Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Έλενα Κυρανά - Μια Ιστορία (ανέκδοτη συλλογή)

Για τους νεότερους το όνομα Έλενα Κυρανά, σίγουρα δε λέει τίποτα. Όμως παρά τη "φτωχή" δισκογραφική της παρουσία, η Έλενα υπήρξε από τις πλέον αξιόλογες φωνές στα χρόνια του 60 αλλά και του 70. Φυσικά πέρασε και από τον κινηματογράφο, όπως πολλοί συνάδελφοι της την εποχή εκείνη. Οι κινηματογραφόφιλοι θα τη θυμούνται στις ταινίες: "Της Ζήλιας τα Καμώματα", "Η Ταξιτζού", "Κάθε κατεργάρης στον Πάγκο του" αλλά και από τη συμμετοχή της, ως ηθοποιός, στο φιλμ "Τα Χρώματα της Ίριδας", το 1975.
Η Έλενα υπηρέτησε το καλό ελληνικό τραγούδι αθόρυβα, διακριτικά με ήθος και σεβασμό προς τους συνεργάτες αλλά κυρίως προς το κοινό της. Αξίες και αρετές άγνωστες στη σημερινή εποχή.
Στα χρόνια της δύσης του νέου κύματος η Έλενα Κυρανά συμμετέχει σε δύο αξιόλογος δίσκους, στο "12 Τραγούδια του Lorca" - 1969(του Γιάννη Γλέζου όπου ερμηνεύει τα: "Το Κεφαλοδέσι" και το "Πρώτο Φιλί") και στο άλμπουμ του Λίνου Κόκοτου "Ο Κήπος", το 1971, με τα τραγούδια "Μια Λυπημένη Θάλασσα", "Λουλούδι η Ζωή μας", "Άσε με ήλιε".
Πέρα από τις αξιόλογες αυτές συμμετοχές η Έλενα ηχογράφησε κάποια σκόρπια 45αρια συνεργαζόμενη με τον Κώστα Χατζή, το Γιώργο Ζαμπέτα και το Γιάννη Γκούμα.
Η Έλενα έφυγε από τη ζωή στις 6 Σεπτεμβρίου 2017...
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ