Κυριακή 27 Μαΐου 2018

27 Μαΐου...σαν σήμερα...

Δυο χαρακτηριστικές φιγούρες του παλιού κλασικού κινηματογράφου έφυγαν σαν σήμερα 27 Μαΐου...Ο Γιώργος Τζιφός το 1986 και ο Ζαννίνο (κατά κόσμον Γιάννης Παπαδόπουλος), εννέα χρόνια αργότερα.

Γιώργος Τζιφός

Ο Γιώργος Τζιφός γεννήθηκε το 1918 και ήταν γιος του Σπύρου Τζιφού. Μπήκε στο χώρο του κινηματογράφου με ένα μικρό πέρασμα στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα "Η Αγνή του Λιμανιού"(1952). Οι κινηματογραφόφιλοι ωστόσο θα το θυμούνται ως σοφέρ στη "Γυνή να φοβήται τον άνδρα", ως αφεντικό του Βέγγου στο "Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης" και ως φορτοεκφορτωτή στην κλασική κωμωδία του Σακελλάριου "Θα σε κάνω Βασίλισσα". Στη δεκαετία του 80 εμφανίστηκε στη μικρή οθόνη σε διαφημιστικό σποτ γνωστού γαλακτομικού προϊόντος, με το μικρό Μπόμπο. Από την υπόλοιπη φιλμογραφία του αναφέρουμε ενδεικτικά: "Το Κλωτσοσκούφι", "Τα Κίτρινα Γάντια", "Οι Βάσεις και η Βασούλα", "Ο Τρομοκράτης", "Ο Θίασος" και "Αλαλούμ".
Ο Γιώργος Τζιφός και ο Θανάσης Βέγγος στην κωμωδία "Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης"(1964).

Ζανίνο

Ο Ζανίνο γεννήθηκε το 1923, σε ένα χωριό του Γαλατά, στην Πόλη. Ήταν μόλις ένα χρονών όταν με την οικογένεια του βρέθηκε στη Δραπετσώνα, μαζί με άλλους πρόσφυγες. Μπαίνοντας στην εφηβεία χάνει τον πατέρα του και έτσι αναγκάζεται να βγει στη βιοπάλη για να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια του. Ξεκίνησε στο χώρο του θεάματος ως χορευτής στα μπαλέτα Ραμασόφ. Τότε γνωρίζει και τον Αττίκ ο οποίος το βαπτίζει Ζαννίνο, συνδυάζοντας το όνομα του στα γαλλικά, Γιάννης ίσον Ζαν, με το χαϊδευτικό Νίνο, με το οποίο τον αποκαλούσε η διευθύντρια των μπαλέτων Σοφία Ραμασόφ. Στο θέατρο μπήκε με τα μπουλούκια και πολύ αργότερα ήρθε στη ζωή του ο κινηματογράφος αφού ήταν ήδη πρωταγωνιστής στα περιφερειακά θέατρα, μπουλούκια και βαριετέ. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία "Ο Δράκος"(1956). Θα ακολουθήσουν οι ρόλοι του σε ταινίες όπως: "Εφιάλτης", "Δουλειές του Ποδαριού", "Μην είδατε τον Παναή", "Σχολή για Σωφερίνες", "Φως, νερό, τηλέφωνα οικόπεδα με δόσεις", "Θου Βου Φανερός Πράκτωρ 000", "Ο Τσαρλατάνος" και άλλες. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε και τις συμμετοχές του και σε ξένες παραγωγές όπως ο "Λέων της Σπάρτης", "Μια σφαίρα στην καρδιά" και το "Εξπρές του μεσονυχτίου". Κόρη του είναι η επίσης γνωστή ηθοποιός και τραγουδίστρια Σόφη Ζαννίνου, η οποία κράτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του πατέρα της ως επώνυμο. 
Ο Ζαννίνο με το Θανάση Βέγγο στην κωμωδία "Ο Τσαρλατάνος"(1973).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ