Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Δημήτρης Παπαδημητρίου & Δημήτρης Λέκκας: Ηλεκτρικός Άγγελος (1982) - OST

Μια ταινία με θέμα της τον ερωτισμό υπήρξε ο "Ηλεκτρικός Άγγελος" του Θανάση Ρέντζη. Ένα πειραματικό φιλμ, που επιχειρεί να ανακεφαλαιώσει τον έρωτα ως έκφραση της πολυμορφίας των λαών της Δυτικής Ευρώπης, εξ ου και η πολύμορφη και πολύτροπη τεχνική της. Ο "Ηλεκτρικός Άγγελος" χρησιμοποιεί μια μικτή τεχνική, συνδυάζοντας ζωντανές λήψεις και σκίτσα, καθώς και αποσπάσματα από άλλες ταινίες (όπως για παράδειγμα από το "Δάφνις και Χλόη" του Ορέστη Λάσκου), για να δομήσει μια σειρά διαφορετικών εικονικών ενοτήτων. Η αλληλεξάρτηση των ενοτήτων αυτών αποκλείει εξ ορισμού κάθε αιτιολογική και ιεραρχική σειρά. Η βασική συνθήκη της αλληλεπίδρασης τους είναι καθαρά ρυθμική και εξ ολοκλήρου αντι - δραματική.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Σοφία Ρούμπου, ο Φαίδωνας Γεωργίτσης, η Γεωργία Ζώη και ο Γιώργος Κοτανίδης. Τη μουσική της ταινίας υπογράφουν οι νεαροί τότε Δημήτρης Παπαδημητρίου και Δημήτρης Λέκκας, ενώ στο σάουντρακ, που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία CBS, υπάρχουν μελοποιημένα δυο ποιήματα, το πρώτο του Ανακρέοντα (7ος αιώνας) και το δεύτερο του Δημήτριου Μαυρίκιου. Και τα δύο τα ερμηνεύει ο Δημήτρης Λέκκας (το δεύτερο μαζί με τη Λίνα Νικολακοπούλου).
Σοφία Ρούμπου & Φαίδων Γεωργίτσης

Γεωργία Ζώη

Η ταινία αποσπά δύο βραβεία στο ΦΕΚΘ (μουσικής και τιμητική διάκριση στο σκηνοθέτη Θανάση Ρέντζη), εισπρακτικά όμως συγκεντρώνει μόλις 27.070 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ