Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Γάμοι με...ιστορία!


Μια από τις ωραιότερες στιγμές στη ζωή του ανθρώπου είναι και ο γάμος. Ήταν και είναι ένας ζωτικός θεσμός για την κοινωνία, και μία ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή αυτών που θέλουν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους απέναντι στη πολιτεία ή και την θρησκεία. Οι γάμοι των επωνύμων ή αν προτιμάτε των σταρ πάντα τραβούσαν τα φώτα της δημοσιότητας, γινόταν πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και περιοδικά και σίγουρα πάντα είχαν και μία δόση παραμυθιού. Ας μπούμε στη μηχανή του χρόνου λοιπόν και ας θυμηθούμε γάμους με ανθρώπους από το χώρο του θεάματος και της πολιτικής που άφησαν ιστορία…

ΣΟΦΙΑ – ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ

Αρχές της δεκαετίας του 1960, σε περίοδο «λιτότητας», ο τότε βασιλιάς Παύλος προίκισε πλουσιοπάροχα την κόρη του Σοφία, με 300.000 δολάρια, και δαπάνησε 2.800.000 δραχμές για το «γάμο του αιώνα» με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. 32 εν ενεργεία βασιλιάδες και πρίγκιπες και 109 εστεμμένοι ή πρίγκιπες έκπτωτοι ήταν μεταξύ των επίσημων καλεσμένων που είδαν τη Σοφία να λάμπει μέσα στο νυφικό- «δαντελένιο όνειρο», όπως το χαρακτήρισε η μητέρα της, βασίλισσα Φρειδερίκη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ

Ήταν ο πρώτος επίσημος γάμος εν ενεργεία βασιλιά που έγινε στην Ελλάδα και  έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός βασιλικός γάμος, αφού ο βασιλιάς Γεώργιος Α′ νυμφεύτηκε την Όλγα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και οι βασιλείς Κωνσταντίνος Α′, Γεώργιος Β′ (ο γάμος του έγινε στο Βουκουρέστι) και Παύλος Α′ νυμφεύτηκαν ως διάδοχοι του ελληνικού θρόνου, ήταν δηλαδή πριγκιπικοί γάμοι. Η τελετή έγινε έγινε στην κατάφωτη Μητρόπολη των Αθηνών γεμάτη από κατακόκκινες γλαδιόλες. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ευλόγησε τις βέρες των νεονύμφων ενώ ο Λυκαβηττός υποδέχθηκε το τέλος του μυστηρίου με 101 χαρμόσυνους κανονιοβολισμούς. Πλάνα του γάμου υπάρχουν στο μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ «Κορίτσια για Φίλημα».

ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Στις 18 Ιανουαρίου 1965  η Εθνική μας Σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη παντρεύτηκε με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, συμφοιτητή της στη Δραματική Σχολή. Κουμπάροι ήταν ο Βίκτωρ Μιχαηλίδης, ο Θεοφάνης Δαμασκηνός και ο Δημήτρης Μακρίδης. Αν και επέλεξαν να παντρευτούν κρυφά, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον λόφο των Δελφών, για να μην γίνουν αντιληπτοί, δεν τα κατάφεραν. Η εκκλησία ήταν στολισμένη με ροζ και άσπρα γαρύφαλλα και άνθη αμυγδαλιάς. Η Αλίκη και ο Δημήτρης παραλίγο να… ποδοπατηθούν, στην προσπάθεια του κόσμου να τους αγγίξει όσο εκείνοι προσπαθούσαν να φύγουν. Στους συγκεντρωμένους μοιράστηκαν 100 ασημένιες μπομπονιέρες, άλλες 100 ιμιτασιόν και 1.000 τούλινες.


ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ – ΖΑΧΟΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ

Στις 7 Μαΐου του 1962, η Τζένη Καρέζη και ο Ζάχος Χατζηφωτίου πέρασαν το κατώφλι της εκκλησίας της Φιλοθέης σε έναν γάμο που αποτέλεσε κοσμικό γεγονός  και πρώτη είδηση στις εφημερίδες. Η αφρόκρεμα του Ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου έδωσε το «παρών», μαζί με πολιτικούς και επιχειρηματίες της εποχής. Συνολικά οι επίσημοι καλεσμένοι ήταν 500. Οι ακάλεστοι έφτασαν τους 5.000. Η παρουσία τους ήταν τόσο έντονη, που η χωροφυλακή αναγκάστηκε να πάρει ειδικά μέτρα για να τους περιορίσει.

ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ – ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ

Η Άννα Βίσση τον Μάιο του 1983 παντρεύτηκε με τον Νίκο Καρβέλα. Το ζευγάρι πάντρεψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πράσινη γραβάτα του Νίκου Καρβέλα στην εκκλησία αφήνει εποχή - αυτό που δε γνώριζε όμως ο γαμπρός όταν έκανε την πρόταση, ήταν η εγκυμοσύνη της Άννας! Θαυμαστές του ζευγαριού συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία φωνάζοντας το όνομα της νύφης ενώ κάποιοι τραγουδούσαν επιτυχίες της…

ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Η γνωριμία τους θύμιζε πραγματικά κινηματογραφικό σενάριο. Εκείνη σταρ στο θέατρο και το σινεμά, εκείνος  έμπορος ηλεκτρολογικού υλικού. Ο γάμος τους έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών στις 18 Σεπτεμβρίου 1967 και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά γεγονότα της χρονιάς. Έζησαν αγαπημένοι ως τον θάνατό της. Γυναίκα εκρηκτική εκείνη, άντρας ευγενικός και υπομονετικός εκείνος ανεχόταν τις τρέλες της, τις ιδιοτροπίες της, τις δυσκολίες που είχε το επάγγελμά της, και της πρόσφερε απλόχερα την αγάπη του. Γοητευτικός άντρας εκείνος τραβούσε επίσης πολλά γυναικεία βλέμματα επάνω του. Αυτό κολάκευε πολύ τη Ρένα που ήταν περήφανη για τον όμορφο άντρα που είχε κατακτήσει…

ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ – ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ

Την Πρωτομαγιά του 1967,  ο γάμος της τραγουδίστριας Βίκυς Μοσχολιού με τον ποδοσφαιριστή Μίμη Δομάζο, ήταν πρώτο θέμα στις κοσμικές στήλες των εφημερίδων. Ο γάμος τους έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ χιλιάδες κόσμου άρχισαν να καταφτάνουν για το μυστήριο. Ήταν τόσοι οι θεατές, οι φίλοι και συγγενείς του ζευγαριού και οι δημοσιογράφοι, που ο Δομάζος με τη Μοσχολιού χρειάστηκαν τη βοήθεια ενός... φίλου παλαιστή για να ανοίξει ο δρόμος και να καταφέρουν να φτάσουν στην εκκλησία. Ήταν τέτοιες οι εκδηλώσεις αγάπης και λατρείας, που το ζεύγος κινδύνευσε να λιντσαριστεί, όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο Τύπος της εποχής.

ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ – ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΤΟΥΜΑΝΟΣ

Στις 23 Οκτωβρίου 1967 η ντίβα του Ελληνικού κινηματογράφου Ζωή Λάσκαρη παντρεύεται τον μεγαλοεπιχειρηματία Πέτρο Κουτουμάνο, έναν άνθρωπο που ήξερε από παιδάκι 11 χρονών, ήταν φίλος της οικογένειας της. Η σχέση τους ξεκίνησε το 1966 όταν βρέθηκαν σε κοινή παρέα. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 23 Οκτώβρη του 1967 στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Ο πλούσιος μεγαλοεπιχειρηματίας και η σταρ του σινεμά Ζωή Λάσκαρη θα μείνουν πίσω από τα ανάκτορα στην οδό Λυκείου 2. Σε εννέα μήνες θα έρθει στον κόσμο η κόρη τους Μάρθα. Για τα μάτια του κόσμου ο γάμος θα φαίνεται φυσιολογικός ως τις 5 Φλεβάρη του 1971, τότε που η Ζωή θα μαζέψει τα πράγματά της με φορτηγό και θα φύγει.

ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΡΟΥΛΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος και η Ρούλα Κορομηλά γνωρίστηκαν το 1981. Ερωτεύτηκαν  κεραυνοβόλα και εφτά χρόνια αργότερα, το 1988, ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας. Ήταν ο δεύτερος γάμος για τον ηθοποιό ο οποίος ήταν ήδη σταρ του σινεμά, και ο πρώτος για την Ρούλα Κορομηλά που τότε ήταν γραμματέας στην Κρατική Τηλεόραση. Ένας γάμος με πολλούς καλεσμένους και μια δεξίωση με μια τούρτα που μετρούσε πολλούς ορόφους και με τον Φίλιππο Νικολάου να χαρίζει τις επιτυχίες του. Ο γάμος δεν διήρκεσε πολύ και η παρουσιάστρια κυκλοφορούσε και πάλι ελεύθερη μόλις άρχισε να γίνεται διάσημη σε όλη την Ελλάδα, με τις εκπομπές της στον ΑΝΤ1 αρχικά και μετά στο MEGA.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΝΗ

Στις αρχές του 1986, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου θα ερωτευθεί την αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη, η οποία ανήκε στο πλήρωμα του αεροσκάφους του.  Μετά το πολύκροτο διαζύγιο του Ανδρέα με την Μαργαρίτα Παπανδρέου το καλοκαίρι του 1989,  στις 13 Ιουλίου του ίδιου έτους, ο αείμνηστος Έλληνας πολιτικός παντρεύεται (για τρίτη φορά) τη Δήμητρα Λιάνη με θρησκευτικό γάμο στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας. Εκείνος ήταν 70 ετών και η Δήμητρα Λιάνη μόλις 35. Η εκκλησία είχε κατακλυστεί από κόσμο, τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφους, καθώς ήταν ο πιο συζητημένος γάμος της χρονιάς. Μετά το Μυστήριο πραγματοποιήθηκε δεξίωση και το ζευγάρι ακολούθησε πιστά όλα τα παραδοσιακά έθιμα, όπως το κόψιμο της γαμήλιας τούρτας, με την Δήμητρα Λιάνη να ταΐζει -όπως είθισται- με το κουτάλι τούρτα τον Έλληνα ηγέτη, εικόνες που πέρασαν στην ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ