Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

"Ρομάντσο": Ένα περιοδικό με ιστορία!!!


Το περιοδικό "Ρομάντσο" δεν κυκλοφορεί εδώ και κάποιες δεκαετίες. Ήταν τον Απρίλιο του 1990 όταν το ιστορικό περιοδικό θα "κρεμόταν" για τελευταία φορά έξω από τα περίπτερα. Λίγο πριν την οριστική διακοπή της κυκλοφορίας του ονομαζόταν "Συν - Ρομάντσο". Είναι το περιοδικό που ταυτίστηκε με την έννοια της λέξης "περιοδικό". Στη μεταπολεμική Ελλάδα η οδοντόκρεμα λεγόταν Κολυνός, το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς "ΕΒΓΑ" και το περιοδικό...Ρομάντσο!!!
Η πρώτη περίοδος της κυκλοφορίας του ξεκινά το 1934 με τα πρώτα τεύχη να θυμίζουν περισσότερο βιβλίο παρά περιοδικό. Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής θα γίνει περιοδικό ποικίλης ύλης και έτσι θα πορευτεί μέχρι το τελευταίο τεύχος του. Φυσικά πάντα στις σελίδες του θα υπάρχουν ιστορίες αγάπης.
Στα χρόνια του 50 για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό άλλων παρόμοιων εντύπων θα ρίξει τη τιμή του και κάθε εβδομάδα θα πουλά περισσότερα από 300.000 τεύχη. Στα περίπτερα όλης της χώρας θα γίνονται προκρατήσεις ενώ στη δεκαετία του 60 θα ταξιδέψει σε όλο το κόσμο ως συντροφιά στον απόδημο ελληνισμό. Στα εξώφυλλα του θα φιλοξενηθούν όλοι οι σταρ του ελληνικού κινηματογράφου με πρώτη και καλύτερη την Αλίκη Βουγιουκλάκη, με την οποία ήταν σίγουρη η αύξηση της κυκλοφορίας του.

Από τα εξώφυλλα  απουσίαζε  η ημερομηνία κυκλοφορίας και η θεματολογία του τεύχους.
Η πτωτική περίοδος του περιοδικού θα ξεκινήσει στη δεκαετία του 80. Ο έντυπος τύπος περνά σε άλλο στάδιο. Νέοι εκδοτικοί οίκοι κάνουν την εμφάνιση τους και το "Ρομάντσο" γηρασμένο πιά περνά στην ιστορία με το τελευταίο τεύχος του να κυκλοφορεί την Άνοιξη του 1990. 
Σας παρουσιάζω μερικά από τα ωραιότερα εξώφυλλα του!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ