Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Λαυρέντης Διανέλλος: Ένα κινηματογραφικό σύμβολο


Υπήρξε ο πιο παραγωγικός ηθοποιός του Ελληνικού κινηματογράφου μετρώντας περισσότερες από 200 κινηματογραφικές εμφανίσεις. Ο Λαυρέντης Διανέλλος ερμήνευσε τον αγαθό, τον καλό, το μεροκαματιάρη, βασανισμένος, αγνός, χαμογελαστός, στωικός, αλλά σχεδόν πάντα πατέρας.
Γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο, ένα χωριό του Νομού Μαγνησίας, το 1911. Από μικρός ήθελε να γίνει σιδηροδρομικός ή μηχανοδηγός αφού το γοήτευαν αφάνταστα τα τρένα και ζούσε με το όνειρο κάποτε να οδηγήσει μια αμαξοστοιχία. Βέβαια τα πράγματα ήρθαν πολύ διαφορετικά στη ζωή του. Η γνωριμία του με τον Κάρολο Κουν τον έφεραν κοντά στην υποκριτική αλλά και στη γυναίκα της ζωής του, τη Φρόσω Κοκόλα.
Πάτησε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι το 1936 παίζοντας τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη. Θα ακολουθήσει η συνεργασία του με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη ενώ μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θα βρεθεί αρχικά δίπλα στο Βασίλη Λογοθετίδη και αμέσως μετά θα συνεργαστεί με το Μίμη Φωτόπουλο, σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του.
Με τον Κώστα Χατζηχρήστο στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου "Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες".

Υπήρξε ο κινηματογραφικός πατέρας της Εθνικής μας Σταρ σε αρκετές ταινίες. Εδώ τους βλέπουμε στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη "Η Ψεύτρα".
Ο κινηματογράφος ανοίγει τις πύλες του για το Λαυρέντη Διανέλλο το 1948 με την κωμωδία της Φίνος Φιλμ "Οι Γερμανοί Ξανάρχονται". Στη διάρκεια της κινηματογραφικής καριέρας του έπαιξε με την ίδια άνεση σε κωμωδίες, δράματα και μιούζικαλ. Από την τεράστια φιλμογραφία του θα ήταν πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιες ταινίες. Ωστόσο θα έπρεπε να αναφέρουμε τη βράβευση του στο ΦΕΚΘ, το 1971 για το ρόλο του στο πολεμικό δράμα "Ολοκαύτωμα" αλλά και τις ερμηνείες του στα φιλμ: "Μανταλένα", "Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες", "Η Ψεύτρα", "Ο Κατήφορος", "Χαμένα Όνειρα", "Κατηγορώ τους Ανθρώπους", "Το Πιο Λαμπρό Αστέρι", "Η Κλεοπάτρα εν δράσει", "Ο Θόδωρος και το δίκαννο", "Οι Γενναίοι του Βορρά", "Η Κόρη του Ήλιου" και "Η Αλίκη Δικτάτωρ". 
Πρόλαβε να εμφανιστεί και σε κάποιες τηλεοπτικές σειρές στα πρώτα χρόνια της κρατικής τηλεόρασης, από τα οποία δυστυχώς δε σώζετε τίποτα.
Έφυγε το πρωινό της 16ης Σεπτεμβρίου 1978 σ΄ένα νοσοκομείο του Σιάτλ των ΗΠΑ. Ένα νοσοκομείο δίπλα στον εκεί σιδηροδρομικό σταθμό...Τυχαίο;  
Στο υπόγειο του Κουν, ο Λαυρέντης δεν θα βρει μόνο την καλλιτεχνική του φύση, αλλά και τον έρωτα της ζωής του, μια κοπέλα που μαθήτευε δίπλα στον Κουν: ο έρωτας με την ηθοποιό και μεγάλη ερμηνεύτρια του δημοτικού μας τραγουδιού Φρόσω Κοκκόλα (1912-1999) είναι κεραυνοβόλος. Το ζευγάρι θα παντρευτεί λίγο αργότερα, θα αποκτήσει μια κόρη και θα περάσει μαζί όλη του τη ζωή, καθώς μόνο ο θάνατος (του Λαυρέντη) μπορούσε να τους χωρίσει…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ