Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Στη λεωφόρο του...Νίκου Γαλανού!!!


Ταλέντο, γοητεία, φυσικότητα, εκφραστικότητα!!!...να από τι είναι φτιαγμένος ο Νίκος Γαλανός. Ένας από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 60 και στα πρώτα χρόνια του 70. Καλλιτεχνικά και θεατρικά τον ανακάλυψε η Τζένη Καρέζη με την οποία συνεργάστηκε στα έργα "Η Κυρία δε με μέλει"(1970) και "Μια ιστορία του Ιρκουτσκ"(1971). Κινηματογραφικά μπήκε στη Φίνος Φιλμ το 1968 και εκεί γύρισε τις καλύτερες ταινίες του. Μεγαλούργησε και στη μικρή οθόνη σε μια εποχή που η τηλεόραση είχε να δώσει ουσιαστικά πράγματα στη μυθοπλασία.
Ο Νίκος Γαλανός γεννήθηκε ως Νικόλαος Σαπωνός στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 1945. Με την ενηλικίωση του κάνει και τον πρώτο του γάμο, ο οποίος κράτησε μόλις κάποιους μήνες ενώ παράλληλα αρχίζει σπουδές στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Αν και θεατρικά ανακαλύφθηκε από την Τζένη Καρέζη στη συνείδηση του κοινού έμεινε ως παρτενέρ της Αλίκης Βουγιουκλάκη στις μεγάλες κινηματογραφικές της επιτυχίες στα χρόνια του 70. Βρέθηκε δίπλα της στα φιλμ: "Ένα αστείο κορίτσι"(1970), "Σ΄αγαπώ"(1971), "Η κόρη του ήλιου"(1971) και "Η Αλίκη Δικτάτωρ"(1972).
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία "Σ΄αγαπώ" - 1971
Το πρώτο πέρασμα του από τη μεγάλη οθόνη έγινε το 1965 στην κωμωδία του Ορέστη Λάσκου "Ο Ουρανοκατέβατος", ενώ το 1968 περνά επίσημα την πόρτα της Φίνος Φιλμ με πρωταγωνιστικό ρόλο στο δικαστικό δράμα του Νίκου Φώσκολου "Η Λεωφόρος του μίσους". Στη ταινία αυτή ο Νίκος Γαλανός σε μια έκρηξη θυμού (σύμφωνα με το σενάριο πάντα) βλέποντας τη μητέρα του στην τηλεόραση την σπάει. Σκηνή που φημολογείται, ήταν ιδέα του Φίνου ο οποίος δεν συμπάθησε ποτέ τη μικρή οθόνη.
"Η Λεωφόρος του μίσους" - 1968
Με τη μεστή και δυναμική παρουσία του στο συγκεκριμένο έργο ο νεαρός Νίκος γοητεύει κοινό και κριτικούς και γίνεται από τα πλέον αγαπημένα παιδιά του Φίνου. Θα ακολουθήσουν ρόλοι σε ταινίες, όπως το "Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα"(1968), "Πανικός"(1969), "Ο Αστραπόγιαννος"(1970) και ο χαριτωμένος ρόλος του ποδοσφαιριστή Χούλιο Μπάλμας στην κωμωδία "Η Ρένα είναι οφσάιντ". Η τελευταία του εμφάνιση σε ταινία της Φίνος Φιλμ θα γίνει το 1972 με το κοινωνικό δράμα του Γιάννη Δαλιανίδη "Η αμαρτία της ομορφιάς".
"Η Αμαρτία της Ομορφιάς" - 1972
Μεγάλες στιγμές έζησε ο Νίκος Γαλανός και στο θέατρο. Έτσι μετά τη συνεργασία του με την Τζένη, το 1971 θα βρεθεί στη σκηνή του θεάτρου "Αλίκη" αρχικά στο έργο του Γεωργίου Ρούσσου "Βασίλισσα Αμαλία" και λίγο αργότερα στα:"Η Θεατρίνα"(1972), "Ωραία μου Κυρία"(1973), "Πειρασμός"(1976) και φυσικά στο "Καμπαρέ" το καλοκαίρι του 1978. Βέβαια ήταν ο τελευταίος συμπρωταγωνιστής της Εθνικής μας Σταρ στη δεύτερη σεζόν της "Μελωδίας της Ευτυχίας". Συνεργάστηκε επίσης με το θίασο Μουσούρη, στις παραστάσεις "Καλοκαίρι και καταχνιά", "Διαβολεμένη μυλωνού" και σε μονόπρακτα της Μητροπούλου. Για δύο χρόνια θα συνεργασθεί και με το Εθνικό.
"Η Μελωδία της Ευτυχίας"
Με την παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου ο Νίκος Γαλανός βρέθηκε στη μικρή οθόνη να πρωταγωνιστεί στη σειρά του Αντώνη Τέμπου "Το Ταξίδι" ενώ θα ακολουθήσουν πρωταγωνιστικοί ρόλοι αλλά και γκεστ εμφανίσεις σε σειρές που θα αφήσουν εποχή. Ανάμεσα τους τα σίριαλ: "Οι δίκαιοι", " Η μάχη των πελαργών", "Ιερόσυλοι", "Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα", " Οι φρουροί της Αχαϊας" και πολλά ακόμη.
Σήμερα πενήντα χρόνια μετά την πρώτη κινηματογραφική του επιτυχία ο Νίκος Γαλανός εξακολουθεί να λάμπει στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Η ομορφιά της νιότης έδωσε τη θέση της στην ώριμη γοητεία και φυσικά ως άνθρωπος καλλιεργημένος "βουτηγμένος" στην απλότητα του δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους νεαρούς ηθοποιούς.

Παρά τη δημοτικότητα του και τα εξώφυλλα κατάφερε να διατηρήσει τη προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο πρώτος γάμος του σε ηλικία μόλις 18 ετών αλλά και η σχέση και ο γάμος του με την ηθοποιό Κατερίνα Μαραγκού, όταν έπαιζαν μαζί στο θρυλικό σίριαλ "Μενεξεδένια Πολιτεία", είναι τα μόνο που άφησε και ο ίδιος να γεμίσουν από τα φώτα της δημοσιότητας.
  Ο Νίκος Γαλανός δεν καταναλώθηκε σε ανούσια πράγματα, υπήρξε αυστηρός στις επιλογές του και σήμερα που η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου έχει περάσει ανεπιστρεπτί, τα κινηματογραφικά καρέ θα ταξιδεύουν στην αιωνιότητα το γοητευτικό πρόσωπο του!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ