολόγυμνη. Οι τελευταίοι θαυμάζοντας το κάλλος της την αθώωσαν.
Η επίμαχη και άκρως ενδιαφέρουσα σκηνή του δικαστηρίου είναι στο δεύτερο μέρος του έργου, με τη Λάσκαρη να τολμάει να εμφανιστεί έστω και δευτερόλεπτα  ολόγυμνη μπροστά στο θεατρόφιλο κοινό. Η Ζωίτσα δε πουλάει τη γυμνή σκηνή, δε γίνεται καμιά καμπάνια, καμία διαφήμιση. Ωστόσο κάποιοι ενοχλούνται και αρχίζουν να απειλούν την ηθοποιό με ανώνυμα τηλεφωνήματα και υβριστικά γράμματα. Η πρεμιέρα της παράστασης γίνεται στις 11 Οκτωβρίου 1980 και ένα μήνα αργότερα σε μια βραδινή παράσταση όταν ένας θεατής φωνάζει "Αίσχος" κατά τη διάρκεια της επίμαχης σκηνής, η Ζωή σωριάζεται λιπόθυμη στο σανίδι. Το μεγάλο κοστολόγιο της Φρύνης αλλά και όλα τα γεγονότα με τους δήθεν υπερασπιστές της αρετής και της ηθικής, αναγκάζουν την ηθοποιό να κατεβάσει το έργο και ανήμερα τα Χριστούγεννα να παρουσιάσει την κωμωδία "Παντρεύομαι τον άντρα μου" του Νόρμαν Κράσνα.
Η Φρύνη χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως "Κατά Ρούσσον Ευαγγέλιο", ενώ αρκετοί έγραψαν ότι το έργο ήταν κακό και ξεπερασμένο. Ωστόσο η ηθοποιός σε δηλώσεις και συνεντεύξεις της την εποχή εκείνη δείχνει να υπερασπίζεται τον ρόλο της, και μάλιστα να τον θεωρεί από τους καλύτερους της καριέρας της. Για την ιστορία εκτός από τη Ζωή Λάσκαρη στην παράσταση έπαιζαν ο Νίκος Βασταρδής, ο Βάσος Ανδριανός, η Καίτη Λαμπροπούλου, ο Γρηγόρης Βαφιάς, η Φωτεινή Φιλοσόφου και άλλοι. Η σκηνοθεσία ήταν του Κωστή Μιχαηλίδη.
Όλος ο θίασος επί σκηνής!

Η Ζωή Λάσκαρη ως...Φρύνη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ