Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Πόλυ Πάνου - Τα Κινηματογραφικά (ανέκδοτη συλλογή)

Όταν πρέπει κάποιος να μιλήσει ή να γράψει για την Πόλυ Πάνου, ανακαλύπτει ότι το ελληνικό λεξιλόγιο είναι πολύ φτωχό σε επίθετα για να περιγράψει το μεγαλείο αυτής της ερμηνεύτριας. Ίσως να μην είναι τυχαίο το ότι ο Χατζιδάκις της εμπιστεύτηκε τα "Παιδιά του Πειραιά", η οποία πρώτη το ερμήνευσε και έπειτα έγινε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο.
Η Πολυτίμη Κολιοπάνου (αυτό ήταν το πραγματικό της όνομα) γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1940 στην Πάτρα. Από μικρή έδειξε την κλήση της στο τραγούδι, καθώς το ΄σκαγε  από το Δημοτικό σχολείο και ανέβαινε στα "Ψηλά Αλώνια", σ΄ένα καφενείο που είχε πρωτοφέρει τότε Τζούκ Μποξ. Αυτό ήταν ο πρώτος της δάσκαλος. Κρυφά από τους γονείς της συμμετέχει σ΄ένα διαγωνισμό ταλέντων στη Πάτρα τραγουδώντας το "Μητέρα" του Φώτη Πολυμέρη, και παίρνει το Α΄βραβείο. Ένα χρόνο αργότερα θα βρεθεί στη πόλη ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, νέος και αυτός τότε στο χώρο του τραγουδιού. Εκεί θα του πούνε όλοι για το αηδόνι της Πάτρας, την Πολυτίμη, την οποία θα ακούσει και θα μαγευτεί από τη φωνή της. Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, η μικρή θα ακολουθήσει το Γρηγόρη σε όλη την περιοδεία του και θα καταλήξει στα στούντιο της Columbia, έχοντας δίπλα της τη μητέρα της. Ο Μηλιόπουλος (τότε παραγωγός της Columbia) την χαρακτήρισε "Βέμπο του Λαϊκού τραγουδιού". Αυτό ήταν η αρχή και θα ακολουθήσει μια καριέρα λαμπερή συνεργαζόμενη με σπουδαίους συνθέτες, το Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάνου, τον Καλδάρα.
Το πρώτο τραγούδι που ηχογραφεί είναι γραμμένο από το Μπιθικώτση και σύντομα όλοι οι λαϊκοί συνθέτες θα της γράψουν τραγούδια. Η δεκαετία του 60 φέρνει το όνομα της στην κορυφή ενώ κάποιες ερμηνείες της σε ζεϊμπέκικα θεωρούνται αξεπέραστες. Τραγούδια τους θα της εμπιστευτούν ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος και ο Πλέσσας. Φυσικά όπως πολλοί συνάδελφοι της, έτσι και η Πόλυ εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο. Το σινεμά τότε ήταν το πιο δημοφιλές και εμπορικό μέσον για τη σωστότερη προβολή των τραγουδιών τους. Ιδιαίτερα αν η ταινία πήγαινε καλά εμπορικά το σουξέ ήταν εξασφαλισμένο. Η Πόλυ εμφανίστηκε σε 22 ταινίες με πιο αξιόλογη το κοινωνικό δράμα της Φίνος Φιλμ "Όλγα, αγάπη μου", όπου και ερμήνευσε τα τραγούδια των Πλέσσα και Παπαδόπουλου "Φύγε λοιπόν, μη στέκεσαι" και "Τι σου κάνα και πίνεις". Στη συλλογή που ακολουθεί σας παραθέτω όλα τα μεγάλα κινηματογραφικά σουξέ της με τα οποία αξίζει τον κόπο κάποιος να περιπλανηθεί στην εποχή εκείνη

Τα Τραγούδια της Συλλογής:

1.Τα Παιδιά Του Πειραιά - από την ταινία "Ποτέ την Κυριακή"
2.Άντρα μου - από την ταινία "Ο Σπαγγοραμένος"
3.Τα Λιμάνια - από την ταινία "Μάνα κάνε κουράγιο"
4.Έφυγες - από την ταινία "Λύτρωσε με αγάπη μου"
5.Σβήσε το φως να κοιμηθούμε - από την ταινία "Είναι Σκληρός ο Χωρισμός"
6.Τι σου κάνα και πίνεις - από την ταινία "Όλγα, αγάπη μου"
7.Φύγε λοιπόν, μη στέκεσαι - από την ταινία "Όλγα, αγάπη μου"
8.Αν μιλούσαν τα σύννεφα - από την ταινία "Το Έξυπνο Πουλί"
9.Της Φτώχειας Τα Παιδιά - από την ταινία "Κάθε Καημός και Δάκρυ"
10.Αγάπη μου - από την ταινία "Φαίδρα"
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Η Πόλυ Πάνου έφυγε από τη ζωή στις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ