Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Μαρίκα Κρεβατά (1910 - 1994)

Υπόδειγμα φινέτσας, γοητείας και αριστοκρατικότητας, η Μαρίκα Κρεβατά υπήρξε η αγαπημένη όλων μας, καθώς έφταναν λίγα λεπτά εμφάνισης στην ταινία για να σαρώσει τα πάντα. Βέβαια πάντα είχα την απορία γιατί αυτή η σπουδαία ηθοποιός μας δεν εμφανίστηκε και ως πρωταγωνίστρια σ΄όλη αυτή τη χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν τόσο αληθινή παίζοντας τους καλύτερους δεύτερους και τρίτους ρόλους, αρκεί να τη θυμηθούμε στον "Ηλία του 16ου", στο "Ξύλο βγήκε απ΄τον παράδεισο" και στο "Η Γυναίκα μου τρελάθηκε".
Η Μαρίκα γεννήθηκε στην Αθήνα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, το 1910. Κόρη του σπουδαίου μουσικού Σταμάτη Κρεβατά, τον έχασε όταν η ίδια ήταν μόλις 2 ετών και μαζί με τη μικρότερη αδελφή της μεγάλωσαν μέσα στη φτώχεια. Η μητέρα τους επίσης ηθοποιός, στάθηκε η αφορμή η μικρή Μαρίκα να ασχοληθεί με την υποκριτική και να βγει από μικρή στο θέατρο σε παιδικές παραστάσεις αρχικά και λίγο αργότερα σε οπερέτες. Η πρώτη ουσιαστική επαγγελματική εμφάνιση της θα γίνει με το θίασο της Ροζαλίας Νίκα και σύντομα το όνομα της αρχίζει να ακούγεται έντονα στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Παίζει σε κωμωδίες, δράματα και επιθεωρήσεις αλλά η εξαιρετική φωνή που διαθέτει τη βοηθά να διαπρέψει στην οπερέτα. Σύντομα ξεκινά και η συνεργασία της με τη Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου εκεί θα γνωρίσει το σπουδαίο ηθοποιό της οπερέτας Άγγελο Μαυρόπουλο. Θα παντρευτούν αλλά ο γάμος τους θα λήξει πολύ σύντομα αφήνοντας όμως πίσω του μια κόρη, τη Γκέλυ Μαυροπούλου, η οποία μεγαλώνοντας θα ακολουθήσει τα καλλιτεχνικά βήματα τους.
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην κωμωδία "Το Ξύλο βγήκε απ΄τον Παράδεισο"(1959).
Ο επόμενος σύντροφος της υπήρξε ο ηθοποιός Γιώργος Γαβριηλίδης. Ο δεσμός τους κρατήθηκε κρυφός σαν επτασφράγιστο μυστικό, μέχρι που παντρεύτηκαν, αφού πρώτα είχε παντρευτεί η κόρη της Γκέλυ και η μητέρα της ήταν πλέον σε αρκετά προχωρημένη ηλικία, ώστε να μη μπορεί να παρεμβαίνει στη ζωή της Μαρίκας, κάτι που το συνήθιζε πολύ. Εκτός από τη ζωή, η Μαρίκα και ο Γιώργος, συνυπήρξαν και στο σανίδι σε πολλές παραστάσεις αλλά και στον κινηματογράφο. Το ζευγάρι έμεινε μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του Γαβριηλίδη, το 1982.
Με το Γιώργο Γαβριηλίδη στην κωμωδία της Φίνος Φιλμ "Η Γυναίκα μου τρελάθηκε"(1966).
Ο κινηματογράφος μπήκε στη ζωή της Μαρίκας με την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Δελησταύρου και Υιός"(1957) και θα ακολουθήσουν αμέτρητοι ρόλοι σε πάρα πολλές ταινίες, πάντα σχεδόν ως σύζυγος και πεθερά των μεγάλων κωμικών μας. Ήταν η φοβερή και τρομερή Γαρουφαλλιά, που προσπαθούσε να εδραιώσει την παρουσία της στους αριστοκρατικούς κύκλους, στην ταινία "Κόσμος και Κοσμάκης". Ήταν η φινετσάτη μαμά της Βουγιουκλάκη στο "Ξύλο βγήκε απ΄τον παράδεισο" αλλά και η εργάτρια με τις αριστερές και επαναστατικές ιδέες που αναστατώνει τη ζωή του συντηρητικού γιου της στη "Κόμισσα της Φάμπρικας". Ξεχωριστός υπήρξε και ο ρόλος της στον "Ηλία του 16ου" που σε όλη αυτή την μακράς διάρκειας σκηνή με το δαχτυλίδι, μαζί με τον Κώστα Χατζηχρήστο, δημιουργούν ρόλους που θα έπρεπε να διδάσκονται σε δραματικές σχολές.
"Ο Ηλίας του 16ου": Κυβέλη Θεοχάρη, Κώστας Χατζηχρήστος, Μαρίκα Κρεβατά και Γιώργος Γαβριηλίδης.
 Η Μαρίκα Κρεβατά έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 1994, ταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια της ζωής της από γεροντική άνοια.
Για όσους βιαστούν να παρατηρήσουν ότι γράφω λάθος το επώνυμο της θα πρέπει να τους πω ότι η σπουδαία ηθοποιός μας είχε μια εμμονή με την ορθογραφία του επιθέτου της. Απαιτούσε να γράφεται με ένα βήτα το Κρεβατά, για να μη γίνεται συνειρμός με το "κρεβάτι" (εκείνη την εποχή το κρεβάτι γραφόταν με δύο βήτα). Όταν έβλεπε το επώνυμο της γραμμένο λάθος, γινόταν έξαλλη και ξεχνούσε τους καλούς της τρόπους για τους οποίους ήταν γνωστή στον καλλιτεχνικό χώρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ