Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Γιώργος Σκαλενάκης - Οι μεγάλες ταινίες (ακυκλοφόρητη συλλογή)

Αν και ο Γιάννης Δαλιανίδης θεωρείται ο πατέρας του κινηματογραφικού μιούζικαλ στην Ελλάδα, με μια ολόκληρη σειρά ταινιών, ο Γιώργος Σκαλενάκης με μόλις δυο μουσικές ταινίες κατάφερε να "σφραγίσει" για πάντα το μουσικό είδος που απαιτούσε από τον ηθοποιό να παίζει, να τραγουδά και να χορεύει στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο. Οι "Διπλοπενιές" και η "Επιχείρησις Απόλλων" είναι άψογα γυρισμένες, έχουν αέρα, χάρη, δροσιά, λαμπερούς πρωταγωνιστές και ξεχωριστή μουσική. Δημιουργήματα ενός σκηνοθέτη, που ήξερε να κάνει κινηματογράφο, όσο λίγοι συνάδελφοι του στα χρόνια του 60.
Ο Γιώργος Σκαλενάκης γεννήθηκε το 1926 στην Αίγυπτο. Φοίτησε στην Ακαδημία του Κινηματογράφου της Πράγας, όπου υπήρξε συμμαθητής του Μίλος Φόρμαν. Τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα είναι οι διάφοροι ρόλοι που ερμηνεύει σε ταινίες άλλων αλλά και διάφορα φιλμ μικρού μήκους που σκηνοθετεί ο ίδιος. Το 1963 θα γυρίσει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους με τον τίτλο "Τα Μπλούζ Της Πράγας", και αποσπά ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από τους κριτικούς της εποχής. Το 1965 έρχεται στην Ελλάδα και σχεδόν αμέσως ξεκινά τα γυρίσματα του μιούζικαλ "Διπλοπενιές", για λογαριασμό του κινηματογραφικού οργανισμού Δαμασκηνός  - Μιχαηλίδης. Ο Σκαλενάκης σε αντίθεση με το Δαλιανίδη, γυρίζει ένα ρωμέικο εθνικό μιούζικαλ έχοντας στη διάθεση του μια λαμπερή πρωταγωνίστρια, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και την αριστουργηματική μουσική του Ξαρχάκου. Το γύρισμα του τραγουδιού "Ο Αποχωρισμός" θεωρείται ένα κλιπ υψηλής αισθητικής για την εποχή που γυρίστηκε. Οι "Διπλοπενιές" αρέσουν όχι μόνο στο ελληνικό κοινό αλλά και στο κινηματογραφόφιλο κοινό πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και σε Αμερική και Ιαπωνία. Η ταινία εκπροσώπησε τη χώρα μας στα φεστιβάλ Καννών και Σαν Σεμπάστιαν.
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο "Αχ! αυτή η γυναίκα μου" (1967)
Την κινηματογραφική περίοδο 1966 - 67 ο Σκαλενάκης γυρίζει δύο ταινίες. Την αισθηματική "Ντάμα Σπαθί" και την κωμωδία "Αχ! αυτή η γυναίκα μου".
Θα ακολουθήσει το μιούζικαλ "Επιχείρησις Απόλλων", μια ταινία που συνδυάζει το χορό, τη μουσική και το τραγούδι με τις μαγευτικές τοποθεσίες και τα αξιοθέατα της Ελλάδας. Τη μουσική γράφει ο Γιάννης Μαρκόπουλος με μοναδική εξαίρεση το αγγλόφωνο τραγούδι της Έλενας Ναθαναήλ στο εκδρομικό πούλμαν, που είχαν γράψει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Γιώργος Παπαστεφάνου.
Η Έλενα Ναθαναήλ και ο Τόμας Φρίτς στο μιούζικαλ "Επιχείρησις Απόλλων"(1967)
Οι επόμενες ταινίες του είναι ιδιαίτερες και αν τις παρακολουθήσει κάποιος καταλαβαίνει πως ο Σκαλενάκης ήταν σκηνοθέτης με όραμα αλλά μάλλον αδικήθηκε καθώς με την έλευση της τηλεόρασης το 1970, ο ελληνικός κινηματογράφος μπήκε σε διαδικασία μαρασμού. Τελευταία του ταινία ήταν το "Νησί της Αφροδίτης" με την Κατίνα Παξινού.
Ο Σκαλενάκης δίδαξε επί σειρά ετών στη Σχολή Κινηματογράφου του Λυκούργου Σταυράκου αλλά και στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 2014 αφήνοντας πίσω τις ταινίες του, που είναι πάντα παρούσες μέσα από τις προβολές στην τηλεόραση.
Στη συλλογή που ακολουθεί έχω συγκεντρώσει μουσικά θέματα και τραγούδια από τις ταινίες του.

Τα Τραγούδια της Συλλογής: 

1. Πρωινό στο Ναύπλιο - Ορχηστρικό, από την ταινία "Ντάμα Σπαθί"
2.Μάτια Βουρκωμένα - Δημήτρης Παπαμιχαήλ, από την ταινία "Διπλοπενιές"
3.Ο Αποχωρισμός - Δημήτρης Παπαμιχαήλ, από την ταινία "Διπλοπενιές"
4.Ένα Μεσημέρι - Δημήτρης Παπαμιχαήλ, από την ταινία "Διπλοπενιές"
5.Τίτλοι - Ορχηστρικό, από την ταινία "Αχ! αυτή η γυναίκα μου"
6.Το σέικ της Αλίκης - Ορχηστρικό, από την ταινία "Αχ! αυτή η γυναίκα μου"
7.Summer Dream - Έλενα Ναθαναήλ, από την ταινία "Επιχείρησις Απόλλων"
8.Χορός κάτω από την Ακρόπολη - Ορχηστρικό, από την ταινία "Επιχείρησις Απόλλων"
9.Παγωνιά μες την καρδιά - Κώστας Κούρτης, από την ταινία "Θυμήσου Αγάπη μου"
10. Τώρα που είμαστε αγκαλιά - Λίτσα Σακελλαρίου, από την ταινία "Το Νησί της Αφροδίτης"


ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ