Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Γεράσιμος Λαβράνος: ο συνθέτης που μας έμαθε να χορεύουμε Χάλι Γκάλι και Yanka!!!

Οι περισσότεροι από εμάς τον θυμόμαστε από τις μουσικές που έχει γράψει για τον ελληνικό κινηματογράφο. Ο Γεράσιμος Λαβράνος έντυσε με τις μελωδίες του θρυλικές ταινίες όπως τη "Σωφερίνα", το Ζητείται Ψεύτης", το "Σκληρό Άνδρα", το "Κορίτσι και το άλογο", τη "Νύχτα Γάμου" και τον "Ατσίδα". Ωστόσο η ενασχόληση του με την κινηματογραφική μουσική υπήρξε πολύ μικρή σε σχέση με όσα συνολικά πρόσφερε στη μουσική και τη δισκογραφία.
Γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1935 στην Κέρκυρα. Από μικρός έδειξε την αγάπη του προς τις τέχνες, καθώς στα 11 του ήταν ήδη μέλος της τοπικής φιλαρμονικής εταιρείας της γενέτειρας του. Παρά τις κλασικές του σπουδές, στράφηκε στη μουσική jazz, ακολουθώντας τις συμβουλές του δασκάλου του Σπύρου Μεταλληνού. Στα μέσα της δεκαετίας του 50 και ενώ έχει ολοκληρώσει και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις δέχεται πρόταση  από τη Σοφία Βέμπο, να τη συνοδεύσει σε εμφανίσεις της στο εξωτερικό. Αρνείται αφού ήδη του είχε κάνει πρόταση συνεργασίας ο Γιώργος Μουζάκης. Μπαίνει στην ορχήστρα του ως πιανίστας, τον ακολουθεί σε όλες τις εμφανίσεις του και λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας ο Λαβράνος κάνει την είσοδο του και στη δισκογραφία. Το πρώτο του τραγούδι ήταν το "Χέρι - Χέρι" με στίχους του Κώστα Πρετεντέρη, το οποίο μετά τη μεγάλη του επιτυχία στην Ελλάδα, διασκευάστηκε και από πολλούς ξένους καλλιτέχνες. Θα ακολουθήσουν μεγάλες επιτυχίες, όπως: "Δε θα μάθεις ποτέ", "Καράβια Φεύγουνε", "Μια Νύχτα έκλαψα" και άλλα. Οι συνεργασίες του με μεγάλους ερμηνευτές αφήνουν εποχή όπως και οι ελληνικές γιάνκες. Ηχογραφεί το "Jeronimo Yanka" σε διασκευή δική του σχεδόν ταυτοχρόνως με τους Forminx και παρότι ο δίσκος του αποσύρθηκε(κόλπα των δισκογραφικών εταιρειών) , ο Λαβράνος ως έξυπνος και πολύ παρατηρητικός "μεταμόρφωσε" έναν συρτό της Κέρκυρας, την "Πέρδικα" σε...γιάνκα! Κυκλοφορεί σε 45αρι την εποχή εκείνη και γίνεται ανάρπαστο.
Η παρουσία του στον ελληνικό κινηματογράφο υπήρξε έντονη κυρίως στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 60 με ορχηστρικά κυρίως κομμάτια για ανάλαφρες κωμωδίες αλλά και πολύ όμορφα τραγούδια, όπως το "Χάλι Γκάλι" με την Αλίκη Βουγιουκλάκη από τη "Σωφερίνα" και το "Σου ΄στησα καρτέρι" με τις Αδελφές Μπρόγερ και τη Τζένη Βάνου, από την κλασική κωμωδία "Ο Θόδωρος και το δίκανο". Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Γεράσιμος Λαβράνος "βάπτισε" την Ευγενία Βραχνού...σε Τζένη Βάνου για να μην γίνει αντιληπτή από τον πατέρα της, όταν ξεκίνησε να τραγουδά στο κρατικό ραδιόφωνο.
Το 2007 το περιοδικό "Jazz and Jazz" τον συμπεριέλαβε στους κορυφαίους μουσικούς της Exotica Mood. Έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαρτίου 2015.
Ο Γεράσιμος Λαβράνος με τη τρομπέτα και την ορχήστρα του!

Οι Αδελφές Μπρόγερ και η Τζένη Βάνου τραγουδούν το "Σου ΄στησα καρτέρι" του Γεράσιμου Λαβράνου, με στίχους του Ντίνου Δημόπουλου από την ταινία της Φίνος Φιλμ "Ο Θόδωρος και το δίκανο"(1962).

Ο Γιώργος Ζαμπέτας και η Αλίκη Βουγιουκλάκη τραγουδούν το "Τιμόνι" των Λαβράνου και Σακελλάριου στην κωμωδία "Η σωφερίνα"(1964).

Η Μαρινέλλα και ο Γεράσιμος Λαβράνος λίγο πριν την αναχώρηση τους για το Ριο Ντε Τζανέιρο , τον Σεπτέμβριο του 1968.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ