Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

«Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι» …η απαγορευμένη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου


Ήταν το Σαββατόβραδο της 28ης Απριλίου 1984, όταν προβλήθηκε στην ΕΡΤ2 (πρώην Υ.Ε.Ν.Ε.Δ.) η λογοκριμένη ταινία του 1977, «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι». Μια ιδιαίτερη ταινία του Νίκου Αλευρά (σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή), διάρκειας 150 λεπτών. Για το κινηματογραφόφιλο κοινό το φιλμ είναι παντελώς άγνωστο αφού στη πρώτη προβολή του στις σκοτεινές αίθουσες, στις 9 Ιανουαρίου 1978, πέρασε μάλλον απαρατήρητο, με 19.488 εισιτήρια. Καθώς η ταινία ήταν πανελληνίως άγνωστη, ο τίτλος στην αρχή προϊδέαζε, για ταινία περιπέτειας ή πολεμικής δράσης στο στυλ των παραγωγών του Τζέιμς Πάρις. Κάπως έτσι το σκέφτηκε ο υπεύθυνος προγραμματισμού της κρατικής τηλεόρασης, κάπως έτσι το σκέφτηκε και ο υπεύθυνος του τεχνικού ελέγχου που γίνεται πάντα πριν βγει οτιδήποτε στον αέρα  και κάτι τέτοιο περίμενε ότι θα δει και  η ελληνική οικογένεια μαζεμένη κάθε Σαββατόβραδο μπροστά στη Μικρή Οθόνη.
Γρήγορα οι τηλεθεατές αντιλήφθηκαν, ότι η συγκεκριμένη ταινία έχει ένα ακαταλαβίστικο στόρι αφού από τα πρώτα καρέ, ένας γενειοφόρος μαντράχαλος εμφανιζόταν να υποδύεται ένα...μωρό και φορώντας...πάνα να θηλάζει στην αγκαλιά μιας γυναίκας (υποτίθεται της μάνας του, αν και έμοιαζε συνομήλική του)! Είχε ήδη προηγηθεί μια σκηνή, όπου η ίδια γυναίκα ψηλάφιζε τ' απόκρυφα του εν λόγου μαντράχαλου, βάζοντάς του στην...ευαίσθητη περιοχή, ταλκ, επειδή είχε...συγκαεί. Ακολουθεί άλλη μια σκηνή με τον …πρωταγωνιστή να βρίσκεται σε μια κούνια, όπου και δέχεται την επίσκεψη γυμνόστηθων γυναικών της γειτονιάς, που τον παινεύουν. Εδώ εντοπίζεται και η ατάκα: «Αχ, το άτιμο, έβγαλε και τριχούλες!».

Το αποτέλεσμα; Ήταν να κατακλυστεί από αμέτρητα τηλέφωνα διαμαρτυρίας η ΕΡΤ και να διακόψει άρον-άρον την προβολή! Φημολογείται πως ένα από αυτά τα τηλεφωνήματα, ήταν του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. Ο σκηνοθέτης ροής πανικοβλήθηκε και δόθηκε εντολή να σταματήσει τη  προβολή της ταινίας και επειδή δεν υπήρχε εφεδρικό πρόγραμμα «κατέβηκαν»  οι διακόπτες και το κανάλι έπαψε να εκπέμπει για κάποια ώρα! Σύντομα κατέφθασαν  και στο κτήριο, τόσο η Αστυνομία, όσο κι ο εισαγγελέας, ενδεικτικό της «σοβαρότητας» της κατάστασης αλλά και μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων που άδραξαν την  ευκαιρία να ξεσπαθώσουν κατά των ανήθικων «σοσιαλιστών», φρέσκων τότε στην εξουσία. Θεωρήθηκε μεγάλο σκάνδαλο από τον αντιπολιτευόμενο τύπο την επόμενη ημέρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο διευθυντής της ΕΡΤ2 Σάκης Αποστολόπουλος και να τον διαδεχθεί ο Νίκος Τσουγιόπουλος. Το αστείο της υπόθεσης ήταν, πως μετά από λίγο καιρό, η συγκεκριμένη ταινία , προβλήθηκε σε μερικούς κινηματογράφους της Αθήνας κι έγινε...λαϊκό προσκύνημα! Φήμες αναφέρουν ότι οι κόπιες είχαν θαφτεί στη Μάνη, σε μυστική τοποθεσία στον κόλπο του Οιτύλου και το 2005 μεταφέρθηκαν στην Παιανία.
Ποιος όμως ήταν ο δημιουργός αυτής της ταινίας; ο Νίκος Αλευράς… Ο Νίκος Αλευράς είναι ένας πολύ ιδιαίτερος καλλιτέχνης με ανατρεπτικό χιούμορ και προκλητική ματιά. Γεννήθηκε το 1948 και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου και πρωτοεμφανίστηκε το 1969 στην «Αναπαράσταση» του  Θόδωρου  Αγγελόπουλου  όπου και υποδύθηκε και ένα σημαντικό ρόλο. Το 1974 κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μικρού μήκους ταινία του «Ο παππούς μου». Το 1975 άρχισε να δουλεύει στην νεοσύστατη  τηλεόραση. Το 1977 γυρίζει το φιλμ «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι», μια θολοκουλτουριάρικη ταινία με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Θα ακολουθήσουν και άλλες ταινίες στο ίδιο ύφος που μάλλον θα περάσουν απαρατήρητες μετά το θόρυβο που προκάλεσε η τηλεοπτική προβολή της πρώτης του ταινίας. Για την ιστορία να πούμε ότι ο Νίκος Αλευράς ήταν διευθυντής της ΕΡΤ επί προεδρίας Ρωμαίου και ανιψιός του πρώην προέδρου της Βουλής επί ΠΑΣΟΚ Γιάννη Αλευρά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ