Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Κυβέλη (1888 - 1978)

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Μαΐου 1978 όταν έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, η κορυφαία ηθοποιός του θεάτρου Κυβέλη (κατά κόσμον Κυβέλη Αδριανού). Ένας "γίγαντας" του θεάτρου μας προικισμένη με σπάνιο σκηνικό κάλλος, πέρα από το ταλέντο της. Θαυμάστηκε με φανατισμό από τους απλούς ανθρώπους, αγαπήθηκε με πάθος από τους εκλεκτούς και άσκησε κυριαρχική επιβολή στον κόσμο της τέχνης, εμπνέοντας ζωγράφους, ποιητές και συγγραφείς.
Γεννημένη, όπως λέγεται, στη Σμύρνη το 1888 (κατά άλλους το 1884)πραγματοποιεί το σκηνικό της ντεμπούτο, ως νεαρό κοριτσάκι, στο κωμειδύλλιο "Ο Δον Κιχώτης" του Στρατηγοπούλου, με το θίασο του Δ. Κοτοπούλη, μαζί με τα τρία "Κοτοπουλάκια", τις Φωτεινή, Χρυσούλα και Μαρίκα. Ωστόσο η πρώτη επίσημη εμφάνιση της στο θέατρο θα γίνει το 1901 και από τότε αρχίζει η ανοδική της πορεία. Πραγματική αρχόντισσα της ελληνικής σκηνής έπαιξε όλα τα θεατρικά είδη: αρχαία τραγωδία, κλασικό και νεώτερο ρεπερτόριο αλλά και ελληνικά έργα. Η ιδιωτική της ζωή υπήρξε ιδιαίτερα πολυκύμαντη καθώς έκανε τρεις γάμους, με τους ηθοποιούς Μήτσο Μυράτ και Κώστα Θεοδωρίδη και τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.
Το μίσος ανάμεσα στους θαυμαστές της Κυβέλης και τους θαυμαστές της Μαρίκας Κοτοπούλη, είναι παροιμιώδες στα θεατρικά χρονικά. Η διαμάχη των δυο "ιερών τεράτων" κατέληξε στην ένταξη τους στις δύο πολιτικές παρατάξεις, τους βασιλόφρονες και τους Βενιζελικούς. Η Μαρίκα ήταν βασιλικιά και η Κυβέλη βενιζελικιά. Οι θίασοι τους υποχρεώθηκαν να τις ακολουθήσουν πιστά στις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Μόνο όσοι έζησαν τα χρόνια εκείνα ξέρουν πόσο μίσος υπήρχε και πόση κακία έβραζε ανάμεσα στις δύο παρατάξεις. Η αντιδικία τροφοδοτήθηκε και από τις στήλες του Τύπου, αφού η κάθε πρωταγωνίστρια είχε τις εφημερίδες που την υποστήριζαν. Το 1932 ωστόσο η Κυβέλη και η Μαρίκα Κοτοπούλη υπογράφουν συμβόλαιο συνεργασίας "μπροστά στον κίνδυνο του νεοϊδρυμένου Εθνικού Θεάτρου", όπως δήλωσε σε συνέντευξη του ο Δημήτρης Μυράτ, γιος του πρώτου άνδρα της Κυβέλης, του Μήτσου Μυράτ.
Στον κινηματογράφο η Κυβέλη πρωτοεμφανίστηκε το 1933 με την ελληνοτουρκική ταινία "Ο Κακός δρόμος", παραγωγή της Ipek Film γυρισμένη στην Πόλη από το σκηνοθέτη του Εθνικού θεάτρου της Τουρκίας Ερτογρούλ Μουχσίν. Το σενάριο ήταν του Γρηγορίου Ξενόπουλου (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του) και εκτός από την Κυβέλη εμφανίζονται η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Βασίλης Λογοθετίδης, η Σωτηρία Ιατρίδου και ο Χρήστος Τσαγανέας. Το κοινό δείχνει να αδιαφορεί για την ταινία ενώ οι κριτικοί την επέκριναν λόγω της τολμηρότητας της. Σήμερα η κόπια της θεωρείται χαμένη και έτσι το μόνο κινηματογραφικό ντοκουμέντο που υπάρχει από την Κυβέλη είναι η δεύτερη και τελευταία της εμφάνιση στον κινηματογράφο που έγινε με την ταινία της Φίνος Φιλμ "Η Άγνωστος", το 1956. Ένα ασπρόμαυρο κοινωνικό δράμα βασισμένο στο θεατρικό του Μπισόν "Madame X". Λέγεται πώς ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο Ορέστης Λάσκος, είχε πολλά προβλήματα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων με τη Κυβέλη, με τις ιδιοτροπίες της αλλά και τη δυσκολία προσαρμογής του θεατρικού παιξίματός της στο σινεμά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην "Άγνωστο" δίπλα στη μεγάλη Θεατρίνα εμφανίζονται οι εγγονές της Κυβέλη Θεοχάρη και Βάνα Φιλιππίδη.
Από τα ωραιότερα πορτραίτα της Κυβέλης!

Με την εγγονή της, επίσης ηθοποιό, Κυβέλη Θεοχάρη, στην ταινία "Η Άγνωστος"(1956).

Από την ταινία "Η Άγνωστος"(1956).

Με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ στην παράσταση "Ο Γλάρος" (1957).

Η Κυβέλη και η κόρη της Μιράντα Μυράτ παρακολουθούν τη γενική δοκιμή του έργου "Ο κόσμος της Σούζυ Βογκ", που ανέβασε στο θέατρο "Κοτοπούλη", το 1965 ο Θίασος Αλίκης Βουγιουκλάκη & Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ