Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Έλλη Λαμπέτη & Γιάννης Σπανός: Η Γλυκιά Ίρμα (1972) - θεατρικό σάουντρακ

Το 1971 η Έλλη Λαμπέτη συγκροτεί θίασο με το Ντίνο Ηλιόπουλο και παρουσιάζουν το μιούζικαλ του Μπρεφό "Γλυκιά Ίρμα". Το πρώτο αυθεντικό μιούζικαλ ξένης προέλευσης που ανέβηκε στην Ελλάδα. Αν και γαλλική απομίμηση των αμερικάνικων προτύπων, το ελληνικό ανέβασμα θεωρήθηκε πρωτοποριακό για αρκετούς λόγους. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλαβέτα και μουσική προσαρμογή του Γιάννη Σπανού, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και η Λαμπέτη και ο Ηλιόπουλος αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.
Οι κριτικές είναι διθυραμβικές για τους δύο πρωταγωνιστές. Χορεύουν, τραγουδούν, αυτοσχεδιάζουν, συγκινούν βάζοντας μέσα στους ρόλους τους στοιχεία μιούζικ χολ, τσίρκου και φάρσας.
Για την ιστορία η "Γλυκιά Ίρμα" πρωτοανέβηκε στο Παρίσι το χειμώνα του 1956 και το καλοκαίρι του 58 στο Λονδίνο, σημειώνοντας ρεκόρ παραστάσεων. Το 1963 έγινε και κινηματογραφική ταινία από το Billy Wilder. Στην ελληνική παράσταση τους δυο πρωταγωνιστές πλαισιώνουν ο Δημήτρης Μαλαβέτας, ο Βαγγέλης Πλοιός, ο Πάνος Χατζηκουτσέλης, ο Τάκης Πετρόπουλος, ο Άρης Τσιούνης και ο Βασίλης Πλατάκης.

Το σάουντρακ της παράστασης κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με το ανέβασμα του έργου, από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia, σε δίσκο 33 στροφών. Η Έλλη Λαμπέτη τραγουδά για πρώτη και τελευταία φορά και το αποτέλεσμα είναι...μαγεία!!!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ