Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Κώστας Κλάββας: Αμφιβολίες - 1964 (ανέκδοτο OST)

Ένα ενδιαφέρον αστυνομικό φιλμ με στοιχεία θρίλερ είναι οι "Αμφιβολίες"(1964) του Γρηγόρη ΓρηγορίουΠρόκειται για μια κλασική αποτύπωση ενός αστυνομικού μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη (βασισμένο στο βιβλίο του Γιάννη Μαρή "Το Κόκκινο Βάζο) που όμως επιμένει, ιδίως στα πρώτα λεπτά σε στοιχεία θρίλερ. Η απομακρυσμένη έπαυλη κάπου στην Κηφισιά, η μεγαλοαστικού τύπου απόσταση του ζευγαριού μεταξύ τους, ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες και το υπηρετικό προσωπικό καθώς και οι λήψεις συχνά νυχτερινές και στο ημίφως εντείνουν την αγωνία. Ο τρόμος της όμορφης πρωταγωνίστριας. Τα τηλεφωνήματα και το κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος. Και φυσικά η σχετική μουσική του Κώστα Κλάββα ολοκληρώνουν την περιγραφή. Κατά το δεύτερο μισό του φιλμ η ταινία παίρνει αστυνομικό χρώμα αφού γρήγορα αποκαλύπτεται στον θεατή ο ύποπτος και απλά αναμένονται τα πειστήρια της ενοχής του. Οι φόνοι που συμβαίνουν προσθέτουν ενδιαφέρον στο έργο.
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Βιβέτα Τσιούνη, μια πολύ όμορφη και εκφραστική ηθοποιός, που παρακολουθώντας κανείς την ταινία νομίζει ότι ο Μαρής έγραψε το στόρι έχοντας το δικό της αριστοκρατικό προφίλ στο μυαλό του και ο Νίκος Κούρκουλος πριν γίνει ο μεγάλος σταρ με τις ταινίες του Νίκου Φώσκολου. Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζουν η Ελένη Ανουσάκη (ίσως στον καλύτερο ρόλο της στον κινηματογράφο), η Καίτη Παπανίκα, ο Βύρων Πάλλης, η Ντόρα Βολανάκη, ο Πάρις Αλεξάντερ και ο Λιάκος Χριστογιαννόπουλος στο ρόλο του αστυνόμου Μπέκα, που εδώ είναι μάλλον υποστηρικτικός και όχι πρωταγωνιστικός. 
Τη μουσική του φιλμ γράφει ο Κώστας Κλάββας, από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες και ενορχηστρωτές. Ιδιαίτερα προβεβλημένος στα χρόνια του 60 όπου και υπηρέτησε το ελαφρό τραγούδι αλλά και την κινηματογραφική μουσική. Άλλωστε πολλά από τα τραγούδια του έγιναν τεράστιες επιτυχίες μέσα από ταινίες. Στις "Αμφιβολίες" γράφει εξαιρετική μουσική η οποία εξυπηρετεί μοναδικά τις σκηνές αγωνίας. Και είναι κρίμα που και αυτό το σάουντρακ δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά. 
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Οι "Αμφιβολίες" έκαναν πρεμιέρα στις 7 Δεκεμβρίου 1964 και συγκέντρωσαν 209.255 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ