Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Νίκος Γκάτσος (1911 - 1992)

Μια ξεχωριστή περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα υπήρξε ο Νίκος Γκάτσος, ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής, που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα 12 Μαΐου 1992.
Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 30 στα περιοδικά "Νέα Εστία" και "Ρυθμός". Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής κυκλοφόρησε την ποιητική του σύνθεση "Αμοργός". Μέχρι και το θάνατο του έγραψε ακόμη τρία ποιήματα αλλά διοχέτευσε τη λυρική του φλέβα γράφοντας στίχους τραγουδιών τα οποία και μελοποίησαν όλοι οι σπουδαίοι συνθέτες μας. Ανάμεσα στα σπουδαία τραγούδια που έγραψε ξεχωρίζουν τα: "Χάρτινο το φεγγαράκι", "Γιαρέμ", "Θαλασσοπούλια μου", "Νάνι του Ρήγα το παιδί", "Χασάπικο 40", "Αν θυμηθείς τ΄όνειρο μου", "Μ΄ένα παράπονο", "Το Δεσποινάκι", "Τ΄αστέρι του βοριά", "Στο Λαύριο γίνεται χορός", "Σπίτι μου, Σπιτάκι μου", "Σε πότισα ροδόσταμο", "Σ΄ έβλεπα στα μάτια", "Πάει έφυγε το τρένο", "Ο Λευτέρης" και άλλα. Σπουδαίο υπήρξε και το μεταφραστικό του έργο το οποίο δοκιμάστηκε και επί σκηνής.
 Το 1987 τιμήθηκε με το βραβείο του Δήμου Αθηναίων για το σύνολο του έργου του, ενώ το 1991, ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης για τη συμβολή του στη διάδοση της ισπανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ