Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Έλλη Φωτίου: Η ηθοποιός που δεν παραχώρησε το ταλέντο της στη φτηνή εμπορικότητα!!!

Οι ταινίες της μπορεί να μην έκαναν εισπρακτικό πάταγο, ωστόσο κάποιες από αυτές ταξίδεψαν σε διεθνή Φεστιβάλ και η ίδια η Έλλη Φωτίου θεωρεί ως καλύτερη στιγμή στην καριέρα της το ρόλο της κωφάλαλης στο θρίλερ του Κώστα Μανουσάκη "Ο Φόβος". Άλλωστε η έντονη θεατρική της ενασχόληση την απομάκρυνε από τα κινηματογραφικά πλατό, χαρίζοντας ωστόσο στο κοινό της μοναδικές στιγμές μέσα από τις ταινίες: "Ζήλεια", "Η Έβδομη μέρα της Δημιουργίας", "Διχασμός", "Μιας Πεντάρας Νιάτα", "Προδοσία" και φυσικά "Ο Φόβος".
Σπουδαία Κυρία με αναμφισβήτητη καλλιέργεια και τεχνική κατάρτιση, δεν απορροφήθηκε από το σταρ - σύστεμ της εποχής, δοκιμάζοντας την υποκριτική της δύναμη σε δύσκολους ρόλους. 
Η Έλλη γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1940 στο Πειραιά. Το πραγματικό της όνομα είναι Ευαγγελία Τριγονοπούλου. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και μαθήτρια ακόμη έκανε την πρώτη εμφάνιση της στην "Οδύσσεια" του Μανώλη Σκουλούδη. Το 1962 παίζει με το θίασο της Κυρίας Κατερίνας στα "Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα" ενώ θα ακολουθήσουν συνεργασίες με τους Μάνο Κατράκη και Δημήτρη Μυράτ. Η γνωριμία της με το Στέφανο Ληναίο θα της αλλάξει τη ζωή, προσωπική και επαγγελματική. Παντρεύονται και το 1967 με την επιβολή της δικτατορίας φεύγουν από την Ελλάδα. Επιστρέφοντας το 1970, έφτιαξαν το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο και γνωρίζουν μια σειρά από τεράστιες επιτυχίες, καλλιτεχνικές και εισπρακτικές: "Κορυδαλλό" του Ανούιγ, "Καληνύχτα Μαργαρίτα" του Σταύρου, "Ένα Τυχαίο Ατύχημα" του Ντάριο Φο και το "Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω" επίσης του Φο.
Με τη Μέμα Σταθοπούλου στο ΦΕΚΘ, το 1965.

Με το Πέτρο Φυσσούν στην εξαιρετική ταινία "Προδοσία"(1964)

Στην καλύτερη κινηματογραφική της εμφάνιση στο "Φόβο"(1966). Μαζί της ο Ανέστης Βλάχος.

Το 1965 η Έλλη βραβεύεται στο ΦΕΚΘ για την ερμηνεία της στο φιλμ "Επιστροφή".
Έντονη υπήρξε και η παρουσία της στη μικρή οθόνη με ξεχωριστές τις εμφανίσεις της στην "Ετυμηγορία"(1978, ΥΕΝΕΔ) και στις "Επιθυμίες"(1998 - 2000) στον Αντένα.
Στην τηλεοπτική σειρά "Η Ετυμηγορία". Μαζί της η Ελένη Ανουσάκη, ο Στέφανος Ληναίος και η Ελένη Ζαφειρίου.

Ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι, με αξιοζήλευτη πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ