Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

"Ευδοκία" : Όταν η μουσική ξεπερνά την αποδοχή της ταινίας!!!


Το να θυμάσαι μια ταινία μόνο για τη μουσική της έγινε μόνο μια φορά στον ελληνικό κινηματογράφο. Με τη ταινία του Αλέξη Δαμιανού "Ευδοκία, το κορίτσι του στρατιώτη" όλοι μας γνωρίσαμε καλύτερα το περίφημο "Ζεϊμπέκικο" του Μάνου Λοϊζου. Ένα ζεϊμπέκικο που χόρευε στα πρώτα λεπτά του φιλμ ο Γιώργος Κουτούζης ως λοχίας Μπάσκος , γοητεύοντας την κεντρική ηρωίδα, η οποία του χτυπά παλαμάκια προκαλώντας την οργή του προστάτη της. Το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι έγραψε ιστορία ξεπερνώντας τη μέτρια αποδοχή της ταινίας.
Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε το 1967 με τον τίτλο "Η Πόρνη και ο Στρατιώτης". Ο Αλέξης Δαμιανός  αρχικά είχε γυρίσει το ιδιαίτερο φιλμ "Μέχρι το Πλοίο" (1966) και οι πλέον  παρατηρητικοί θα είχαν γοητευτεί από την ερμηνεία του στο θρίλερ του Κώστα Μανουσάκη "Ο Φόβος".  Παραγωγοί στη ταινία "Ευδοκία" ήταν ο ίδιος ο Δαμιανός με τη σύζυγο του ενώ το όνομα στην ηρωίδα δόθηκε από τον Αλέξη Δαμιανό ως φόρο τιμής στη μητέρα του. Την πρωταγωνίστρια Μαρία Βασιλείου την ανακάλυψε ο ίδιος ο δημιουργός της ταινίας εντελώς τυχαία, καθώς εκείνη περνούσε από δίπλα του στο Σόχο του Λονδίνου. Η Μαρία Βασιλείου, Κυπριακής καταγωγής, εργαζόταν ως φωτομοντέλο βοηθώντας την πολύτεκνη οικογένεια της. Πριν από την "Ευδοκία" έκανε περάσματα στα φιλμ: "Ο Μετανάστης"(1965) και "Δοσατζού"(1967). Μετά την "Ευδοκία" έπαιξε στην ερωτική ταινία "Τα Παιδιά των Λουλουδιών"(1973) και φυσικά στον "Θίασο"(1975).
 Τα γυρίσματα της  ταινίας πραγματοποιήθηκαν  στο Χαϊδάρι, το Αιγάλεω , την Αγία Παρασκευή και την Κηφισιά,  παρόλο που το στόρι διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή πόλη της  Βόρειας Ελλάδας. Από το φιλμ η σκηνή που έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κινηματογραφόφιλου κοινού  είναι ο χορός του Γιώργου Κουτούζη. Ένας στρατιώτης που χορεύει-με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια - σε μια συνοικιακή ταβέρνα ένα κομμάτι του Μάνου Λοϊζου που ακόμη και σήμερα το λατρεύουν και οι νεότερες γενιές. Για την ιστορία ο συνθέτης είχε ζητήσει από τον ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο να ντύσει το κομμάτι με στίχους  του αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι η μουσική μιλάει από μόνη της.
Ο Γιώργος Κουτούζης δεν ήταν ηθοποιός και αμέσως μετά τα γυρίσματα δεν τον ξαναείδαμε πουθενά. Τα γυρίσματα κράτησαν περίπου ένα χρόνο και σε όλη τη διάρκεια τους οι δυο πρωταγωνιστές έμεναν στο σπίτι του Δαμιανού στην Εκάλη. Τη Μαρία Βασιλείου ντούμπλαρε η Ελένη Ροδά καθώς η πρωταγωνίστρια δε γνώριζε καλά ελληνικά. Από τους υπόλοιπους ηθοποιούς αξίζει να αναφέρουμε την Κούλα Αγαγιώτου και το Χρήστο Ζορμπά.
Το 1971 στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η "Ευδοκία" απέσπασε μόνο το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου ενώ το βραβείο μουσικής τη χρονιά εκείνη δόθηκε στον Γιάννη Σπανό για τη μουσική επένδυση της ερωτικής ταινίας "Εκείνο το Καλοκαίρι" του Βασίλη Γεωργιάδη. Το σάουντρακ κυκλοφόρησε παράλληλα με τη προβολή της από τη δισκογραφική εταιρεία  Minos  με ένα υπέροχο εξώφυλλο που επιμελήθηκε η Τατιάνα Βολονάκη. Λίγο μετά την κυκλοφορία του απαγορεύτηκε και επανακυκλοφόρησε μερικές δεκαετίες αργότερα. Εκτός από το ζεϊμπέκικο ξεχωρίζει και ένα τσιφτετέλι που λίγο αργότερα θα γίνει μεγάλο σουξέ με τον τίτλο "Ο Κουταλιανός" από τον Γιάννη Καλατζή. Στο δίσκο υπάρχουν και αυθεντικοί διάλογοι με τους πρωταγωνιστές.
   Η πρεμιέρα στις αθηναϊκές αίθουσες έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 1971 με 70.852 εισιτήρια στην Α΄ προβολή της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ