Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Η Φωτεινή Μαυράκη τραγουδά...Μίμη Πλέσσα (1972)

Η Φωτεινή Μαυράκη έλαμψε στα χρόνια του 60 αλλά και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 70. Ο σπουδαίος Στέλιος Καζαντζίδης μιλούσε κολακευτικά για το μέταλλο της φωνής της ενώ ο Γιώργος Νταλάρας και η Χαρούλα Αλεξίου πήγαιναν στα κέντρα που τραγουδούσε για να μελετήσουν τα πατήματα και τις τσαλκάντζες της. Υπήρξε ένα πλάσμα γεμάτο ευαισθησίες. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Κιορ Αλη Ογλού και ξεκίνησε την καριέρα της μόλις στα 13 της χρόνια. Στη δισκογραφία μπήκε στη δεκαετία του 60 και μέχρι το τέλος της ζωής της ηχογράφησε 15 μεγάλους δίσκους και πολλά 45αρια, συνεργαζόμενη με σπουδαίους συνθέτες. Το 1972 ο Μίμης Πλέσσας της εμπιστεύεται δυο τραγούδια του, το "Δώδεκα Μήνους Σ΄αγαπώ" και το "Πες μου ζωή τι φταίξαμε"( το δεύτερο γνωστό από την εκτέλεση του Σταύρου Παράβα στο μιούζικαλ του Δαλιανίδη "Το Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας"). Οι ηχογραφήσεις αυτές κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Η Φωτεινή Μαυράκη έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 2015 ταλαιπωρημένη από προβλήματα υγείας. Ξεχασμένη ακόμη και από ανθρώπους που είχαν ευεργετηθεί κοντά της  σίγησε για πάντα χωρίς ποτέ να πάρει την τιμητική σύνταξη που ζητούσε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ