Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Γιώργος Κατσαρός: Τα 201 Καναρίνια (1964) ανέκδοτο OST

Ζωηρό, κεφάτο, δροσερό, ανεξάντλητο σε σκηνοθετικά ευρήματα είναι το φιλμ του Γρηγόρη Γρηγορίου "Τα 201 Καναρίνια". Το σενάριο (δεν είναι βέβαια ιδιαίτερα σοβαρό) αφού μοιάζει περισσότερο με παραμυθάκι. Αφηγείται την ιστορία μιας παράξενης γεροντοκόρης, που βοηθάει την ένωση δυο απένταρων και καλόκαρδων νεαρών ζευγαριών. Στα θετικά της ταινίας είναι η ευγένεια, το χιούμορ και η χάρη με την οποία μας παρουσιάζει ο σκηνοθέτης το στόρι των Τσιφόρου και Βασιλειάδη. Ο Τάσος Ζωγράφος υπογράφει τα ντεκόρ της ταινίας ενώ μια αστεία λεπτομέρεια είναι, όταν σ΄ένα πλάνο βλέπουμε ένα από τα 201 καναρίνια, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για...παπαγαλάκι...
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν η Έρρικα Μπρόγερ, ο Κώστας Δούκας, η Ματίνα Καρρά, ο Τέλης Ζώτος, η Μαρία Φωκά και ο νεαρός Χάρρυ Κλυν, ο οποίος κλέβει την παράσταση με τις γκριμάτσες του ενώ ο τρόπος με τον οποίο παίζει με ένα αόρατο σαξόφωνο αποτελεί κομμάτι ανθολογίας. Σπουδαία και στο ρόλο της η Ελένη Χαλκούση ενώ το στίγμα του βάζει στην ταινία και ο Γιώργος Κατσαρός με τη δική του μαγική μουσική πένα. Νότες που δίνουν τη χαρά και την ελπίδα στους πρωταγωνιστές για να ζήσουν την αγάπη τους παρόλες τις αντιξοότητες.
Το σάουντρακ της ταινίας δεν εκδόθηκε ποτέ ενώ το ξενόγλωσσο τραγούδι του Χάρρυ Κλυνν είναι το γερμανόφωνο σουξέ της Alice Babs, "Jodel Jockel", σε γρήγορες στροφές όμως.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Ο Χάρρυ Κλυνν μέσα στην ίδια χρονιά θα εμφανιστεί σε μια ακόμη ταινία, το "Γάμος Αλά Ελληνικά" του Βασίλη Γεωργιάδη και ύστερα θα πάει στην Αμερική όπου θα συνεχίσει την καριέρα του. Θα επανεμφανιστεί στον ελληνικό κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του 80 αφού πρώτα διανύσει με επιτυχία μια εξαετία (1975 - 1981) στα νυχτερινά κέντρα και την ελληνική δισκογραφία.
Τα "201 Καναρίνια" έκαναν πρεμιέρα στις 13 Απριλίου 1964 και έκοψαν μόλις 24.772 εισιτήρια Α΄προβολής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ