Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

"Η Λάμψη": Ένας τηλεοπτικός θρύλος!!!


Εκεί γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 80 η ιδιωτική τηλεόραση προετοιμάζεται πυρετωδώς, για να κάνει την θριαμβευτική της είσοδο στην ελληνική αγορά και να σπάσει επιτέλους το μονοπώλιο της κρατικής. Ο Μίνως Κυριακού (ΑΝΤ1), που πάντα πίστευε και θαύμαζε τον Νίκο Φώσκολο, του ζήτησε τη μόνιμη συνεργασία του. Τότε γεννήθηκε η ιδέα της «Λάμψης», ένα καθημερινό σίριαλ. Ο Φώσκολος πρότεινε  για παραγωγό τον Μανιάτη, έναν παραγωγό που είχε γυρίσει κάποιες βιντεοταινίες και είχε ένα στούντιο στην Ηλιούπολη. Οι ραδιουργίες του Μανιάτη είχαν ως αποτέλεσμα η «Λάμψη» να ξεκινήσει με μία μικρή χρονοκαθυστέρηση ως εσωτερική παραγωγή του ΑΝΤ1.
Η επιλογή των ηθοποιών έγινε από τον ίδιο τον Νίκο Φώσκολο, ο οποίος κατέληξε σε ένα υπέροχο team πρωταγωνιστών:Κάτια Δανδουλάκη, Χρήστος Πολίτης, Κώστας Σπυρόπουλος, Λουκία Παπαδάκη, Τάνια Καψάλη, Τάκης Ανούσης, Γιώργος Βασιλείου, Νάντια Μουρούζη και άλλοι.Την Κυριακή στις 15 Σεπτεμβρίου 1991 προβάλλεται ένα πιλοτικό επεισόδιο της σειράς, που περιλαμβάνει σκηνές από τα πρώτα 4 επεισόδιά της και έχει ως στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό αυτή τη νέα τηλεοπτική πρόταση του σταθμού.Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την αμέσως επόμενη μέρα, με την αγωνία του Φώσκολου να έχει χτυπήσει κόκκινο. Η ανταπόκριση των τηλεθεατών ήταν εξαιρετικά μεγάλη, καθώς ήδη από το πρώτο επεισόδιο είχε τηλεθέαση που έφτασε το 63%. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 250 επεισόδια, αλλά πριν το τέλος της 1ης σεζόν ανακοινώθηκε ότι λόγω της τεράστιας επιτυχίας της θα συνεχιζόταν και 2η σεζόν και θα ολοκληρωνόταν στα 500 επεισόδια. Τελικώς αποφασίστηκε να διατηρηθεί μόνιμα για όσο θα υπήρχε σταθερά υψηλό ενδιαφέρον εκ μέρους του κοινού, με αποτέλεσμα να φτάσει σε διάρκεια τις 14 σεζόν και τα 3.457 επεισόδια. Το τελευταίο επεισόδιο της θρυλικής Λάμψης, που προβλήθηκε στις 29 Ιουλίου 2005, σημείωσε τηλεθέαση 41,4%.

Η «Λάμψη» είναι το χρονικό του σκληρού αγώνα μιας σύγχρονης γυναίκας,της Βίρνας Δράκου – Λιώσση, που εργάζεται στο δικαστικό σώμα ως εισαγγελέας, για να διασώσει την οικογένεια της και την αγάπη της, χωρίς να ποδοπατήσει την ευαισθησία της και τα ιδανικά της.  Ανάμεσα στους υπόλοιπους  βασικούς χαρακτήρες της σειράς κυριαρχούν ο σύζυγός της Γιάγκος Δράκος, ο γιος του (από προηγούμενο γάμο) Αλέξης Δράκος,η Σελήνη μια διανοητικά ασταθή νεαρή κοπέλα,η ερωμένη του Γιάγκου, Σάντρα και άλλοι.Την μουσική της σειράς υπογράφουν οι Ζακ Ιακωβίδης και Ρόμπερτ Γουίλιαμς. Στην δισκογραφική αγορά μάλιστα,κυκλοφόρησαν δύο LP, από την εταιρεία LYRA, με όλες τις μουσικές γέφυρες της σειράς ενώ το τραγούδι των τίτλων «Μες στην προσευχή μου σε θυμάμαι» με την Μπέσυ Αργυράκη γίνεται μεγάλη επιτυχία.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Από τον πρώτο χρόνο της προβολής της η «Λάμψη» και ο δημιουργός της δέχτηκαν αιχμηρές κριτικές περί σαπουνόπερας. Ο Νίκος Φώσκολος απαντούσε αποστομωτικά ότι μέσω των επεισοδίων της «Λάμψης» παράγεται ηθογραφία, κοινωνικό έργο και μάλιστα μεγαλειώδες. Το 1998 η Κάτια Δανδουλάκη αποχωρεί από τη σειρά αφήνοντας ως απόλυτο πρωταγωνιστή τον Χρίστο Πολίτη. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1996 δηλαδή αποχωρεί και ο Κώστας Σπυρόπουλος, αφήνοντας τον ρόλο του Αλέξη Δράκου στον πρωτοεμφανιζόμενο Αλέξανδρο Σταύρου ο οποίος σημείωσε σημαντική «θητεία» σε σειρές του είδους («Κάτω απ’ την Ακρόπολη», «Βέρα στο Δεξί», «Τα μυστικά της Εδέμ» και «Κλεμμένα Όνειρα»).Τον ίδιο ρόλο έπαιξαν με τη σειρά τους και οι:Σωκράτης Αλαφούζος, Νίκος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Δρακόπουλος. Τον ρόλο του Σέβου Δράκου έπαιξε αρχικά ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος όταν έφυγε από τη ζωή το 1994 αντικαταστάθηκε αρχικά από τον Νίκο Παπαχρήστου και στη συνέχεια από τον επίσης αείμνηστο Νίκο Απέργη. Ιστορική έχει μείνει και η συμμετοχή ενός από τους πρωταγωνιστές της «Τόλμης και γοητείας». Ο Ντάν Μακ Βίκαρ έπαιξε ως γκεστ σε 15 επεισόδια. Στη «Λάμψη» εμφανίστηκαν πολλοί νέοι ηθοποιοί αλλά και παλιότεροι, πραγματικά ξεχασμένοι και παροπλισμένοι, μετά από μια λαμπρή πορεία. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν οι: Ρένα Παγκράτη, Τέλης Ζώτος, Ανδρέας Ντούζος, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Χλόη Λιάσκου και η Στέλλα Κωνσταντινίδου.
Φούλμαν Μουντάνου
Αν θα έπρεπε να αναφέρουμε όλους τους ηθοποιούς που πέρασαν από το καστ της θρυλικής σειράς σίγουρα θα χρειαζόταν αρκετός χώρος και χρόνος. Ο Νίκος Φώσκολος, αδιαφορώντας για τις αρτηριοσκληρωτικές απόψεις του συστήματος, που βάζει ταμπέλες στους καλλιτέχνες και τους διαχωρίζει σε ποιοτικούς και εμπορικούς, έδωσε δουλειά σε πολλούς ηθοποιούς. Ανάμεσα τους οι: Γιώργος Χριστοδούλου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Νόρα Κατσέλη, Φούλμαν Μουντάνου, Σταμάτης Γαρδέλης, Στέλλα Παπαδημητρίου,Τζένη Ρουσσέα, Σπύρος Μπιμπίλας, Καίτη Παπανίκα, Χρήστος Φωτίδης, Φαίδων Γεωργίτσης, Λάκης Κομνηνός, Αθηνά Τσιλύρα, Έφη Πίκουλα, Καλομοίρα Σαράντη και πολλοί άλλοι.
Ο Νίκος Φώσκολος με την Ελένη Κούρκουλα

Για την ιστορία να πούμε ότι  η οικονομική συμφωνία του Φώσκολου για το σενάριο ήταν 100.000 δρχ. το επεισόδιο και η σκηνοθεσία όπως συνηθίζεται, ήταν δυόμιση φορές πιο πάνω από το σενάριο. Η Κάτια Δανδουλάκη για τον ρόλο της Βίρνας εισέπραττε 3 εκατ. δρχ. κάθε μήνα. Ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας της σειράς ήταν ο θρυλικός Ευλογητός που εμφανίστηκε το 1997 στη «Η Λάμψη». Τον ρόλο αυτής της προσωπικότητας ενσάρκωνε ο ηθοποιός Κώστας Τερζάκης καλλιτέχνης με πλούσια δράση την περίοδο των 80’s.
Τέλος στη σειρά γράφτηκαν 150.000 σελίδες διαλόγων για 190 περίπου ιστορίες, συμμετείχαν 1.500 ηθοποιοί ενώ εργάστηκαν επτά σκηνοθέτες και φυσικά αμέτρητοι τεχνικοί.
Κάτια Δανδουλάκη & Χρίστος Πολίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ