Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Άγγελος Χατζής: Ο Πρίγκηπας της Λυρικής Σκηνής!!!


Τελικά  ακόμη και το facebook κάποιες φορές μπορεί να βοηθήσει στο να βρεθείς "κοντά" σε κάποιους ανθρώπους που αν και δεν τους ξέρεις, τους θαυμάζεις καθώς η πορεία τους στο χώρο του θεάματος είναι λαμπερή, σχεδόν μαγική κάποιες φορές .
Κάπως έτσι γνώρισα τον Άγγελο Χατζή, χορευτής και χορογράφος με μια λαμπερή παρουσία στη Λυρική σκηνή αλλά και στο ελεύθερο μουσικό θέατρο. Ένα υπέρ ταλαντούχο άτομο με διεθνή καριέρα που κατέκτησε το κοινό με το φλογερό ταπεραμέντο του. Ποιος όμως είναι ο Άγγελος Χατζής;
Ο Άγγελος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε  στο Λυκαβηττό. Τα παιδικά του χρόνια υπήρξαν πολύ όμορφα καθώς οι γονείς του ήταν δυο αξιόλογοι άνθρωποι. Να πως περιγράφει ο ίδιος εκείνη την περίοδο της ζωής του, όπως και τα πρώτα του βήματα στον καλλιτεχνικό χώρο: " Μακάρι όλα τα παιδιά να ζούσαν τα δικά μου παιδικά χρόνια! Κατάγομαι από την Αθήνα, μεγάλωσα στον Λυκαβηττό, σε μια πάρα πολύ καλή οικογένεια, όχι πλούσια, αλλά με πολλά αδέρφια, αγαπημένα... Θεωρώ ότι τα παιδικά μου χρόνια ήταν αυτά που μου χάρισαν την επιτυχία αργότερα. Τι θέλω να πω με αυτό; Όταν έχεις καλά παιδικά χρόνια, έχεις και καλά γεράματα! Η μητέρα μου είχε ένα ατελιέ και έφτιαχνε ρούχα, ο πατέρας μου ήταν έμπορος. Έκανε εισαγωγές - εξαγωγές ηλεκτρικών ειδών. Ώσπου πήρε τη σύνταξή του και ανοίξαμε το περιβόητο Πιθάρι στον Λυκαβηττό, που ήταν και ιδιοκτησίας μας. Εκεί έμαθα και να μαγειρεύω... Εγώ έκανα ενόργανη γυμναστική και μποξ. Έχω, όμως, και μια αδελφούλα, που τότε κάποιος έπρεπε να την πηγαίνει στο μπαλέτο, και έτσι ο κλήρος έπεσε σε μένα. 
Τότε ήρθα σε επαφή με το μπαλέτο. Παράλληλα, έπαιζα σε παιδικό θέατρο και μέσα από αυτό έκανα τραγούδι και χορό. Κάποια στιγμή ο Γιάννης Δαλιανίδης, με τον οποίο συνεργαζόμουν, είπε στη μητέρα μου «κυρία Χατζή, να πάτε το παιδί να κάνει χορό και τραγούδι". (Από συνέντευξη του στην εφημερίδα "Espresso")
Ο Άγγελος Χατζής στην ταινία "Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο"(1970). Μαζί με τους Ζωή Λάσκαρη, Χρόνη Εξαρχάκο, Νικηφόρο Νανέρη, Άννα Παϊτατζή και Παντελή Ζερβό.
Ο Άγγελος Χατζής πήρε τα πρώτα μαθήματα χορού στη σχολή της Δέσποινας Γρηγοριάδου με τον Λεωνίδα Ερενίδη. Παιδί ακόμα μπήκε στο χώρο του κινηματογράφου με συμμετοχές στις ταινίες της Φίνος Φιλμ "Γυμνοί στο Δρόμο"(1969) και "Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο"(1970). Η ενασχόληση του με το χορό τα επόμενα χρόνια τον κράτησε μακριά από το σινεμά, ο οποίος άλλωστε είχε μπει σε φάση μαρασμού.

Τη χρονική περίοδο 1972-1999 διετέλεσε πρώτος χορευτής της ΕΛΣ  με εμφανίσεις σε περισσότερες από 90 παραγωγές, από όπερες και οπερέτες μέχρι μιούζικαλ και μπαλέτου.
Χόρεψε πρωταγωνιστικούς και βασικούς ρόλους σε περίπου 30 μπαλέτα, όπως: Αρλεζιάνα (Κασαντό/Μπιζέ), Βαλπούργια νύχτα (Γελοδάρη/Μέντελσον), Δον Κιχώτης [Don Quichotte] (Μποκόεβα/Μίνκους), Ζιζέλ [Giselle] (Μποκόεβα/Αντάμ), Καπετάν Ανδρέας Ζέππος (Μέτσης/Θεοδωράκης), Ζορμπάς (Μασσίν/Θεοδωράκης), Ηλέκτρα [Elektra] (Κετέν/Θεοδωράκης), Το καταραμένο φίδι (Μασσίν/Θεοδωράκης), Κοππέλια [Coppélia] (Μέτσης/Ντελίμπ), Ρωμαίος & Ιουλιέττα (Μασσίν/Προκόφιεφ), Τέσσερα τελευταία τραγούδια [Vier letzte Lieder] (Βαν Ντάντιχ/Στράους), Μάγος έρωτας (Κασαντό/Ντε Φάλια), Πύρινο άρμα (Κετέν/Παπαθανασίου) κ.ά. Χόρεψε σε χοροδραματικά εμβόλιμα σε όπερες και οπερέτες. Χορογράφησε τα μπαλέτα Επόμενη μέρα (1997/98), Πακίτα [Paquita] (1995/96), Το φάσμα του ρόδου (1992/93), Μπαγιαντέρα [La Bayadère] (1991/92). Χορογράφησε χοροδραματικά εμβόλιμα σε όπερες και οπερέτες, όπως: Οι απάχηδες των Αθηνών, Ο βαφτιστικός, Η έξυπνη [Die Kluge], Ντάμα Πίκα, Το σπίτι των τριών κοριτσιών [Das Dreimädelhaus], Κάρμεν [Carmen], Η νυχτερίδα [Die Fledermaus]. Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους χορογράφους. Χορογράφησε κλασικά έργα, μιούζικαλ, τηλεοπτικές σειρές κ.ά.
Υπήρξε επιστήθιος φίλος του σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη. Έπαιξε στην  τηλεοπτική σειρά του Mega "Οι Μικρομεσαίοι" (1992) και στη σειρά του Αντένα "Απιστίες"(1997 - 98), και τα δύο δημιουργίες του Δαλιανίδη.

Με τις συμπρωταγωνίστριες του στους "Μικρομεσαίους", τη Μάρθα Καραγιάννη, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη και τη Ματθίλδη Μαγγίρα.
Ο Άγγελος Χατζής σήμερα ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχοντας διαγράψει μια σπουδαία πορεία στο χώρο του θεάματος. 



Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του κ.Άγγελου Χατζή. Τον ευχαριστώ για την παραχώρηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ