Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: Καπετάν Μιχάλης (1966) - Θεατρικό σάουντρακ

Ο "Καπετάν Μιχάλης" είναι ένας από τους κορυφαίους δίσκους του Μάνου Χατζιδάκι. Ηχογραφήθηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο του 1966 και κυκλοφόρησε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Το έτος εκείνο το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο και ο Μάνος Κατράκης είχαν ανεβάσει τον "Καπετάν Μιχάλη", αρχικά στο θέατρο του Πεδίου του Άρεως (πρεμιέρα στις 30 Ιουλίου) και από τον Οκτώβρη ως το Δεκέμβριο στο Θέατρο Βεάκη.  Μοναδική στιγμή για το μεγάλο Θεατρίνο αλλά και για το Ελληνικό θέατρο. Βασισμένη στο ιστορικό μυθιστόρημα του Καζαντζάκη (το οποίο είχε εκδοθεί το 1953), η παράσταση μαγεύει κοινό και κριτικούς. Τη θεατρική προσαρμογή κάνει ο Γεράσιμος Σταύρου, σε συνεργασία με τον Κώστα Κοτζιά. Δίπλα στον Κατράκη εμφανίζονται μεταξύ άλλων ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, η Καίτη Παπανίκα, ο Βύρων Πάλλης, ο Βασίλης Πλατάκης, η Ηλέκτρα Παπαθανασίου, ο Γιάννης Χειμωνίδης και άλλοι.
Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης κυκλοφόρησαν σε δίσκο 33 στροφών από την Columbia και επανεκδόθηκαν πολλές φορές με πιο πρόσφατη το 2010. Από όλες,  όμως τις εκδόσεις απουσίαζαν τα τραγούδια "Άστραψε το αψηλό βουνό" (με ερμηνευτή το Μάνο Κατράκη) και το "Κι ήρθες εσύ απ΄το Νοτιά" (γραμμένο πάνω στη μελωδία του Κερκέζικου τραγουδιού, με ερμηνεύτρια την ανερχόμενη τότε Μαρία Φαραντούρη). Στην έκδοση που σας παρουσιάζω, και φυσικά δεν υπάρχει στη δισκογραφία, υπάρχουν και τα δύο ανέκδοτα τραγούδια της παράστασης!!!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ