Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Σταύρος Παράβας - Τραγούδια από το Θέατρο και τον κινηματογράφο (ανέκδοτη συλλογή)

Σπάνια περίπτωση Έλληνα ηθοποιού που κατάφερε να ξεπεράσει την τυποποίηση, που χαρακτήρισε την κινηματογραφική καριέρα του, μέσω της υπερβολής. Δυο τύπους υποδύθηκε ουσιαστικά ο Σταύρος Παράβας στις ταινίες του. Από τη μία τον ανάλαφρο Φίφη (έναν χαριτωμένο ομοφυλόφιλο που ήταν έτοιμος να φάει τις κοτσίδες του) και από την άλλη το βαρύμαγκα με ή χωρίς τρίκυκλο.
Ο Σταύρος Παράβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και μεγάλωσε στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ήταν το μικρότερο παιδί μιας πολύ φτωχής πολύτεκνης οικογένειας. Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Θέατρο δίπλα στη Κυρία Κατερίνα στο έργο του Γιώργου Ρούσσου "Το Πρώτο Ψέμα"(1961). Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει τις εμφανίσεις του στον ελληνικό κινηματογράφο με μικρούς ρόλους στις ταινίες: "Χριστίνα", "Η Αλίκη στο Ναυτικό" και ο "Σκληρός Άνδρας". Το 1963 υποδύεται για πρώτη φορά το Φίφη στην κωμωδία του Ορέστη Λάσκου "Μικροί και Μεγάλοι Εν δράσει". Με το ανάλογο ντύσιμο, την ανάλογη κόμμωση, με ή χωρίς γυαλιά και τη σχετική υπερβολή των εκφραστικών μέσων, στις γκριμάτσες και στις χειρονομίες θα επαναλάβει πολλές φορές το συγκεκριμένο τύπο στις κωμωδίες: "Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης", "Η Βουλευτίνα", "Μπετόβεν και Μπουζούκι" και "Φίφης ο Ακτύπητος". Οι ατάκες του από τις συγκεκριμένες ταινίες αφήνουν εποχή: "Άχου...καλέ, θα φάω τις κοτσίδες μου...θα σκίσω τις δαντέλες μου...". Γυναικείους ρόλους θα ερμηνεύσει και στις κωμωδίες του Κώστα Καραγιάννη: "Η Χαρτορίχτρα" και "Η Κλεοπάτρα εν δράσει".

Στη δεκαετία του 70 ο Γιάννης Δαλιανίδης θα του δώσει την ευκαιρία να αποτινάξει από πάνω του το μύθο του Φίφη παίζοντας πλέον τον τίμιο, φτωχό και αγαπησιάρη μάγκα στις μουσικές κωμωδίες "Το Κοροϊδάκι της Πριγκιπέσας" και ο "Μάγκας με το Τρίκυκλο". Δίπλα σε όλα αυτά εμφανίζεται και στο θέατρο κυρίως σε επιθεώρηση και στα δύσκολα χρόνια της Δικτατορίας θα βρεθεί στη Γυάρο, με αφορμή την παράσταση "Ντιρλαντά".
Με τους Χρόνη Εξαρχάκο και Μαρία Ιωαννίδου στη μουσική κωμωδία "Το Κοροϊδάκι της Πριγκιπέσας"
Οι δεκαετίες του 80 και του 90 θα το βρουν σε διαφορετικούς καλλιτεχνικούς δρόμους παίζοντας σπουδαίους ρόλους στο θέατρο αλλά και σε αξιόλογες σειρές της κρατικής τηλεόρασης.
Στα αισθηματικά του ο Σταύρος ήταν αρκετά φειδωλός. Φήμες τον ήθελαν ζευγάρι με την αδελφή του Ωνάση, την Καλιρρόη Πατρονικόλα, κάτι που δεν επιβεβαίωσαν ποτέ ούτε εκείνος αλλά ούτε κι εκείνη.  Έκανε έναν γάμο με μια Βρετανίδα με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Μετά το ξαφνικό θάνατο του γιου του το 2002, ο ηθοποιός κατέρρευσε, χάνοντας κάθε ενδιαφέρον για καλλιτεχνική δράση. Σύντομα κάποια προβλήματα υγείας του χτύπησαν την πόρτα και έφυγε πικραμένος αφού το Υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε την έγκριση της Τιμητικής Σύνταξης που ζητούσε. Ο Σταύρος Παράβας έφυγε από τη ζωή στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, μια μέρα μετά την ονομαστική του εορτή, από ανακοπή καρδιάς.
Στη συλλογή που σας παραθέτω θα βρείτε κάποια από τα τραγούδια που ερμήνευσε στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο.
Τα τραγούδια της συλλογής:
1.Ζωγραφιά - από την ταινία "Το Κοροϊδάκι της Πριγκιπέσας"
2.Καλέ μου - (ντουέτο με τη Μαίρη Χρονοπούλου), από το θεατρικό έργο "Το Κοροϊδάκι της Πριγκιπέσας"
3.Πες μου ζωή τι φταίξαμε - από την ταινία "Το Κοροϊδάκι της Πριγκιπέσας"
4.Άπλωσε το χέρι σου - από την ταινία "Ο Μάγκας με το Τρίκυκλο"
5.Ο Sam, o Johnny και ο Ivan - από το δίσκο του Σταύρου Ξαρχάκου "Η Συμφωνία της Γιάλτας".
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ