Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Νέλη Γκίνη - Τα Τραγούδια της (ανέκδοτη συλλογή)


Υπέρ ταλαντούχο πλάσμα η Νέλη Γκίνη μπήκε στο χώρο του θεάματος από μικρή υπηρετώντας αρχικά το παιδικό θέατρο και μετά την ενηλικίωση της την υποκριτική αλλά και το τραγούδι. Ταλαντούχα, ωραία, δυναμική, έξυπνη με μπρίο μάγεψε τη μεγάλη και μικρή οθόνη, τη σκηνή και τις πίστες. Πως ξεκίνησε αυτή η λαμπερή πορεία;
Γεννημένη στο Πειραιά (με καταγωγή από την Κέρκυρα), στις 15 Σεπτεμβρίου μέσα σε μια φτωχή οικογένεια, ήταν κόρη μουσικού. Το 1957 παρακολουθώντας την ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού "Το Κορίτσι με τα Παραμύθια" με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, δήλωσε στους γονείς της ότι θα γίνει θεατρίνα. Η μικρή Νέλη κράτησε την υπόσχεση της (παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της)  και πολύ σύντομα άρχισε να ασχολείται με την υποκριτική ξεκινώντας με παιδικές παραστάσεις ενώ αργότερα έδωσε εξετάσεις για να μπει στη Δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη.

Αν και η μεγάλη της αγάπη υπήρξε το θέατρο, το 1967 γυρίζει την πρώτη ταινία της το "Ματωμένη Γή" και τον αμέσως επόμενο χρόνο τις "Μεγάλες αγάπες". Το 1970 περνά τις πύλες του κινηματογραφικού οργανισμού Καραγιάννης - Καρατζόπουλος και εκεί θα γυρίσει τις καλύτερες ταινίες της. Αρχικά παίζει στο πολεμικό δράμα "Υποβρύχιο Παπανικολής"(1971) του Γιώργου Ζερβουλάκου. Δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα θα την δούμε στα φιλμ: "Ο φαφλατάς", "Τι 30...τι 40...τι 50" και "Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη". Το 1977  πρωταγωνιστεί στη ταινία μυστηρίου "Η Μεγάλη Απόφαση" του Ντίμη Δαδήρα. Το φιλμ παρότι βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποδοκιμάστηκε έντονα ώστε  χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας. Τη μουσική γράφει ο Κώστας Καπνίσης και η Νέλη τραγουδά το "Δεν μπορώ να σε ξεχάσω παλικάρι μου" (σε μουσική όμως  του Δημήτρη Μηλιού).
Θα ακολουθήσουν ο"Τζακ ο καβαλάρης"(1979), "Ο Λαμπρούκος Μπαλαντέρ"(1981), ο "Πανικός στα σχολεία"(1982) και πολλές ακόμη που της χαρίζουν μεγάλη δημοτικότητα.


Η πρώτη επαφή της με τη μικρή οθόνη θα γίνει με τη συμμετοχή της στη σειρά "Ο Κύριος Συνήγορος"(1970-1972). Θα ακολουθήσει το  1972, από την ΥΕΝΕΔ, η οικογενειακή σειρά "Η Γειτονιά μας" και εκεί η Νέλη αφήνει  εποχή ως τραγουδίστρια Μαρίνα. Ο ρόλος αν και περιορισμένος αρχικά, τελικά κράτησε χρόνια και το τηλεοπτικό κοινό την ταυτίζει με την ηρωίδα της σειράς. Η συνέχεια είναι πραγματικά λαμπερή και στη τηλεόραση. Ο "Συνταγματάρχης Λιάπκιν" του Βασίλη Γεωργιάδη, "Στρας", "Καλημέρα Ζωή" του Νίκου Φώσκολου, "Οι Ιερόσυλοι" του Θάνου Λειβαδίτη και άλλες.
Το θέατρο και φυσικά το τραγούδι ήταν δυο ακόμη πλευρές του ταλέντου της. Το σανίδι το υπηρέτησε σε κάθε μορφή του. Έπαιξε σε πρόζα, μιούζικαλ, επιθεώρηση ακόμη και Μολιέρο. Συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς αλλά και εκλεκτούς τραγουδιστές αφού βρέθηκε στις μεγάλες πίστες δίπλα στη Ρίτα Σακελλαρίου, το Γιάννη Πάριο, το Γιώργο Ζαμπέτα, το Γρηγόρη Μπιθικώτση και το Σταμάτη Κόκκοτα. Το τραγούδι και η πίστα ήταν για εκείνη μια παράλληλη δουλειά την οποία αν και τη ξεκίνησε για οικονομικούς λόγους την υπηρέτησε με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Η Νέλη Γκίνη έγινε εξώφυλλο και οι φωτογραφίες της "στόλισαν" πολλά πρωτοσέλιδα. Μια γυναίκα που αγαπήθηκε πολύ, έζησε καλές και κακές στιγμές στο χώρο του θεάματος. Με έρωτα στην υποκριτική, βρέθηκε στη τηλεόραση αλλά και  στις πίστες . Δούλεψε σκληρά χωρίς όμως να δυσανασχετήσει ποτέ, πως θα μπορούσε άλλωστε αφού ήταν γεννημένη θεατρίνα. Το μεγάλο της όνειρο είναι η Επίδαυρος και το Ηρώδειο. Αν και ξεκίνησε σε πολύ τρυφερή ηλικία συνεχίζει τη πορεία της, νιώθει ευγνώμων για ότι έχει πετύχει μέχρι τώρα, τυχερή γιατί υπηρετεί την υποκριτική την οποία αγάπησε από μικρό παιδί και φυσικά αυτό που γεμίζει τη ζωή της είναι ο γιος της.

Στη συλλογή που σας παραθέτω θα βρείτε κάποια από τα τραγούδια που ηχογράφησε η Νέλη Γκίνη, κυρίως στον κινηματογράφο. Τραγούδια γεμάτα νοσταλγία, μόνο για συλλέκτες!

Τα Τραγούδια της Συλλογής:

1.Η Σατράπισσα
2.Έχω μια γειτόνισσα - ντουέτο με τον Κώστα Μαυρομιχάλη
3.Που είσαι παλικάρι μου - ντουέτο με τη Μάρω Κοντού (από την ταινία "Ο Λαμπρούκος Μπαλαντέρ")
4.Δε μπορώ να σε ξεχάσω παλικάρι μου (από την ταινία "Η Μεγάλη Απόφαση")
5.Ο Φαφλατάς (από την ομώνυμη ταινία)
6.Πείσμα στο Πείσμα (από την ταινία "Ο Άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη")
7.Γουστάρω να τη βρω (από την ταινία "Ο Τρελοξενύχτης") 
8.Της τιμωρίας ο καημός (από την ταινία "Ο Τρελοξενύχτης") 
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ