Μάνος Κατράκης: ο ηθοποιός που είχε την ικανότητα να παίξει τα πάντα. Από τον περιθωριακό τύπο (βλέπε την ταινία "Κατάχρησις Εξουσίας") μέχρι τον αριστοκράτη. Από τον καλό μέχρι τον πολύ κακό χαρακτήρα. Το περίεργο είναι ότι όλα τα έκανε τόσο ωραία και παρότι εκείνο που πάντα τον ενδιέφερε ήταν το θέατρο, πέρασε και από τον κινηματογράφο με ταινίες αδιάφορες, μέτριες αλλά και αριστουργηματικές. Η θηριώδη εμφάνιση του, η βροντερή φωνή του και το τεράστιο ταλέντο του τον πέρασαν στην αθανασία, παρότι κάποιοι "άσχετοι" τον αμφισβήτησαν και χαρακτήρισαν το παίξιμο του παλιομοδίτικο.
Ο Μάνος Κατράκης γεννήθηκε στην Κρήτη, Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου του 1908. Ήταν ένα από τα πέντε παιδιά του Χαράλαμπου και της Ειρήνης Κατράκη. Πριν κλείσει την πρώτη δεκαετία της ζωής του η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα καθώς οι δουλειές του πατέρα του στο νησί δεν πήγαιναν και τόσο καλά. Αναζητώντας μια καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση ο Χαράλαμπος Κατράκης έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα με την πολύτεκνη οικογένεια του. Τα πρώτα χρόνια στην Αθήνα ο Μάνος ασχολείται με το ποδόσφαιρο παίζοντας αρχικά στην ανεξάρτητη ομάδα του Κεραυνού Πολυγώνου ενώ την περίοδο 1924 - 25 αγωνίστηκε στον Αθηναϊκό.
Σε ηλικία μόλις 20 χρονών θα γυρίσει την πρώτη του ταινία, είναι το "Λάβαρο του 21" του Κώστα Λελούδα. Ένα χρόνο πριν θα κάνει και το θεατρικό του ντεμπούτο. Το 1931 περνά τις πύλες του Εθνικού Θεάτρου και σύντομα έρχεται η καταξίωση. Οι συνεργασίες του με κορυφαίες θεατρικές προσωπικότητες του χαρίζουν τρομακτική δημοτικότητα. Τότε κάνει και τον πρώτο του γάμο με την επίσης ηθοποιό Άννα Λώρη.
Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μια σειρά από γεγονότα θα στιγματίσουν για πάντα τη ζωή του. Ένας δεύτερος γάμος με ημερομηνία λήξης και ο χαμός (κατά τη γέννα) των μοναδικών δίδυμων παιδιών του. Ενταγμένος στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ ο Μάνος έζησε διώξεις, βασανιστήρια και την εξορία (για περίπου επτά χρόνια) στη Μακρόνησο και τον Άι Στράτη. Εκεί θα γνωρίσει και θα συνδεθεί με τους Γιάννη Ρίτσο και Τζαβαλά Καρούσο.
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 50 επιστρέφει από την εξορία στην Αθήνα, λίγες πόρτες είναι ανοιχτές για το Μάνο. Αρχικά ασχολείται με το ραδιόφωνο (το βοηθά η καθαρή φωνή του) και στη συνέχεια οργανώνει ποιητικές απογευματινές στο Θέατρο Μουσούρη. Σύντομα όμως θα αρχίσει η καριέρα του να παίρνει ανοδική πορεία, αρχικά στο θέατρο και φυσικά και στον κινηματογράφο με περισσότερες από 80 ταινίες στη φιλμογραφία του. Βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο για την ερμηνεία του στο φιλμ του Γιώργου Τζαβέλλα "Αντιγόνη" και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το ρόλο του στο αριστουργηματικό φιλμ του Αλέκου Αλεξανδράκη "Συνοικία το όνειρο".
|
Ως Κρέοντας στην ταινία "Αντιγόνη", του Γιώργου Τζαβέλλα. |
|
"Συνοικία το Όνειρο". |
Από τις ταινίες του ξεχωρίζουν: "Τα Κόκκινα Φανάρια", "Ο Αδελφός Άννα", "Ιστορία μιας Ζωής", "Κατηγορώ τους Ανθρώπους", "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο", "Δάκρυα για την Ηλέκτρα", "Κοντσέρτο για Πολυβόλα", "Η Ζούγκλα των Πόλεων", "Κατάχρησις Εξουσίας", "Η δίκη των δικαστών", "Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο" και "Ταξίδι στα Κύθηρα". Εποχή αφήνει το πέρασμα του από την πολιτικοκοινωνική σάτιρα "Η Αλίκη Δικτάτωρ", ως "Ελευθέριος Βενιζέλος". Μια αλληγορική ενσάρκωση που σήμερα ανήκει στο ανθολόγιο του ελληνικού κινηματογράφου.
|
Με τη Ζωή Λάσκαρη στο κοινωνικό δράμα "Ιστορία Μιας Ζωής". |
|
Ως Ελευθέριος Βενιζέλος στην ταινία "Η Αλίκη Δικτάτωρ". |
|
"Νικόλαος Πλαστήρας" στην ταινία του Νίκου Τζήμα "Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο". |
Θεατρικά συνεργάστηκε με το Εθνικό, τη Μαίρη Αρώνη, την Έλλη Λαμπέτη, το Βασίλη Αργυρόπουλο, την Κυβέλη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Από το 1955 που ίδρυσε το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, στο Πεδίο του Άρεως (χώρο που τον έχασε επί χούντας) ανέβασε εκεί ιστορικές παραστάσεις.
Μεγάλο Κεφάλαιο στη ζωή του κατέχει η Λίντα Άλμα. Η γυναίκα που ταυτίστηκε μαζί του, αποδέχθηκε τις αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις και έμειναν μαζί για τριάντα ολόκληρα χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του η υγεία του είχε εξασθενήσει. Φανατικός καπνιστής, αρνήθηκε να μπει σε πρόγραμμα θεραπείας και έτσι λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας "Ταξίδι στα Κύθηρα", άφησε την τελευταία του πνοή, στις 2 Σεπτεμβρίου 1984, σε ηλικία 76 ετών.
|
Με τη μητέρα του Ειρήνη Κατράκη, που τη λάτρεψε (1961). |
|
Με τη Λίντα Άλμα. |
Η φωνή του Μάνου Κατράκη έχει μείνει καταγεγραμμένη στη μνήμη όλων των Ελλήνων. Στη συλλογή που ακολουθεί συγκέντρωσα τραγούδια που ερμήνευσε ο σπουδαίος ηθοποιός, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει και τον πλέον απαιτητικό κριτικό αλλά και το πλατύ κοινό.
Τα Τραγούδια της Συλλογής:
1.Βασιλιάς - από τον δίσκο του Νίκου Μαμαγκάκη "Ερωφίλη".
2.Ο Ήλιος εβασίλευσε - του Χρήστου Λεοντή, από την ταινία "Η Δίκη Των Δικαστών".
3.Ελάτε μ΄έναν πόθο - των Μίκη Θεοδωράκη & Βαγγέλη Γκούφα, από την παράσταση "Μαντώ Μαυρογένους - Προδομένος Λαός".
4.Πότε θα κάνει ξαστεριά - από την ταινία "Η Αλίκη Δικτάτωρ".
5.Άστραψε στο Ψηλό Βουνό - από την παράσταση "Ο Καπετάν Μιχάλης".
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου