Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Αλέκα Κατσέλη - Το κόσμημα του Ελληνικού Θεάτρου

Πραγματική ευλογία για το ελληνικό θέατρο υπήρξε η Αλέκα Κατσέλη. Ηθοποιός μεγάλου βεληνεκούς, προικισμένη με ταλέντο και ήθος. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1917, ως Αλεξάνδρα Μαζαράκη. Σπούδασε στη Σχολή χορού της Κούλας Πράτσικα και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, έχοντας για δάσκαλο της τον Κάρολο Κουν. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση ως ηθοποιός στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Το 1945 προσλήφθηκε στο Εθνικό και εκεί γνωρίστηκε με το μετέπειτα σύζυγο της Πέλο Κατσέλη.
Οι ρόλοι της στο θέατρο αφήνουν εποχή καθώς ξεχώρισε για τις υψηλού επιπέδου ερμηνευτικές της επιδόσεις σε κάθε είδους έργα, από κλασικά εως μουσικό θέατρο, έχοντας όμως ξεχωριστή παρουσία στο χώρο του αρχαίου δράματος.
"Ικέτιδες"(1966)

Ο κινηματογράφος μπήκε στη ζωή της το 1951 με την ταινία "Η Λύκαινα", για να ακολουθήσουν ως το 1978 άλλοι 15 πρωταγωνιστικοί ρόλοι. Από τη φιλμογραφία της αξίζει να αναφέρουμε τις ταινίες: "Οι Ουρανοί είναι δικοί μας"(1953), "Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας"(1955), "Ηλέκτρα"(1962) και "Οι Εχθροί"(1965). Όλες παραγωγές της Φίνος Φιλμ. Για το ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην "Ηλέκτρα" του Μιχάλη Κακογιάννη τιμήθηκε με ειδικό βραβείο ερμηνείας στο ΦΕΚΘ 1962.
"Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας"(1955)

"Οι Εχθροί" (1965)
Εκτός από τη συνεργασία της με την Ελληνική Ραδιοφωνία, έντονη υπήρξε και η παρουσία της στη μικρή οθόνη, με τελευταία της εμφάνιση το 1990 στη "Μαύρη Χρυσαλίδα" της ΕΡΤ.
Η Αλέκα Κατσέλη έκανε έναν γάμο με τον κορυφαίο θεατράνθρωπο Πέλο Κατσέλη από τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, την ηθοποιό Νόρα Κατσέλη και την οικονομολόγο Λούκα Αρσένη.
Έφυγε από τη ζωή στις 11 Σεπτεμβρίου 1994, με τον κινηματογράφο να περνά στην αθανασία το πηγαίο αλλά και καλλιεργημένο ταλέντο της, τη φωνή της αλλά και την εντυπωσιακή παρουσία της, που θύμιζε αρχαιοελληνικό αυστηρό άγαλμα.
Η Αλέκα Κατσέλη συμμετείχε σαν ιέρεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, ενώ άναψε σαν Πρωθιέρεια την Ολυμπιακή φλόγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης (1956) της Ρώμης (1960) και του Τόκιο (1964).

Η Αλέκα Κατσέλη, ηθοποιός μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικής ομορφιάς, λάμπρυνε το ελληνικό θέατρο με το ταλέντο, το ήθος, την πνευματικότητα και την προσωπικότητά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ