Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Το Ελληνικό σινεμά πάει...σχολείο!!!


Το εκπαιδευτικό σύστημα παρουσιάζεται στον ελληνικό κινηματογράφο, από τα χρόνια του 40 μέχρι και πρόσφατα. Άλλες φορές με την κακομαθημένη μαθήτρια Λίζα Παπασταύρου και τον στιβαρό διοπτροφόρο φιλόλογο Πάνο Φλωρά και άλλες φορές με την άταχτη νεολαία του 80 μέσα από την καλτ ταινία «Ρόδα,τσάντα και κοπάνα». Η παρουσίαση του σχολικού χώρου ως φυτώριο ερωτικών σχέσεων και ως πεδίο φαρσικών αναμετρήσεων μεταξύ δασκάλων  και μαθητών δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία στον ελληνικό κινηματογράφο: από τη δεκαετία του '40 («Διαγωγή μηδέν») έως τα μέσα της δεκαετίας του '80 ορισμένες από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες της κινηματογραφικής κωμωδίας («Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Χτυποκάρδια στο Θρανίο», «Ρόδα τσάντα και κοπάνα») συνδυάστηκαν με φαρσικές καταστάσεις σε  δημόσια και  ιδιωτικά εκπαιδευτηρία. Ας θυμηθούμε μερικές από τις καλύτερες «σχολικές» ταινίες του Ελληνικού σινεμά, οι περισσότερες από τις οποίες έκοψαν χιλιάδες εισιτήρια:

1.ΔΙΑΓΩΓΗ ΜΗΔΕΝ – 1949

Μια ταινία κειμήλιο για τον ελληνικό κινηματογράφο παραγωγής Ανζερβός. Προβλήθηκε στις αίθουσες του Πειραιά-Αθήνα και στα προάστια το 1949. Έκοψε 67.043 και από τις 8 ταινίες της χρονιάς κατέλαβε την 4η θέση. Μεταγενέστερα και άτυπα τιτλοφορήθηκε κι ως "Σκάνδαλα στο Παρθεναγωγείο". Η ταινία σφύζει από δράση και από πολιτικές διαπλοκές. Τέλος, είναι μια ωραία και ενδιαφέρουσα απεικόνιση της εποχής, διότι, μόλις στην Ελλάδα, είχε τελειώσει ο Εμφύλιος Πόλεμος. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος μεταμφιέζεται σε δασκάλα και έτσι έχουμε την πρώτη μεταμφίεση άνδρα ηθοποιού σε γυναίκα.

2.ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ – 1959

Μια από τις κλασικές ταινίες του καλλιτεχνικού ζευγαριού Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου, που έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 16 Νοεμβρίου 1959. Στην ταινία, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 1959 στο Ψυχικό, συμμετείχαν συνολικά 200 κοπέλες, οι οποίες υποδύονταν τις μαθήτριες του κολεγίου, όπου διαδραματιζόταν το σενάριο της ταινίας. Από τις 200, επί καθημερινής βάσης χρησιμοποιούνταν οι 30, η αμοιβή των οποίων είχε γραφτεί ότι θα ήταν 2500 δραχμές. Η επιτυχία της ταινίας ήταν παροιμιώδης. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, άνοιξαν ακόμα και θερινοί κινηματογράφοι υπό βροχή (!) για να εξυπηρετήσουν το διψασμένο για θέαμα κοινό.Τα δύο τραγούδια της ταινίας, «Το Γκρίζο Γατί» και «Έχω ένα Μυστικό» κυκλοφόρησαν σε δισκάκι 45 στροφών και έγιναν ανάρπαστα, πουλώντας κοντά στα 100.000 αντίτυπα, γεγονός το οποίο αποτελεί σταθμό στην ελληνική δισκογραφία, αφού απονεμήθηκε ο πρώτος χρυσός δίσκος στην Ελλάδα από τον διευθυντή της ολλανδικής δισκογραφικής εταιρίας PHILIPS.

3.ΝΟΜΟΣ 4000 – 1962

Μετά το θρίαμβο της ταινίας "Ο Κατήφορος" την προηγούμενη χρονιά, ο Γιάννης Δαλιανίδης επανέρχεται με μια ακόμη πιο προχωρημένη ταινία, που καταγράφει με τρόπο ανεπανάληπτο την ανήσυχη νεολαία των πρώτων χρόνων του '60, καθώς και τον περίφημο Νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού, που εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει αντιδράσεις.Ο Nόμος 4000 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958 και ήταν ο νόμος που καθόριζε την αντιμετώπιση των νεαρών μαθητών που ήταν γνωστοί ως τεντιμπόις. Οι «τεντιμπόηδες» θεωρούνταν επικίνδυνοι λόγω της συμπεριφοράς τους, που χαρακτηριζόταν αναιδής και προκλητική από την τότε κυβέρνηση. Ο Νόμος γνώρισε τις μεγαλύτερες «δόξες» του στην επταετία της Χούντας, όταν ο συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς διέταζε συνεχώς την εφαρμογή του σε νεαρούς αντιπάλους της δικτατορίας, καθώς και σε μακρυμάλληδες χίπις. Τελικά καταργήθηκε με προσωπική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1983, στο πλαίσιό της γενικότερης διάλυσης της αυταρχικής κληρονομιάς της μετεμφυλιακής περιόδου. Η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ήταν το 1981 από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου 1962 με την σκηνή τόσο του γιαουρτώματος όσο και της δημόσιας διαπόμπευσης του μαθητή με το ξυρισμένο κεφάλι,  να αποτελούν ντοκουμέντα εποχής.

4.ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΟ ΘΡΑΝΙΟ – 1963

Κινηματογραφική ταινία σε παραγωγή του Κλέαρχου Κονιτσιώτη και σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου η οποία γυρίστηκε ταυτόχρονα σε δύο εκδόσεις, ελληνική και τουρκική. Στην τουρκική έκδοση, που είχε τίτλο «Sıralardaki Heyecanlar», πρωταγωνιστούσαν Τούρκοι ηθοποιοί, με εξαίρεση την Αλίκη Βουγιουκλάκη, που συμμετείχε και στις δύο εκδόσεις. Η τουρκική έκδοση δεν παίχτηκε ποτέ στην Τουρκία, επειδή προέκυψε ελληνοτουρκικό πολιτικό πρόβλημα. Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 591.675 εισιτήρια. Ήρθε στην 2η θέση ανάμεσα  σε 92 ταινίες.

5.ΡΟΔΑ, ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΑ - 1982

Το σούπερ κιτς «Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα» του 1982 μέτρησε τότε πάνω από 400.000 εισιτήρια και ακολουθήθηκε από δύο εξίσου κομψά και ξεκαρδιστικά σίκουελ.Το ιστορικό λύκειο Χαβαλέ περνά δύσκολες ώρες, καθώς η διαμάχη μεταξύ καθηγητών και μαθητών κορυφώνεται και οι καθηγητές έντρομοι δεν ξέρουν τι τους περιμένει... 'Ετσι κάνουν υπομονή μέχρι την αποφοίτηση των μαθητών...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ