Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

"Το Προξενιό της Άννας" (1972): Μια σπουδαία ηθογραφία της Ελλάδας του 70.

Ο Παντελής Βούλγαρης, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, "Το Προξενιό της Άννας", δικαιώνει την αναμονή αυτών που από χρόνια περίμεναν το πέρασμα του από τη μικρού στη μεγάλη μήκους.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας υπηρέτριας που δουλεύει σ΄ένα σπίτι δέκα χρόνια. Τ΄αφεντικά της εκπρόσωποι της μεσαίας αστικής τάξης, τη συμπαθούν, έχουν κάθε καλή διάθεση να την αποκαταστήσουν, μέχρι το σημείο που αυτή η αποκατάσταση δεν θα τους φέρει αναστάτωση. Όλα αυτά συγκεκριμενοποιούνται στο ότι η κοπέλα, 30 ετών, πρέπει να παντρευτεί. Της βρίσκουν γαμπρό, ένα νέο εργατικό άνθρωπο. Τη μέρα που αρχίζει η ταινία, έρχεται, βγαίνουν έξω με την εντολή να επιστρέψουν στις 10 το βράδυ. Επιστρέφουν όμως με καθυστέρηση μιας ώρας και αυτό γίνεται η αφορμή η Άννα να ξαναγυρίσει στην προηγούμενη κατάσταση. Τα αφεντικά της με την ίδια ευκολία που αποφάσισαν να της φτιάξουν τη ζωή, την καταστρέφουν. Κι από εκεί αρχίζει η προσπάθεια της ηρωίδας να κλειστεί στα προηγούμενα πλαίσια.
Ο Παντελής Βούλγαρης παρουσιάζει ανάγλυφα την αθεράπευτη πληγή του νεοελληνικού βίου, τα σόγια που παρεμβαίνουν σ΄όλα και τα δηλητηριάζουν όλα με τις υποδείξεις και τις γνώσεις τους.
Η Άννα Βαγενά με τον πρωτοεμφανιζόμενο Σταύρο Καλάρογλου. 
Η ταινία κάνει πρεμιέρα στις 26 Σεπτεμβρίου 1972 και για πολλούς θεωρείται μαζί με την "Ευδοκία" του Αλέξη Δαμιανού, η αρχή του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Το ρόλο της Άννας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά, ο πρώτος πρωταγωνιστικός της ρόλος αφού ήδη είχαν προηγηθεί οι εμφανίσεις της στα φιλμ: "Ορατότης Μηδέν", "Γιακουμής, Μια Ρωμέικη Καρδιά" και η "Αλίκη Δικτάτωρ".
Δίπλα της εμφανίζονται η Σμάρω Βεάκη (σύζυγος του Αιμίλιου Βεάκη), σ΄έναν ρόλο που ο σκηνοθέτης το προόριζε για την Κατίνα Παξινού, η Μαρία Μαρτίκα, ο Κώστας Ρηγόπουλος, ο Αλέκος Ουδινότης και ο Νίκος Γαροφάλλου. Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας ο Παντελής Βούλγαρης απευθύνθηκε αρχικά στο Φίνο, ο οποίος ζήτησε ωστόσο κάποιες αλλαγές στο στόρι του φιλμ για να γίνει πιο εμπορικό. Ο Βούλγαρης αρνήθηκε και έτσι την παραγωγή ανέλαβε ο Ντίνος Κατσουρίδης. Εισπρακτικά το "Προξενιό της Άννας" μπορεί να μην τα πήγε καλά (114.071 εισιτήρια) ωστόσο σάρωσε τα βραβεία στο ΦΕΚΘ αλλά και στο Διεθνές Forum του Νέου Κινηματογράφου στο Βερολίνο 1973.
Η Άννα Βαγενά με τη Σμάρω Βεάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ