Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Δούκισσα - Τα Κινηματογραφικά (ανέκδοτη συλλογή)

Για περισσότερα από 30 χρόνια η Δούκισσα μας χάριζε με την υπέροχη φωνή της τραγούδια που έμελλε να γίνουν σταθμοί στην ελληνική δισκογραφία. Τραγούδια που έμειναν χαραγμένα όχι μόνο στη μνήμη μας αλλά κυρίως στην καρδιά μας. Και αυτό ήταν η μεγάλη της επιτυχία.
Η Δούκισσα (κατά κόσμον Δούκισσα Φωταρά) γεννήθηκε το 1941. Από μικρή έδειξε την κλήση της προς τις τέχνες, αφού μαθήτρια ακόμη ασχολήθηκε με το χορό και το τραγούδι. Πατριός της ήταν ο γνωστός μπουζουξής Γιάννης Λαουτάρης.  Μπαίνοντας στο χώρο του θεάματος την είδαμε και ως ηθοποιό σε κάποιες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Ως τραγουδίστρια συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους συνθέτες. Από το Γιάννη Μαρκόπουλο και το Γιάννη Σπανό εως το Γιώργο Μητσάκη και το Γιώργο Ζαμπέτα. Η παρουσία της στη δισκογραφία είναι πραγματικά τεράστια και περιλαμβάνει δίσκους 78, 45 και 33 στροφών. Στη δεκαετία του 80 όπου και αλλάζει η μουσική σκηνή της χώρας η Δούκισσα καταφέρνει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής και ξεκινά μια δεύτερη καριέρα χαρίζοντας στο κοινό της μεγάλα σουξέ. Στη συλλογή που ακολουθεί έχω συγκεντρώσει τα κινηματογραφικά της τραγούδια:
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Τα Τραγούδια της Συλλογής:

1.Τα Παλικάρια - από την ταινία "Όχι Κύριε Τζόνσον" - 1965
2.Τι να πω και τι να κάνω - από την ταινία "Όχι Κύριε Τζόνσον" - 1965
3.Στα μάτια σου γεννήθηκα - από την ταινία "Όχι Κύριε Τζόνσον" - 1965
4.Κόκκινα Χείλη Φίλησα - από την ταινία "Οι Εχθροί" - 1965
5.Θέλω τα όπα μου - από την ταινία "Όλοι οι άνδρες είναι το ίδιο" - 1966
6.Στον ουρανό είναι ένα αστέρι - από την ταινία "Όλοι οι άνδρες είναι το ίδιο" - 1966
7.Που πας χωρίς αγάπη - από την ταινία "Ο Τζαναμπέτης" - 1969
8.Έχω μια αρραβωνιάρα - από την ταινία "Καταραμένη Ώρα" - 1968
9.Οι Αναμνήσεις - από την ταινία "Καταραμένη Ώρα" - 1968
10.Ο Πειραιώτης - από την ταινία "Καταραμένη Ώρα" - 1968
11.Της Ζωής το Παλιοτρένο - από την ταινία "Έξοδος Κινδύνου" - 1980

Η Δούκισσα έφυγε από τη ζωή στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας φτωχότερο το καλό λαϊκό τραγούδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ