Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι (1971) ανέκδοτο OST

Μια ταινία με άρωμα Ανατολής, με τη Ρένα Βλαχοπούλου να χορεύει τσιφτετέλι στο παλάτι του Σεΐχη, είναι η μουσική κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη "Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι". Η μεγάλη ντίβα του κινηματογράφου βρίσκεται κατά λάθος στο χαρέμι του Σεΐχη, μαζί με τα δύο αδέλφια της, το Χρόνη Εξαρχάκο και το Βαγγέλη Σειληνό, οι οποίοι για τις ανάγκες της ταινίας μεταμορφώνονται σε χανούμισσες. Χαρακτηριστικές οι ατάκες της ταινίας, που πέφτουν σαν βροχή, η μια μετά την άλλη: "Πέθανε ο Θείος!!!", "Βαγγέληηη!!!", "Τράβα μαλλί,...άσε μαλλί", "Πήγα να πάρω τσίχλες".
Παρότι ο Ελληνικός κινηματογράφος είχε μπει σε φάση παρακμής οι ταινίες του Φίνου εξακολουθούν να αρέσουν. Έτσι και το "Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι" αρέσει στο κοινό καθώς στις αίθουσες Α΄προβολής κόβει περισσότερα από 450.000 εισιτήρια.
Χρόνης Εξαρχάκος & Βαγγέλης Σειληνός

Αρκετά χρόνια μετά την πρεμιέρα της ταινίας ο Γιάννης Δαλιανίδης είχε πει που έγιναν τα γυρίσματα του φιλμ καθώς σύμφωνα με το στόρι οι πρωταγωνιστές μετά από ένα ατύχημα βρίσκονται σε μια έρημο: "...ήμουν έτοιμος να φύγω για την Αίγυπτο για να βρω την έρημο και τις οάσεις που χρειαζόμουν. Μου είχαν μιλήσει για μια τοποθεσία στην Κύπρο, που έμοιαζε με έρημο. Ένα μεσημέρι που ο δρόμος μ΄έφερε στη Λούτσα βλέπω μπουλντόζες και λόφους άμμου στην προσπάθεια του δήμου να διαμορφώσει την παραλία. Πήγα εκεί και έκανα όλες τις σκηνές της ερήμου. Για όαση χρησιμοποίησα ένα κτήμα στην Ελευσίνα γεμάτο από φοινικόδεντρα!...". Το σάουντρακ της ταινίας υπογράφει ο Μίμης Πλέσσας, γεμάτο από ανατολίτικες μελωδίες και ένα τραγούδι με τη Ρένα Βλαχοπούλου, σε στίχους του Δαλιανίδη.
Ρένα Βλαχοπούλου & Χρόνης Εξαρχάκος

Στην ταινία ακούγεται και το τραγούδι "Ομορφούλι και μορτάκι" με τη Βέτα Ξανθοπούλου και το Δημήτρη Ζεύγα. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι γραμμένο από τους Βαγγέλη Πιτσιλαδή και Δημήτρη Ιατρόπουλο και δισκογραφικά (με διαφορετική ενορχήστρωση) έγινε σουξέ από τη Ρένα Κουμιώτη. Μάλιστα το 1971 είχε κυκλοφορήσει σε δίσκο 45 στροφών από τη Lyra, με τίτλο "Σου το πήραν το μικράκι".
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Από τους υπόλοιπους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην ταινία αξίζει να αναφέρουμε το Δημήτρη Καλλιβωκά, τη Μαρία Ιωαννίδου, το Γιώργο Γαβριηλίδη, τη Μαρία Μπονέλου, τη Μαρία Μαρτίκα, το Νίκο Πασχαλίδη, τη Δήμητρα Σερεμέτη, την Υβόνη Βλαδιμήρου, το Γιώργο Χαραλαμπίδη και τη Μαίρη Μόντ - Σπάθη, μια από τις μεγάλες κυρίες του ελαφρού τραγουδιού στα χρόνια του 50 αλλά και του 60. Όσο για τη Βέτα Ξανθοπούλου, που προαναφέραμε, υπήρξε μια αξιόλογη τραγουδίστρια και στιχουργός που εδώ κάνει και το ντεμπούτο της στην υποκριτική. Οι παλαιότεροι θα τη θυμούνται ως σύζυγο του τραγουδιστή Γιάννη Ντουνιά.
Βέτα Ξανθοπούλου

Βέτα Ξανθοπούλου και Χρόνης Εξαρχάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ