Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Άννα Χρυσάφη - Τα Κινηματογραφικά (ανέκδοτη συλλογή)


Η Άννα Χρυσάφη υπήρξε από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες που έλαμψε στη δισκογραφία αλλά και στις πίστες. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου του 1921, από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Ξεκίνησε να δουλεύει ως μοδίστρα της υψηλής κοινωνίας της Αθήνας (έραβε μάλιστα και τη Σοφία Μινέικο-Παπανδρέου, μητέρα του Ανδρέα Παπανδρέου), αλλά γρήγορα την κέρδισε το τραγούδι. Το 1949 το άστρο της άρχισε να λάμπει, όταν τραγούδησε τη μεγάλη επιτυχία του Μανώλη Χιώτη "Τα Πεταλάκια" και εμφανίστηκε στην αθηναϊκή κοσμική ταβέρνα Ροσινιόλ  δίπλα στον Γιώργο Μητσάκη, με τον οποίο συνεργάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '50. Το μεγάλο της παράπονο ήταν ότι ενώ τραγουδούσε τραγούδια στο πάλκο και τα έκανε επιτυχίες, όπως "Το Δακτυλίδι" του Μητσάκη, ο συνθέτης τα ηχογραφούσε με άλλες τραγουδίστριες.
Υπήρξε η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εμφανίστηκε σε ελληνική ταινία συγκεκριμένα στην κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου "Ο Πύργος Των Ιπποτών" με το τραγούδι "Μια Γυναίκα, Δύο Άντρες" του Γιώργου Μητσάκη. Η Χρυσάφη ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο γλέντι μπουζουκιών που έστησε στις Κάννες τον Μάιο του 1960 ο Γιώργος Ζαμπέτας μαζί με το Μάνο Χατζιδάκι και τη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή την προβολή στο διαγωνιστικό τμήμα του ομώνυμου κινηματογραφικού φεστιβάλ της βραβευμένης ταινίας του Ζυλ Ντασέν "Ποτέ την Κυριακή". Νωρίτερα είχε συνεργαστεί με το Χατζιδάκι στη μεγάλη επιτυχία "Δε μπορεί κανείς να ξέρει" που ερμήνευσε στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη "Το Κοροϊδάκι Της Δεσποινίδος".
Η Άννα Χρυσάφη συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα του ρεμπέτικου, από το Γιάννη Παπαϊωάνου μέχρι και τη Σωτηρία. Χάρη στην αναβίωση του ενδιαφέροντος για το ρεμπέτικο είχε ενεργή παρουσία στη λαϊκή μουσική σκηνή και μέσα στη δεκαετία του 1970. Έφυγε από τη ζωή στις 1 Σεπτεμβρίου 2013.
Στη συλλογή που σας παραθέτω συγκέντρωσα τα κινηματογραφικά της τραγούδια συν το μεγάλο σουξέ της "Γειά σου Τσολιά μου".

Τα τραγούδια της συλλογής:

1.Μια γυναίκα, δυο άντρες - από την ταινία "Ο Πύργος των Ιπποτών" 
2.Αγάπη που γινες δίκοπο μαχαίρι - από την ταινία "Στέλλα"
3.Απόψε είσαι για φιλί - από την ταινία "Γλέντι, λεφτά κι αγάπη"
4.Δε μπορεί κανείς να ξέρει - από την ταινία "Το Κοροϊδάκι Της Δεσποινίδος"
5.Γεια σου Τσολιά μου
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ