Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Τζαβαλάς Καρούσος - Ο Ηθοποιός και Αγωνιστής!

Σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου, τεράστιο ταλέντο και με μια σημαντική διαδρομή στην υποκριτική ο Τζαβαλάς Καρούσος, πέρασε από το χώρο του θεάματος και ευτυχώς οι εμφανίσεις του στον κινηματογράφο τον ταξιδεύουν στην αιωνιότητα.
Γεννήθηκε το 1904 στη Λευκάδα και μετά τις γυμνασιακές του σπουδές βρέθηκε στην Αθήνα ως φοιτητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Παράλληλα σπουδάζει στη Δραματική Σχολή Του Εθνικού Ωδείου. Ολοκλήρωσε τις θεατρικές σπουδές του στο Παρίσι και πρωτοανέβηκε στο σανίδι με το θίασο Βεάκη. Πέρασε από όλα τα είδη Θεάτρου με κορυφαία περίοδο της ζωής του τη συνεργασία του με το Εθνικό.
Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής ο Τζαβαλάς είχε ενταχθεί στο ΕΑΜ και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Το 1948 εξορίστηκε αρχικά στη Μακρόνησο και έπειτα στον Αη Στράτη.
Κορυφαία στιγμή στη θεατρική του καριέρα υπήρξε η συνεργασία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη τη θεατρική σεζόν 1962 - 63, στο θέατρο Κοτοπούλη - REX με τα έργα "Καίσαρ και Κλεοπάτρα" και "Χτυποκάρδια στο Θρανίο".

Επιστρέφοντας στην Αθήνα συνεχίζει την καλλιτεχνική του διαδρομή παίζοντας σπουδαίους ρόλους στο θέατρο ενώ παράλληλα μπαίνει στη ζωή του και ο κινηματογράφος. Από τη φιλμογραφία του αξίζει να σταθούμε στις ταινίες: "Τα Ναυάγια της Ζωής"(1959), "Η λίμνη των Στεναγμών"(1959), "Αντιγόνη"(1961), "Οργή"(1962), "Φαίδρα"(1962), "Άνθρωπος για όλες τις δουλειές"(1966) και "Κολωνάκι Διαγωγή Μηδέν"(1967).
"Αλή Πασάς" για τις ανάγκες της ταινίας "Η Λίμνη των Στεναγμών"(1959)

Με τη Λίλιαν Μηνιάτη στην κωμωδία "Άνθρωπος για όλες τις δουλειές"(1966).

Το 1967 η Χούντα των Συνταγματαρχών, τον κρίνει επικίνδυνο για το καθεστώς και τον εξορίζει στα Γιούρα. Με ταλαιπωρημένη την υγεία του για τρεις ολόκληρους μήνες βιώνει τις άσχημες συνθήκες στην εξορία, μέχρι που η δικτατορία τον απολύει και τον υποχρεώνει να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Άλλωστε η θεατρική του πορεία είχε μάλλον τελειώσει καθώς ήταν αποκλεισμένος από όλα τα κρατικά θέατρα στα οποία είχε θητεύσει ενώ είχαν κλείσει και οι πόρτες στο ελεύθερο θέατρο. Από τις πλέον εμβληματικές μορφές της υποκριτικής ο Τζαβαλάς Καρούσος έζησε τα τελευταία του χρόνια στο Παρίσι. Έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιανουαρίου 1969, σε ηλικία 65 ετών, αφού πρώτα έλαβε μέρος σε αντιχουντικές εκδηλώσεις, καταγγέλλοντας στους   διεθνείς οργανισμούς τη δικτατορία ενώ έγραψε και το βιβλίο της ζωής του με τον τίτλο "Γιούρα - Προσωπική μαρτυρία ενός εξόριστου".
Ο Τζαβαλάς Καρούσος ενταφιάστηκε στο Παρίσι και χρόνια αργότερα η κόρη του Δέσποινα Καρούσου, ποιήτρια και μεταφράστρια, μετέφερε τα οστά του πατέρα της στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λευκάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ