Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ρένα Χρηστάκη: Μια μαχητική Θεατρίνα

Οι περισσότεροι θα τη θυμόμαστε ως τρόφιμο στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη "Στεφανία". Η Ρένα Χρηστάκη υπήρξε μια πολυσχιδής επαγγελματίας, η οποία πέρα από την υποκριτική ανέπτυξε και πολιτική δράση.
Γεννήθηκε το 1938 στην Κέρκυρα. Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν από την οποία αποφοίτησε το 1960 ενώ συνέχισε τις σπουδές θεατρολογίας στο Παρίσι. Η πρώτη εμφάνιση της στο σανίδι έγινε το 1960 με τη Νέα Σκηνή του Κωστή Λειβαδέα και θα ακολουθήσουν συνεργασίες με τους Κ. Πλουμπή, Μιράντα Μυράτ, Αλέκο Αλεξανδράκη, Κάκια Αναλυτή και Κώστα Ρηγόπουλο. Σημαντικό κομμάτι στη θεατρογραφία της κατέχει η συνεργασία της με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1963 με τις ταινίες "Ο Δρόμος με τα Κόκκινα Φώτα" και το "Κάθαρμα". Θα ακολουθήσουν τα φιλμ: "Όταν η μοίρα προστάζει"(1964), "Ανεμοστρόβιλος"(1964), "Απαγωγή"(1964) και η τελευταία της εμφάνιση στο κοινωνικό δράμα της Φίνος Φιλμ "Η Στεφανία", δίπλα στη Ζωή Λάσκαρη.
Με την άνοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών η Ρένα Χρηστάκη θα αυτοεξοριστεί στην Ιταλία αρχικά και αμέσως μετά στην Γαλλία. Μετά τη μεταπολίτευση επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί παιδικό θίασο στον Πειραιά και ανεβάζει έργα δικά της αλλά και σπουδαίων συγγραφέων, όπως το "Χωρίς Οικογένεια" του Μαλό, την "Καλύβα του Μπαρμπά Θωμά" του Στόου αλλά και τα "Κάλαντα" του Ντίκενς. Η Ρένα θεωρεί το θέατρο δραστηριότητα παιδευτική και έτσι συνεργάζεται με ερασιτεχνικούς και μαθητικούς Θιάσους.
Με την έλευση της δεκαετίας του 80 η Ρένα Θα στραφεί στην πολιτιστική έρευνα δημιουργώντας μια ολόκληρη σειρά ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση, με θέμα τις πολιτιστικές δραστηριότητες των Αγωνιστών της Αντίστασης, την χρονική περίοδο 1941 - 1944.
Η Ρένα Χρηστάκη υπήρξε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη, του Πανελλήνιου Αντιδικτατωρικού Μετώπου, του Συλλόγου Φοιτητών Παρισιού - ως μέλος του Επαναστατικού Κομουνιστικού Κινήματος Ελλάδος. Ανέπτυξε επίσης συνδικαλιστική δράση ως μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος - Μαρξιστές - Λενινιστές, ενώ διετέλεσε και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Καισαριανής. Το 2005 διαγνώστηκε με Καρκίνο και αφού πάλεψε γενναία για δύο χρόνια έσβησε στις 7 Μαΐου 2007.  

1 σχόλιο:

Χρυσούλα είπε...

Ήταν η φίλη της Μάρως Κοντού στην ταινία ΄΄Το κάθαρμα.΄΄

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ